Review OnePlus Buds Pro 2 – Veel om van te houden

Review OnePlus Buds Pro 2 – Veel om van te houden

Geplaatst: 11 februari 2023 - 18:32

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:33

Wesley Akkerman

OnePlus lanceert samen met zijn nieuwste smartphone ook een nieuw setje oordoppen: de OnePlus Buds Pro 2. Dit is de opvolger van de Buds Pro die in 2021 verschenen. In vergelijking met de voorganger is er niet ontzettend veel veranderd, maar er is wel veel om van te houden.

8,0

OnePlus Buds Pro 2

Pluspunten

Warm en vol geluid

Geen overmaat aan bas

Zit langdurig lekker

Bluetooth 5.3

Toekomstbestendig

Minpunten

Geen volumebediening via steeltjes

Missende functies op andere telefoons

Ruimtelijke audio voelt nu nog overbodig

Accu middelmatig

Conclusie

De OnePlus Buds Pro 2 zijn waarschijnlijk de beste oordoppen die het merk tot nu toe uitgebracht heeft. Dat is natuurlijk een beperkt statement, maar dat maakt hem niet minder waar. Voor deze prijs kun je echter beter vinden. Maar als gebruiker van een moderne OnePlus-smartphone, tref je niet snel beter aan. De audiokwaliteit klinkt voor elke gebruiker goed, maar als eigenaar van een smartphone van OnePlus krijg je toegang tot een betere audiocodec en een geïntegreerde software-omgeving. Verder lijken de oordoppen vooral goed voorbereid te zijn op een toekomst waarbij ruimtelijke audio en LHDC breder ingezet worden....
Lees meer

Het is geen geheim dat dingen in het leven de laatste tijd in een rap tempo duurder (zijn ge)worden. Dat geldt voor dagelijkse boodschappen, maar ook voor luxere producten, zoals smartphones, televisies en draadloze oordopjes. Dat zien we onder meer gebeuren bij de OnePlus Buds Pro 2, die een adviesprijs hebben van zo’n 180 euro. Dat is niet mis – want voor datzelfde bedrag kun je nu bijvoorbeeld al de uitstekende Sony WF-1000XM4-oordoppen aanschaffen. OnePlus bevindt zich dus met deze prijs in het hogere segment van de markt voor premium draadloze oortjes.

Noemenswaardige verschillen

En dan zijn de verwachtingen ineens hooggespannen. Want dan kom je niet alleen in het vaarwater van Sony, maar ook van Sennheiser en Bose. Wat kan OnePlus – vaak nog ten onrechte aangeduid als prijsvechter – op deze markt te zoeken hebben? Nou, in 2021 maakten we mee dat de OnePlus Buds Pro behoorlijke oordoppen waren. Ze kostten zo’n 150 euro vlak na de release, en tegenwoordig kun je ze al voor ongeveer 100 euro of minder vinden. Op papier verschillen de eerste Buds Pro weinig met de Buds Pro 2, al zijn er zeker een aantal noemenswaardige verschillen op te pennen.

Review OnePlus Buds Pro 2 – Veel om van te houden-24937606

Zo zitten er dit keer twee drivers in allebei de oordoppen: eentje van elf en eentje van zes millimeter. Een behoorlijke upgrade eigenlijk, omdat dit de geluidskwaliteit ten goede komt. Over het algemeen kunnen we stellen dat het geluid warm en vol klinkt, en voornamelijk zwaar klinkt op de onderste lagen. De bas is goed – soms wat overweldigend – aanwezig, waardoor veel pop- en elektronische muziek in elk geval stevig en indrukwekkend klinkt. De baslaag klinkt wel wat subtieler en meer gelagerd ten opzichte van het vorige model – dat is in elk geval een belangrijk verschil.

Met of zonder HeyMelody?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de oordoppen, dien je de HeyMelody-app te downloaden. Dit hoeft niet wanneer je van een OnePlus-telefoon gebruikmaakt, zoals de OnePlus 11. Daarin tref je bijvoorbeeld een aantal geluidsprofielen aan. Tijdens het testen hebben we hem het vaakst op Gebalanceerd laten staan, omdat die modus nou eenmaal het beste werkt met de meeste muziekstijlen. Instrumenten op de achtergrond krijgen daardoor iets meer ademruimte, ten opzichte van Krachtig. Dan klinkt de soundstage iets meer beperkt, maar wel, nou ja, krachtig.

Lees ook: OnePlus 11 review - knipoog naar mooie tijden van weleer

Review OnePlus Buds Pro 2 – Veel om van te houden-24937605

De optie Serenade zoekt iets meer de hoogte op, en dat kan ook fijn zijn voor sommige muziekstijlen. Maar de indruk die achterblijft is dat muziek wat hol klinkt en flink inlevert op de bas. Die verandert in een doffe dreun in plaats van een robuuste bonk. Lage tonen zoekt helemaal de grens op van wat lekker klinkt, of juist niet. De bas springt dan naar de voorgrond en gaat daar ook niet meer weg. Het resulteert in een ietwat vervormde audioweergave en daar zitten we niet op de wachten. Daarom klinkt Gebalanceerd eigenlijk heel goed, want je krijgt het beste van alle instellingen.

