Welke draadloze oortjes passen bij mij?
De AirPods van Apple gaven het startsein voor de true wireless-trend. Draadloze oordoppen zijn inmiddels enorm populair en het aanbod is immens. Hoe kies je de draadloze oordoppen die het best bij je passen?
In dit artikel vertellen we je alles over draadloze oortjes, ook draadloze oordoppen of TWS genaamd.
- Wat zijn draadloze oordoppen?
- Wat kun je verwachten van noise-cancelling?
- Met welke toestellen kun je ze gebruiken?
- Met welke eigenschappen moet je rekening houden?
- Welke merken zijn populair?
Ook lezen: Beste noise-cancelling koptelefoons getest: ongestoord luisteren!
Draadloze oortjes zijn de nieuwste ontwikkeling op het gebied van koptelefoons. Oortjes met bluetooth bestaan al langer, maar vaak liep er dan nog een kabel tussen beide oren. Bij draadloze oordoppen of TWS (true wireless) krijg je twee kleine toestellen, één voor elk oor. Ze verbinden via bluetooth met je mobiele telefoon.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Zoek je de ideale oordopjes?
Kijk hier en je zult sowieso slagen!Wat betreft design en draagcomfort bestaan er twee types: kleine compacte toestellen die met doppen of tips in je oor klemmen of lossere modellen die eerder in je oorschelp rusten. Veel TWS’en hebben een staafje dat uit het oor steekt. Bij sommige draadloze oortjes worden kleine ‘vleugeltjes’ geleverd die de toestellen stabieler in de oren laten zitten.
©Sony
Alle draadloze oordoppen worden geleverd met een case. Dat doosje beschermt niet alleen de oortjes als je ze niet gebruikt, het laadt ze dan ook op. De case moet je op zijn beurt wel af en toe opladen, wat via een smartphonelader of draadloos kan.
🎧 Sommige TWS’en hebben een snellaadfunctie. Je kunt de toestellen dan bijvoorbeeld tijdens de lunch even in het doosje stoppen om zomaar enkele uren gebruik toe te voegen.
Draadloze oordoppen bedien je door ze aan te raken. De meeste modellen komen met touchbediening, maar er zijn ook modellen met kleine fysieke knopjes. Dat laatste werkt vaak beter met handschoenen.
Niet alle noise-cancelling is hetzelfde
Nagenoeg alle draadloze oordoppen zijn uitgerust met een microfoon. Bij duurdere producten kun je rekenen op noise-cancelling. Deze technologie luistert naar je omgeving en filtert lawaai weg. Hierdoor hoor je meer van de muziek.
De efficiëntie van die ruisonderdrukking (de mate waarin omgevingsgeluid wordt weggewerkt) kan wel danig verschillen. Sommige oordoppen werken lage geluiden weg (zoals rolgeluiden van treinen of motoren van vliegtuigen), maar laten hogere tonen door (zoals spraak of stadsgeluiden). Je moet toch vaak naar duurdere draadloze oordoppen grijpen voor de meeste stilte. Maar zelfs de allerbeste oordoppen blijven op dat vlak voorlopig achter op de beste over-ear-koptelefoons met ruisonderdrukking.
Duurdere draadloze oortjes bieden adaptieve noise-cancelling. De ruisonderdrukking wordt dan aangepast aan de omgeving. Terwijl je wandelt, grijpt het bijvoorbeeld minder sterk in, zodat je fietsers en verkeer nog kunt horen.
Oordoppen met noise-cancelling bieden vaak ook een transparantie-modus. Als je die inschakelt, hoor je gericht méér van je omgeving. Dat is onder meer interessant op kantoor of bij het thuiswerken.
Werken met veel apparaten
Meestal worden draadloze oordoppen gebruikt met een smartphone. Je koppelt ze via de bluetooth-instellingen van je telefoon. Dat heb je doorgaans binnen een minuut geregeld. Bij veel TWS’en kun je daarna nog een app installeren om instellingen aan te passen en om ze te updaten.
Draadloze oortjes kun je echter met nog veel meer apparaten verbinden. Met een laptop of pc bijvoorbeeld, zodat je het geluid bij een video goed binnenkrijgt of je collega’s beter kunt horen tijdens een online meeting. Ook een tablet werkt met een TWS. Wel zo handig, bijvoorbeeld om in het vliegtuig een film te bekijken of een game te spelen.
