Review Fresh ’n Rebel Twins Elite - Zit bomvol functies
Zo op het eerste gezicht is er weinig mis met de Fresh ’n Rebel Twins Elite. Dit is een setje oordoppen van 130 euro, die beschikt over een aantal handige functies. Het allerbelangrijkste is echter de audiokwaliteit. Kan de Twins Elite overtuigen met gepersonaliseerde audio?
Het is duidelijk dat het merk Fresh ’n Rebel de wat jongere gebruiker op het oog heeft voor dit product. Een gebruiker die wellicht niet al te veel oog (of oor) heeft voor de beste geluidskwaliteit op die prijspunt en vooral enthousiast wordt van een lange accuduur, comfortabele fit, technische specificaties en een groot featurepakket. Het is en blijft vreemd dat de fabrikant de equalizer eigenlijk achter een soort muur geplaatst heeft, want dat kan een aantal mensen afschrikken. De algemene audiokwaliteit valt tot slot wat tegen, omdat de muziek klinkt alsof je onder water zwemt.
- Actieve ruisonderdrukking
- Breed featurepakket
- Gepersonaliseerde audio
- Equalizer
- Comfortabele pasvorm
- Equalizer niet beschikbaar zonder test
- Algemene audiokwaliteit
- Fysieke knopjes
Wanneer je besluit zo’n 130 euro te besteden aan een setje oordoppen, dan besteed je meer dan mensen gemiddeld doen aan dergelijke producten. Ze moeten dan wel van goede huizen komen, simpelweg omdat de concurrentie – ondanks de prijs – moordend is in deze categorie. Dit is het marktsegment waar onder meer Sennheiser, Google, Teufel en Soundcore (van het Chinese Anker) ook in actief zijn. Met gepersonaliseerd geluid van Audiodo probeert het Rotterdamse merk luisteraars over de streep te trekken, door de muziek op jouw gehoor aan te passen.
Fresh ’n Rebel Twins Elite met persoonlijke audio
Voordat je toegang krijgt tot dat gepersonaliseerde geluid dien je eerst een korte audiotest te ondergaan. Je hoort dan enkele piepjes en geeft aan of je die hoort of niet. Daar komt, na een paar minuten, een grafiek uit die het bereik van je gehoor weergeeft. Dit is geen exacte wetenschap, maar wel een goede benadering. Zelf heb ik zo nu en dan een piepje in mijn rechteroor, terwijl ik daar links geen last van had. Dat wordt goed weergeven in de grafiek. Mijn linkeroor is derhalve veel beter in staat hogere tonen te horen dan mijn rechteroor. Het algemene bereik lijkt sowieso veel beter te zijn.
Je kunt er vervolgens voor kiezen of je dat persoonlijke geluid wil gebruiken, of niet. Wanneer je dat niet doet, dan krijg je vreemd genoeg geen toegang tot de ingebouwde equalizer. Die is alleen beschikbaar voor de mensen die dus de tijd nemen om die test te doen. Nu is de test niet lang, maar ik kan me voorstellen dat dit voor een aantal gebruikers een probleem kan zijn. Misschien heb je voor jezelf de ultieme instellingen gevonden voor een equalizer en die kun je dus niet zonder omweg gebruiken. Bovendien is het geluid al aangepast op basis van die afgenomen gehoortest.
Mijn ervaring met de uitkomst van de test en het daarna aanpassen van de equalizer is dat het de audio-ervaring ten goede komt. Wanneer ik het persoonlijke geluid uitschakel, dan klinkt de muziek dof, zwaar en alsof iemand een speaker onder water geplaatst heeft. Maar zodra ik de schakelaar in de app omzet (als bij wijze van test, want normaliter staat die gewoon aan wanneer je luistert) dan hoor ik een groot verschil. Voor in mijn rechteroor klinkt de muziek helderder en aangenamer, waardoor ik veel meer meekrijg van de verschillende lagen en zangpartijen.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Equalizeropties binnen de app
Maar de indruk dat de muziek ondergedompeld klinkt, alsof je dus onder water luistert, trekt nooit helemaal weg. Daardoor is mijn algemene indruk dat het bereik van de oordoppen wat beperkt is ten opzichte van het vergelijkbare aanbod van de eerdergenoemde partijen. Met de equalizer in de app kun je het één en ander nog opvangen, maar tot op zeker hoogte. Wanneer je te enthousiast met die schuifregelaars aan de gang gaat, dan gaat dat ten koste van de audiokwaliteit. Ineens kan de bas te hard en schel gaan klinken, terwijl de hogere tonen afgeknepen ten gehore komen.