Accuduur OnePlus Buds Pro 2

De accu van de OnePlus Buds Pro 2 gaat zo’n negen uur mee, met actieve ruisonderdrukking uit. Zonder de ANC staat de teller op zes uur. Dat is niet heel veel, en net onder het marktgemiddelde. De case kan tot negentien tot dertig uur aan extra energie vasthouden.

OnePlus Buds Pro 2 kan best veel

Binnen de app tref je tevens de optie aan om zelf een equalizer in te stellen. Dat is een functie die we altijd kunnen waarderen. Want de oordoppen kunnen vaak voor veel soorten content goed klinken, maar voor bepaalde nummers of stijlen net even wat minder – en dan is het fijn om gewoon zelf te kunnen bepalen hoe iets klinkt. Met de optie Gouden geluid probeert OnePlus dat werk uit handen te nemen. En dat levert een gemengd resultaat op. Je doet een korte geluidstest, om te achterhalen welke equalizerinstellingen het beste bij je gehoor passen en gaat vanaf dat punt verder.

Hoe meer tests we doen, hoe vaker naar voren komt dat de hogere tonen wat wegvallen tijdens het luisteren zonder persoonlijke audio-instellingen. Zo’n modus kan dus wel degelijk iets van de muziek terugbrengen die je wellicht mist, en dat is precies wat deze modus doet. Het nadeel kan zijn dat het geluid wederom ietwat vervormd uit de oordoppen komt. Verder is het goed om te weten dat je sommige functies van de oordoppen middels knijpbewegingen op de steeltjes bedient. Het is jammer genoeg geen optie het volume op deze manier te bedienen; dat gaat via je smartphone.

Review OnePlus Buds Pro 2 – Veel om van te houden-24937604

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Andere smetjes op de ervaring

OnePlus lijkt met de OnePlus Buds Pro 2 wederom de basis op orde te hebben. De audiokwaliteit is van hoog niveau, maar de Sony WF-1000XM4 klinkt bijvoorbeeld veel subtieler, rijker en ruimtelijker. Over ruimte gesproken: de Buds Pro 2 ondersteunen ruimtelijke audio. Een leuke marketingterm waar we momenteel weinig mee kunnen. Weinig streamingdiensten ondersteunen de standaard. En zelfs op YouTube komen we slechts een enkele video tegen waarmee je de technologie kunt uitproberen. Het werkt wel en het werkt ook goed, maar je maakt er simpelweg weinig tot geen gebruik van.

Datzelfde geldt voor de ondersteunen van de geadverteerde audiocodec: LHDC. Dat staat voor Low Latency High-Definition Audio Codec. Die standaard is niet aanwezig op elke telefoon (bijvoorbeeld niet op de Pixel 7 Pro), waardoor ook die technologie buiten schot blijft. De OnePlus 11 ondersteunt de codec dan weer wel. Samen met de geïntegreerde software-omgeving haal je dus het meeste uit dit setje oordoppen wanneer je hem samen met een OnePlus-smartphone gebruikt, vergelijkbaar met hoe Apple te werk gaat met een iPhone en de AirPods-oordoppen.

Tot slot stelt de actieve ruisonderdrukking helaas weinig voor. Dat was ook al bij het vorige model; dit is er dus niet echt op vooruitgegaan. Je hoort nog steeds je eigen vingers over het toetsenbord gaan of dat mensen in de straat met een boormachine bezig zijn (dat laatste is wellicht ook wat afhankelijk van je huisisolatie, maar hier viel het op). Ook buiten ben je niet helemaal afgesloten van je omgeving. Modellen van vergelijkbare prijs doen dit veel en veel beter, dus dit mag niet de reden zijn dat je de OnePlus Buds Pro 2 overweegt. Houd het dan gewoon op de audiokwaliteit.

Review OnePlus Buds Pro 2 – Veel om van te houden-24937603

Conclusie: OnePlus Buds Pro 2 kopen?

De OnePlus Buds Pro 2 zijn waarschijnlijk de beste oordoppen die het merk tot nu toe uitgebracht heeft. Dat is natuurlijk een compact statement, maar dat maakt hem niet minder waar. Voor deze prijs kun je echter – inmiddels, dankzij wat prijsverlagingen – beter vinden. Maar als gebruiker van een moderne OnePlus-smartphone, tref je niet snel beter aan. De audiokwaliteit klinkt voor elke gebruiker goed, maar als eigenaar van een smartphone van OnePlus krijg je toegang tot een betere audiocodec en een geïntegreerde software-omgeving. Verder lijken de oordoppen vooral goed voorbereid te zijn op een toekomst waarbij ruimtelijke audio en LHDC breder ingezet worden.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten