Review OnePlus Buds 3 – Een dikke aanrader
Als je een setje oordoppen van 99 euro test – zoals de OnePlus Buds 3 in dit artikel – dan moet je je verwachtingen soms wat temperen. Je betaalt immers niet de hoofdprijs. Maar dat betekent niet per definitie dat je een slecht product in huis haalt. Integendeel, zoals wel vaker bewezen is.
Voor een prijs van 99 euro zijn de OnePlus Buds 3 ontzettend fijne oordopjes. Ja, de ruisonderdrukking kan beter en ook dat gebrek aan windreductie is een doorn in het oog- euh, oor. Maar op het gebied van algemene audiokwaliteit scoort de Buds 3 goed, en dat dankt het setje met name aan de dynamische en vloeiend klinkende basweergave. De accuduur is lang niet slecht en het draagcomfort is vergelijkbaar met dat van duurdere oordopjes. Tel daar een overzichtelijke app (inclusief equalizer) bij op en je houdt onderaan de streep een dikke aanrader over.
- Dynamische, vloeiende bas
- Volumeregeling via steeltjes
- Prima accuduur
- Fijne pasvorm
- Overzichtelijke app met equalizer
- Ruisonderdrukking kan beter
- Geen windreductie
Een goed voorbeeld van een betaalbaar setje in-ears is de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro. Nee, dat zijn zeker niet de beste oordopjes van dit moment. Maar voor die prijs krijg je een fijne, heldere sound, een app met een equalizer en een comfortabele pasvorm. Binnen dezelfde categorie vallen onder meer nog de Fresh 'n Rebel Twins Elite (die helaas niet helemaal zuiver door de test komt), de Sony WF-C700N (die een mooie benchmark neerzet) en de eerste versie van de Teufel Airy TWS. Nee, het zijn allemaal geen hoogvliegers, maar voor minder dan 100 euro wel zeer degelijk.
©Wesley Akkerman
OnePlus Buds 3 biedt net wat meer
In vergelijking met de concurrerende oordopjes is de OnePlus Buds 3 (per maart 2024) met 99 euro de duurste set van het stel. Voor die prijs haal je ook nét iets meer in huis. De plastic oordopjes (met een ip55-certificaat) voelen ontzettend licht aan en zitten net zo comfortabel als de veel duurdere OnePlus Buds 2 Pro. Bovendien vinden we het erg fijn dat de steeltjes deze keer zijn voorzien van volumeregeling, waardoor je dus niet bent aangewezen op een app of het bronapparaat. De regelaar reageert snel en bevestigt je keuze met een duidelijke piep.
De lijst met (de belangrijkste) specificaties stelt eveneens niet teleur. Niet alleen biedt de OnePlus Buds 3 ondersteuning voor de nieuwste bluetooth-versie (bluetooth 5.3), ook is er support voor verschillende audiocodecs. Denk dan aan AAC en SBC, maar ook LHDC 5.0. Met deze audiocodec kun je audio in een hoge resolutie streamen. Het is een tegenhanger van Sony's LDAC, en aptX HD en Adaptive van Qualcomm. De bitrate gaat tot 900 kb per seconde. Dat is hoger dan wat Qualcomm biedt en iets lager dan wat Sony’s oplossing maximaal aankan.
©Wesley Akkerman
Lekker hoge bitrate
Nu zegt een bitrate natuurlijk niet alles, maar over het algemeen kun je stellen dat die de kwaliteit van de audio bepaalt. Hoe hoger de bitrate, hoe beter het geluid, omdat er nu eenmaal ruimte is voor meer data. Verder is het zo dat de OnePlus Buds 3 prima dienstdoet als 'daily driver'. De oordopjes bieden support voor Google Fast Pair (waardoor koppelen een peulenschil is) en multipoint, waardoor je hem aan twee apparaten tegelijk kunt koppelen. Zo hoef je niet steeds handmatig te wisselen tussen je smartphone en laptop.
In de behuizing treffen we een woofer van 10,4 millimeter, evenals een tweeter van 6 millimeter. Wat die met de audiokwaliteit doen, lees je verderop in deze review. De accu gaat zo’n zes tot zeven uur mee, afhankelijk van de instellingen die je gebruikt. In onze test hebben we eigenlijk alleen de actieve ruisonderdrukking aangezet en de beste audiocodec gebruikt, waardoor het energieverbruik dus iets toenam. Zonder ANC en met een mindere codec kun je wellicht de tien uur halen. En dankzij de case kun je de oordopjes sowieso drie keer vol laden.
©Wesley Akkerman
OnePlus of een ander merk?
Afhankelijk van de smartphone die je gebruikt, verschilt de manier waarop je de oordopjes gebruikt. Heb je een toestel van OnePlus, dan zit de bediening standaard ingebouwd in de bluetooth-instellingen. Heb je een smartphone van een ander merk, dan heb je de HeyMelody-app nodig. In beide gevallen kun je echter dezelfde zaken regelen. Denk dan aan het activeren van de actieve ruisonderdrukking (en in welke mate die actief is), het instellen van de equalizer (je kunt kiezen uit presets of je eigen sound creëren) en 3D-audio activeren (voor geselecteerde content).
Binnen de app vind je ook een optie genaamd Gouden geluid. Hiermee wil OnePlus de audiobeleving helemaal afstemmen op jouw gehoor(gang). Dat vinden we altijd nobele ideeën, maar tot nu toe levert dat nog niet iets beters op dan de standaardopties. Probeer het vooral uit als je dit setje toch al hebt, maar wij gebruiken liever de neutrale of krachtige presets van de equalizer. Tot slot kun je binnen de app ook instellen wat de oordopjes moeten doen als je erop tikt en kun je een speciale gamemodus inschakelen, die de latency verlaagt.
©Wesley Akkerman
Hoe klinken de OnePlus Buds 3?
Maar je koopt een setje oordopjes waarschijnlijk gewoon – hoe ouderwets dat ook klinkt – om er muziek mee te beluisteren. En op dat vlak stellen de OnePlus Buds 3 niet teleur, zeker gezien het marktsegment. Het is direct duidelijk dat OnePlus de JBL-doelgroep op de korrel heeft, gezien de focus op basgeluid. Niet zozeer dat alles hard moet klinken, want daarvoor klinkt de baslaag te warm, gedetailleerd en vloeiend. De laag geeft audio de nodige kracht mee, zonder luisteraars te overprikkelen. Ook klinkt muziek niet modderig, zelfs niet met ANC geactiveerd.
In de instellingen vind je de optie Basswave, waarmee je de diepte van de bas dynamisch kunt instellen (mocht het toch iets te veel van het goede zijn). En anders kun je de audio aanpassen door een andere preset (zoals Serenade) te gebruiken. De bas verdwijnt dan meer naar de achtergrond. Dat klinkt niet voor elk genre even prettig, maar als je van muziek zonder diepe of dikke baslagen houdt, dan kan die instelling uitkomst bieden. Het midden wordt soms wat naar achteren geduwd, terwijl ondertussen de hogere tonen helder en verfijnd klinken.
©Wesley Akkerman
De actieve ruisonderdrukking kan beter, al is die gezien de prijs nog heel fatsoenlijk. Je hoort nog steeds getyp op het toetsenbord, een notificatie op je laptop binnenkomen (zelfs op de hoogste stand) of mensen om je heen praten. Constante geluiden, zoals die van een trein, worden echter prettig weggefilterd. Het enige onderdeel dat echt, maar dan ook écht tegenvalt, is het gebrek aan windreductie. Als het flink waait, is het geen doen om naar muziek te luisteren. Onmogelijk is een ander verhaal, maar wij halen de dopjes dan liever uit onze oren.
OnePlus Buds 3 kopen?
Voor een prijs van 99 euro zijn de OnePlus Buds 3 ontzettend fijne in-ears. Ja, de ruisonderdrukking kan beter en ook dat gebruik aan windreductie is een doorn in het oog oor. Maar op het gebied van algemene audiokwaliteit scoren de Buds 3 goed, en dat dankt het setje met name aan de dynamische en vloeiend klinkende basweergave. De accuduur is ook lang niet slecht en het draagcomfort is vergelijkbaar met dat van duurdere oordopjes. Tel daar een overzichtelijke app (inclusief equalizer) bij op en je houdt onderaan de streep een dikke aanrader over.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.