5 redenen waarom goedkope oordoppen ook prima zijn
Wanneer je op zoek bent naar een set nieuwe oordoppen, dan kun je daar honderden euro’s aan uitgeven - als je dat wilt, natuurlijk. Maar voor minder dan 100 euro of soms zelfs voor een paar tientjes kun je meestal ook al een fijn setje scoren. We geven in dit artikel vijf redenen waarom je niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten.
Goede oordoppen hoeven niet duur te zijn. Natuurlijk haal je voor een hogere bedrag een beter product in huis, maar er zijn zat redenen waarom het ook goedkoper kan.
1) Prijs-audiokwaliteitverhouding vaak prima in orde 2) Soms verrassend veel functies voor een lage prijs 3) Technische specificaties vallen vaak nog best mee 4) Minder zorgen over diefstal of kwijtraken 5) Prima voor tijdens het sporten
Lees ook: Waar voor je geld: 5 draadloze oordopjes met noise cancelling
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Als je gaat voor topmodellen van Sony, Sennheiser of Audio-Technica, dan kan het zomaar zijn dat je honderden euro’s uitgeeft aan een set oordoppen. In veel gevallen klinken veel dure oordoppen objectief inderdaad beter dan de goedkopere varianten, maar dat betekent niet dat betaalbare opties pertinent slechter zijn. Wil je minder uitgeven, dan heb je genoeg keus. Het belangrijkste is natuurlijk of de muziek voor jou prima klinkt. Maar er zijn nog meer redenen te bedenken om een goedkope set oordoppen te overwegen.
Scoort de prijs-(audio)kwaliteitverhouding voor jou een voldoende?
Bij goedkopere oordoppen is het belangrijk dat je let op de prijs-kwaliteitverhouding. Zelfs de betaalbare modellen bieden tegenwoordig (soms zelfontwikkelde) drivers aan die een fijn en helder geluid kunnen aanbieden, terwijl andere oordopjes zich juist focussen op een diepe bas. Het belangrijkste is dat je eerst wat reviews leest en het liefst een setje uitprobeert (bijvoorbeeld van vrienden of familie). Zo kun je checken of het geproduceerde geluid aangenaam is of niet. De drivergrootte speelt hier een grote rol in: die zit meestal ergens tussen de zes en twaalf millimeter.
©WA | ID.nl
Ook goedkopere doppen hebben soms verrassend veel functies
Het ene setje oordoppen is het andere niet. Hoewel er nog geen race naar de bodem ingezet is, zie je wel dat fabrikanten de laatste jaren meer voor minder kunnen aanbieden. Denk dan aan actieve ruisonderdrukking en een transparante modus (zodat het geluid er juist doorheen komt). Ook worden ze geleverd met draadloos opladen, bediening via de dopjes en soms een recente bluetoothversie. Dat pakt meestal voordelig uit voor de accuduur en de algemene audiokwaliteit. Tot slot is het zo dat betaalbare oordoppen steeds vaker comfortabel zitten en qua design mooier ogen.
Technische specificaties vallen vaak nog best mee
Over bluetooth gesproken: dat is een belangrijke technische specificatie. Een gangbare versie is 5.0, terwijl 5.3 al beschikbaar is. Alles wat daartussen valt, is meestal prima voor de prijs. Verder is de accuduur van belang en zien we dat ook de goedkopere modellen lekker lang mee kunnen gaan (soms tot acht uur zelfs). Het meegeleverde oplaaddoosje rekt dat aantal uren vaak op tot ongeveer 25 uur. En het gebeurt ook meer en meer dat betaalbare modellen beschikken over high-end audiocodecs, zoals ldac van Sony. Daar hoef je dus niet altijd veel geld voor neer te leggen.
Gestolen of kwijt? Geen probleem
Natuurlijk is het niet fijn wanneer je oordoppen gestolen worden of stuk gaan. Maar het is net iets minder vervelend wanneer het om oordoppen van een paar tientjes gaat dan voor een set waar je honderden euro's voor hebt neergelegd. En dat levert aanzienlijk minder stress op. Want de financiële impact is een stuk kleiner wanneer je het setje moet vervangen. Natuurlijk moet dit niet te vaak gebeuren – maar het zijn nou eenmaal wel dingen waar je als gebruiker rekening mee moet houden. Je kunt er daardoor prima buiten mee sporten. Mocht je ze verliezen, dan is er geen al te grote man overboord.
©WA | ID.nl
Ideaal voor tijdens het sporten
Tot slot focussen we ons nog even op de sporters onder ons. Meestal is het zo dat oordoppen bijzonder duurzaam zijn, en daardoor best tegen een stootje kunnen. Maar duurdere oordoppen hebben vaak veel meer hardware aan boord, waardoor er ook meer kapot kan gaan. Verder hebben de goedkopere modellen tegenwoordig ook vaak een goed IP-certificering, waardoor ze tegen regen en zweet kunnen. En met de juiste pasvorm zitten ze ook voor lange tijd comfortabel en strak. Fabrikanten leveren meerdere dopjes voor in je oren mee, waardoor er ook een pasvorm voor jou zal zijn.
Lees ook: Welke draadloze oortjes passen bij mij?
Enkele aanbevelingen
Op ID.nl testen we allerlei soorten oordoppen en koptelefoons. We testen de dure modellen, maar ook de goedkopere varianten. Zo krijgen wij een beter beeld van de markt, en jij weet waar je een geld aan uitgeeft. Wil je een nieuw setje oordoppen aanschaffen? Hieronder hebben we reviews verzameld van modellen tussen de 37 en 111 euro (prijspeil 17 januari 2024). Lees, vergelijk en ... veel luisterplezier!
Klik: Review Fresh ’n Rebel Twins Elite
Klik: Review Sony WF-C700N
Klik: Review Jabra Elite 4
Klik: Review Anker Soundcore Liberty 4
Klik: Review Teufel Airy TWS
Klik: Review Anker Soundcore Space A40
Klik: Review Oppo Enco Buds 2
Liever een goedkope koptelefoon?
Ook deze kosten tussen de 37 en 111 euro