Bij nieuwere smart-tv’s en bepaalde audiotoestellen is het ook mogelijk om bluetooth-hoofdtelefoons en -oortjes aan te sluiten. Zo kun je 's avonds laat nog een serie kijken zonder de rest van het gezin te wekken.
🎧 Wil je een TWS met meerdere toestellen gebruiken? Dan is een multipoint-functie handig. Je kunt dan simultaan met je telefoon en laptop verbinden, en automatisch van het ene naar het andere toestel schakelen.
Het is zeldzaam, maar er zijn ook TWS’en met een case die dienst kan doen als bluetooth-zender. Je verbindt de case in dat geval met een hoofdtelefoonuitgang of een USB-poort van een computer. De oortjes ontvangen op die manier audio van een apparaat dat zelf niet over bluetooth beschikt. Denk dan bijvoorbeeld aan een oudere computer of een entertainmentsysteem in een vliegtuig.
Welke eigenschappen zijn belangrijk?
Om je weg te vinden in het enorme aanbod, is het goed om naar de belangrijkste eigenschappen te kijken. Beslis eerst of je liever een TWS wilt die in je oorschelp rust of eentje die met doppen in je oor geklemd zit. Het eerste type is comfortabeler, het tweede sluit je beter af van de omgeving en zal ook betere bassen leveren. Je moet wel de tijd nemen om de bijgeleverde oordopjes uit te proberen om de juiste pasvorm te vinden.
Andere belangrijke eigenschappen zijn:
1. Accuduur: Door hun kleine omvang gaan TWS-oortjes minder lang mee per laadbeurt. Zes uur mag je beschouwen als een gemiddeld batterijleven.
2. Aantal keer herladen met de case: De accu in de case kan de oortjes meestal twee tot vier keer opladen.
3. Draadloos opladen en snelladen: Duurdere TWS-oortjes bieden vaak extra laadopties, zoals draadloos laden van de case of de mogelijkheid om ze versneld op te laden.
4. Waterbestendigheid: Hoe hoger het IP-label, hoe beter de oortjes tegen vocht én stof kunnen. Er staan twee cijfers na die IP (of ‘x’). IP68 is bijvoorbeeld heel goed bestand tegen stof en zo goed als waterdicht (inclusief onderdompeling in water). Veel oortjes zijn IPx4 en dus alleen bestand tegen lichte regen en zweet.
5. Bluetooth-codecs: Alle TWS’en werken via bluetooth en verbinden met alle smartphones. Verschillend is wel de audiokwaliteit van het streamen. Dat hangt af van de gebruikte codec, iets dat je als gebruiker meestal niet kunt instellen of zelfs vaststellen. Je kunt wel in de specificaties van een TWS zien wat zij ondersteunen. Heb je een iPhone, kies dan oortjes die ook AAC ondersteunen. Heb je een nieuwe Android-telefoon, dan is ondersteuning voor LDAC of aptX een pluspunt.
6. Aantal microfoons: Over het algemeen werkt ruisonderdrukking beter als er meer microfoons op een TWS zitten. Daarnaast speelt de gebruikte chip een belangrijke rol. Daardoor kunnen onder meer Apple, Samsung en Sony – die ook zelf chips maken – hun draadloze oortjes op vlak van noise-cancelling net iets beter maken.
7. Extra functies: Bij duurdere draadloze oordoppen krijg je in de app vaak nog wat extra functies. Handig is bijvoorbeeld dat de muziek pauzeert als je een oortje uitneemt, een functie om met één oortje te werken of adaptieve noise-cancelling.
Welke merken zijn populair?
Duik een winkel of webshop in en je zult veel draadloze oortjes zien. Het aanbod is enorm groot. En omdat deze toestellen zo populair zijn, zijn veel fabrikanten massaal op dit productsegment gesprongen. Grote merken bieden bovendien meerdere TWS-modellen aan, van goedkoop tot premium. Het aanbod is dus gigantisch. Merken die hoog scoren qua populariteit zijn Apple, Bose, JBL, Samsung en Sony.
Er zijn ook audiomerken die met hun TWS'en inzetten op een audiofiele ervaring, zoals Bang & Olufsen en Bowers & Wilkins.
Ten slotte zijn er ook veel smartphonemerken die eveneens oortjes aanbieden. Die draadloze oortjes en smartphones van hetzelfde merk werken vaak beter samen. Het gebeurt zelfs dat bepaalde functies of de bijhorende app alleen bij zo’n huwelijk beschikbaar zijn. Dat heb je bijvoorbeeld bij Apple, Samsung, Oppo en enkele anderen.