Als je besluit de equalizer te gebruiken, wees er dan van bewust dat die heel nauw luistert. Een kleine verschuiving heeft al snel een groot effect. Naast drie regelaars op een x- en y-as (voor respectievelijk het aantal kilohertz en decibel) is er ook nog een algemene regelaar waarmee je audio snel zwaarder of helderder kunt laten klinken. Zo kun je ook met wat minder verstand van zaken voor een muziekbeleving zorgen die wat beter bij je past. Meestal is een v-vorm maken op de x- en y-as voldoende voor een fijne, brede soundstage, en dan is het aan jou om de hoogte te bepalen.
Mocht je de persoon zijn die al voor zichzelf een fijne equalizerinstelling bepaald heeft en die steeds meeneemt naar andere apps (omdat je zo nu en dan een nieuw setje oordoppen koopt), dan zit je bij de Fresh ’n Rebel Twins Elite net even verkeerd. En dat komt doordat de muziek al aangepast (of aangetast) is door de gehoortest, waardoor je dus geen pure muziek aanpast. Je begint niet vanaf een nulpunt en dat is voor de wat gevorderde luisteraar wellicht een probleem. Het is in elk geval iets om je bewust van te zijn, als je voornemens bent deze set oordoppen aan te schaffen.
Overige functies van de Twins Elite
Verder heeft de Fresh ’n Rebel Twins Elite heel veel functies waar je gelukkig van kan worden. Wat te denken van bluetooth 5.3 met multipointondersteuning (waardoor je de oordoppen aan twee apparaten tegelijkertijd kunt koppelen), actieve geluidsonderdrukking en een modus voor omgevingsgeluid? Die geluidsonderdrukking werkt redelijk tot goed, mits je het volume hoog genoeg hebt staan. Je hoort jezelf niet typen tijdens het werken. Maar wanneer je in het openbaar vervoer zit dan kan het zijn dat je nog steeds gesprekken kunt horen van mensen die naast je zitten.
Helaas heeft de Twins Elite slechts ondersteuning voor twee audiocodecs, namelijk aac en sbc. Dit zijn in principe prima codecs voor een algemeen goede geluidskwaliteit, maar dit is ook waar het probleem van de audiokwaliteit vandaan kan komen. Zo schittert bijvoorbeeld het aanbod van aptX in afwezigheid en dat vind ik persoonlijk jammer. Gezien de doelgroep (wat jongere mensen) is het wellicht niet zo van belang. Die codec komt namelijk goed tot z’n recht wanneer je audioapparatuur komt van hogere kwaliteit met een groter en breder bereik dan dit setje oordoppen.
Dat is geen sneer naar de Fresh ’n Rebel Twins Elite, maar simpelweg een zaak van marketing en doelgroep. Maar goed, als je dan toch een smartphone hebt met ondersteuning voor die codec en je bent bereid extra te betalen voor een hogere kwaliteit muziek (via een muziekstreamingdienst of je persoonlijke collectie), dan is het jammer dat je hiervoor de Twins Elite niet kunt gebruiken. Verder kun je de oordoppen bedienen met een knopje op de dopjes zelf. Maar die moet je redelijk hard indrukken, waardoor die ook dieper je oor in gaat – en dat zit dan niet comfortabel.
Een groot voordeel van de Fresh ’n Rebel Twins Elite is dat de oordoppen zo’n zes tot negen uur meegaan op een volle accu (zes uur met anc geactiveerd). Wanneer je de accu in de oplaaddoosje (met een usb-c-poort, gelukkig) meetelt, dan kom je uit op respectievelijk 21 tot 29 uur luisterplezier. Met slechts een kwartiertje snelladen kun je tot vier uur luisteren. Maar als je anderhalf uur de tijd neemt, dan zijn de producten weer helemaal vol. Met acht gram aan gewicht zijn de dopjes niet zwaar; verder zitten ze comfortabel in je oren en vallen ze gelukkig ook niet snel uit.
Conclusie: Fresh ’n Rebel Twins Elite kopen?
Het is duidelijk dat het merk Fresh ’n Rebel de wat jongere gebruiker op het oog heeft voor dit product. Een gebruiker die wellicht niet al te veel oog (of oor) heeft voor de beste geluidskwaliteit op die prijspunt en vooral enthousiast wordt van een lange accuduur, comfortabele fit, technische specificaties en een groot featurepakket. Het is en blijft vreemd dat de fabrikant de equalizer eigenlijk achter een soort muur geplaatst heeft, want dat kan een aantal mensen afschrikken. De algemene audiokwaliteit valt tot slot wat tegen, omdat de muziek klinkt alsof je onder water zwemt.