Review Xiaomi Redmi Buds 5 Pro - Maakt veel goed met heldere sound
De Xiaomi Redmi Buds 5 Pro is een setje oordoppen dat 69,99 euro kost. We weten dat je voor die prijs best een paar goede oordopjes in huis kunt halen, maar of dat ook geldt voor de nieuwste uitvoering van de Redmi Buds is natuurlijk een tweede. Dat bekijken we in deze review.
Zoals gezegd houden we er rekening mee dat de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro nog geen zeventig euro kosten. Maar dat betekent niet dat je dan maar alles door de vingers hoeft te zien. Onderaan de streep zijn we toch tevreden met de prestaties en kunnen we dit setje aanbevelen aan iedereen die oordoppen zoekt die een redelijke batterijduur combineert met acceptabele ruisonderdrukking en een over het algemeen heldere geluidsweergave. Diepte en breedte tref je hier niet zo heel snel aan, waardoor liefhebbers van wat drukkere of complexere muziek beter elders kunnen kijken.
- Heldere sound
- Prima pasvorm
- Equalizer en audio-opties
- Actieve ruisonderdrukking aanwezig
- Actieve ruisonderdrukking kan beter
- Gaat niet echt de breedte of diepte in
- Accuduur is middelmatig
Ongeveer zeventig euro voor oordoppen betalen is niet heel veel geld. In deze markt kun je het vaak zo gek maken als je wilt. Sony is als marktleider leidend in functies en audiokwaliteit, maar daar betaal je dan ook flink voor. Ondertussen doen allerlei andere fabrikanten een gooi naar de troon binnen de hogere segmenten van de markt. Zo heb je Philips, dat met een set oordoppen van 300 euro een aantrekkelijk alternatief vormt. Of Audio-Technica, dat met de ATH-TWX7 budgetvriendelijke buds aanbiedt.
Maar zelfs als je 300 euro of meer uitgeeft, is dat nog geen garantie: geluidsbeleving is en blijft altijd een persoonlijk iets. Daarom is het fijn dat we ook nog een markt hebben waar oordoppen 100 euro of minder kosten. Ook daar besteden we ruimschoots aandacht aan op ID.nl. Zo doen de Sony WF-C700N en de Anker Soundcore Space A40 een flinke duit in het zakje. Die zijn echter nog wel wat duurder dan de Xiaomi Buds 5 Pro. Het verschil is twee tot drie tientjes. Mocht je nog goedkoper uit willen zijn, dan kun je je eens wagen aan de Oppo Enco Buds 2. Daar betaal je nu nog maar 37 euro voor.
©Wesley Akkerman
Xiaomi Redmi Buds 5 Pro: middenmoter qua prijs
Wat betreft de prijs zit de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro dus ergens in het midden van de markt van betaalbare buds. Desondanks heeft het setje behoorlijke specificaties. Zo bieden de coaxdrivers in de oordopjes ondersteuning aan voor de high-res audiocodec ldac, waardoor je muziek in hogere kwaliteit kunt beluisteren (mits het bronapparaat dat ook ondersteunt). De accu gaat ongeveer zes uur mee wanneer je de actieve ruisonderdrukking aanzet. Je kunt die gebruiksduur verlengen tot 38 uur wanneer je die functie uitzet en de dopjes tussentijds oplaadt in de meegeleverde case.
Dat oplaaddoosje heeft overigens een kleine make-over gekregen. Iets meer dan de helft van het doosje is nu gemaakt van kunstleer. Dat oogt premium en voelt wat comfortabeler aan dan het standaard kunststof dat we bovenop aantreffen. Niet dat je er heel veel van merkt; als het goed is, zit het doosje in een tas of lade en heb je het pas nodig als je de oordoppen oplaadt. De oordoppen zelf hebben een soort marmertextuur aan de zijkant. Ook hier geldt: leuk idee, maar als drager of gebruiker merk je er weinig aan.
Lees ook: Alles wat je wil weten over bluetooth-codecs
Met en zonder app te bedienen
Bedienen kan op twee manieren: via de steeltjes of via de app. In principe heb je de app niet nodig om volop gebruik te maken van de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro, maar we raden toch aan hem te downloaden. Dat maakt de bediening een stuk gemakkelijker, aangezien je dan kunt zien wat je doet. Met een paar keer tikken of drukken kun je verschillende dingen regelen.
Binnen de app kun je overigens zelf bepalen hoe de oordoppen reageren op je input. Je zit dus niet vast aan wat de fabrikant voor je bepaald heeft. Net als met de case geldt: het zijn de kleine dingen die ertoe doen.
Als je echter iets aan de geluidsbeleving wilt doen, dan ben je wel degelijk op de app aangewezen (tenzij je daar een aparte equalizer voor hebt). Je treft binnen de app bijvoorbeeld een equalizer aan, en zijn er meer opties die invloed uitoefenen op het geluid. Zo kun je wat meer aandacht geven aan de hogere of juist lagere tonen. Maar je kunt de boel gelukkig ook neutraal houden. In principe klinken de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro prima zonder allerlei aanpassingen. Maar omdat een geluidservaring voor iedereen anders is, waarderen we het altijd wanneer de opties in ieder geval beschikbaar zijn.
©Wesley Akkerman
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Indrukwekkend voor deze prijs
De algemene geluidskwaliteit vinden we behoorlijk indrukwekkend voor deze prijs. Dan hebben we het in eerste instantie over de neutrale soundstage die je hoort wanneer je gewoon de oordoppen indoet na het installeren. Ook wel handig: zodra je de actieve ruisonderdrukking activeert, dan heeft dat geen negatieve invloed op de audiokwaliteit. Het geluid klinkt niet afgeschermd of modderig. De kwaliteit van die onderdrukking laat nog wel wat te wensen over. Het gezoem van een robotstofzuiger of trein wordt nog wel gefilterd, maar hogere tonen of toetsenbordknoppen helaas niet altijd of niet constant.
Terug naar de audioweergave, want die is gelukkig wel goed voor deze prijs. Dat laatste is vaak een beetje flauw om aan een beoordeling toe te voegen, maar gezien de prijs is dit wel een belangrijke kanttekening. Muziek klinkt heel helder en redelijk warm, terwijl de gesprekken in podcasts zeer goed te volgen zijn. De vertraging tussen audio en beeld is eveneens minimaal, waardoor je hier prima video’s meer kunt bekijken. De tonen kunnen flink de hoogte ingaan voordat ze afgekapt worden (als dat al gebeurt), waardoor je het idee krijgt dat muziek flink de ruimte krijgt tijdens het luisteren.
©Wesley Akkerman
Zodra je wat drukkere genres beluistert, kom je echter al gauw tot de conclusie dat dit niet voor alle genres geldt. Popmuziek voelt zich, net als andere gemakkelijk te beluisteren genres, helemaal thuis op de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro. Maar zit je wat nummers van Nightwish te luisteren bijvoorbeeld, dan hoor je duidelijk de beperkingen van een goedkoper setje. Instrumenten krijgen niet echt de ruimte, waardoor je gevoelsmatig wat breedte mist. Bepaalde zangkunsten gaan op in een kakofonie van klanken, en alles klinkt een beetje op elkaar gepropt. Ook kan de audio dan wat gaan kraken.
Xiaomi Redmi Buds 5 Pro kopen?
Zoals gezegd houden we er rekening mee dat de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro nog geen zeventig euro kosten. Maar dat betekent niet dat je dan maar alles door de vingers hoeft te zien. Onderaan de streep zijn we toch tevreden met de prestaties en kunnen we dit setje aanbevelen aan iedereen die oordoppen zoekt die een redelijke batterijduur combineert met acceptabele ruisonderdrukking en een over het algemeen heldere geluidsweergave. Diepte en breedte tref je hier niet zo heel snel aan, waardoor liefhebbers van wat drukkere of complexere muziek beter elders kunnen kijken.