Review Anker Soundcore Liberty 4 - Heeft de audio-ervaring op orde
De Anker Soundcore Liberty 4 hebben een advies van rond de 150 euro en zijn daarmee niet goedkoop. Maar als je kijkt naar wat je daar allemaal voor terugkrijgt, dan hebben we eigenlijk weinig te klagen. Dan valt die aanschafprijs relatief gezien reuze mee.
Met een prijs van 149 euro is de Anker Soundcore Liberty 4 niet het goedkoopste setje oordoppen op de markt. Maar de prijs valt relatief gezien mee wanneer je kijkt naar wat de oordoppen allemaal aanbieden. Een mooie, warme geluidsweergave, een accurate hartslagmeter (waardoor je misschien niet hoeft te investeren in een smartwatch), een overzichtelijke app en ondersteuning voor zowel audio in hoge resolutie als de grappige gimmick ruimtelijke audio. Alles is netjes verpakt in een strakke oplaadcase en oordopbehuizing die tegen wat druppels water en zweet kan.
- Warme audiobeleving
- Accurate hartslagmeting
- Equalizeropties
- Audio in hoge resolutie
- Overzichtelijke app
- Ruimtelijke audio
- Steeltjes zijn gevoelig
- Hoog wordt soms afgemeten
- Kunststof oordopjes
- Accuduur middelmatig
Zo op het eerste gezicht heeft de Anker Soundcore Liberty 4 veel weg van de Soundcore Liberty 3 Pro. Beide setjes oordoppen beschikken over een slanke oplaadcase die je gemakkelijk met één duim opent (door de deksel naar achteren te schuiven). Ook beschikken ze over actieve ruisonderdrukking, een transparante modus en ondersteunen ze drie audiocodecs, namelijk aac, sbc en ldac (van Sony). AptX schittert wederom in afwezigheid, maar wellicht kijk je daar niet naar om zodra je ldac activeert binnen de app. Ook heeft de Liberty 4 dubbele dynamische drivers zoals z’n voorganger.
Lees ook: ongestoord luisteren, dit zijn de beste noise-cancelling koptelefoons
Anker Soundcore 4 staat op eigen benen
Ondanks een aantal overeenkomsten met de Liberty 3 Pro staat de Anker Soundcore Liberty 4 geheel op eigen benen. De bluetoothversie is verhoogd van bluetooth 5.2 naar 5.3, waar de kwaliteit van de verbinding net even beter is. De drivers zijn met afmetingen van 9,2 mm en 6,0 mm iets kleiner dan in het vorige model, maar dat gaat gelukkig niet ten koste van de audiokwaliteit (daar later meer over). Verder zitten de echt grote verschillen hem in de toevoeging van een hartslagmeter, de ondersteuning voor ruimtelijke audio (spatial audio) en het aangepaste design.
Deze oordoppen beschikken over smalle steeltjes. Sommige mensen vinden die steeltjes fijner dan vleugels of ronde designs, omdat ze beter in hun oren blijven zitten. Daar helpen de plastic oordopjes (het deel dat in je gehoorgang zit) ook bij. Anker levert in totaal vier opties mee, waardoor er eigenlijk altijd wel een dopje is dat goed in jouw oren past. Het nadeel van de dopjes is dat ze gemaakt zijn van kunststof, waardoor ze behoorlijk glad en vormbaar zijn. Dat kan ervoor zorgen dat ze toch uit je oren glijden. Als dat gebeurt, dan helpen die steeltjes daar helaas ook niet bij.
Via die steeltjes is het mogelijk de oordoppen te bedienen. Dat is een mooie bijkomstigheid, aangezien je dan niet constant je smartphone hoeft te pakken. Binnen de gratis en zeer overzichtelijke app stel je in wat in de smalle stokjes doen. Je kunt muziek pauzeren, naar een vorig of volgend nummer gaan of een stemassistent oproepen. De steeltjes zijn behoorlijk gevoelig en dat pakt vaak nadelig uit. Wanneer ik mijn haar achter mijn oor wil doen, dan kan die bijvoorbeeld een functie activeren. En datzelfde geldt voor wanneer ik een dopje opnieuw moet positioneren.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
De compacte oplaadcase
In tegenstelling tot de oordoppen, die beschikken over een ipx4-certificaat, is de compacte oplaadcase helemaal niet waterdicht. Niet dat de waterdichtheid van de Soundcore Liberty 4 ontzettend veel voorstelt – maar hij kan gelukkig tegen wat water- en zweetdruppels. De oplaadcase heeft een usb-c-poort waarmee je de accu oplaadt, maar als je wil kun je dat ook via de draadloze oplaadstandaard Qi regelen. Anker schat dat de oordoppen zelf tot negen uur meegaan, terwijl de case daar nog eens negentien uur aan toevoegt. Dit is helemaal afhankelijk van je luistergedrag.
Zaken als het volume, de ruisonderdrukking en het gebruikmaken van de hi-res audiocodec ldac zorgen ervoor dat de gebruikerstijd een lichte duikvlucht neemt, waardoor je rekening moet houden met een paar uur minder luisteren. Desondanks houden de oordoppen het over het algemeen meer dan vijf uur uit en zorgt de case ervoor dat dat aantal verdrievoudigd kan worden. Dat is een gemiddelde score, kijkend naar wat de concurrentie aanbiedt op dit gebied. Met vijftien minuten opladen kun je overigens tot drie uur luisteren, dat is ook niet verkeerd.
Anker Soundcore Liberty 4 klinkt meteen goed
Met een warme en zachte basweergave, veel ruimte voor tonen in het midden en ietwat afgeknepen tonen in de hoogte klinkt de Anker Soundcore Liberty 4 meteen goed. Dat de hoogtetonen al snel een plafond bereiken hoeft niet per se een probleem te zijn. Met meer dan genoeg equalizeropties heb je deels zelf in de hand hoe de oordoppen klinken. En het toffe is: de app biedt de mogelijkheid aan zelf profielen aan te maken, door de weergave op acht punten handmatig aan te passen. Dit soort opties zien we graag voorbijkomen bij oordoppen en koptelefoons, in het kader van personalisatie.
Over personalisatie gesproken: net als voorgaande modellen beschikt ook de Liberty 4 over HearID. Daarmee kun je een persoonlijk geluidprofiel instellen, en houdt het setje rekening met jouw beperkingen. Zoals vaker het geval is, levert deze audiomodus gemengde resultaten op. Uit mijn ervaring komt naar voren dat de bas wat meer naar de achtergrond verdwijnt en de tonen uit het hogere segment meer naar voren geplaatst worden. Dat levert niet altijd een betere ervaring op, omdat ik het idee krijg dat de muziek vervormd wordt. En dat is het laatste wat je wil horen.
In alle gevallen heb ik de oordoppen getest met ldac aan, omdat die codec z’n stempel drukt op de muziekkwaliteit. Je hebt dan wel een smartphone nodig die ldac ondersteunt (en gelukkig doet de Pixel 7 Pro dat). Zonder ldac kan muziek wat scherper en oppervlakkiger klinken, maar dankzij de uitstekende basweergave valt dat in veel gevallen niet iedereen op. Een andere optie die je tot je beschikking hebt is ruimtelijk audio. Opvallend is dat deze functionaliteit werkt met alle liedjes die je wil luisteren, niet alleen met content die beschikbaar is in Dolby Atmos (zoals bij de AirPods).
Ruimtelijke audio en hartslagmeting
Ruimtelijk audio doet in feite twee dingen: de muziekweergave gaat dan meer de breedte in en de oordoppen kunnen de positie van je hoofd volgen, waardoor je in beide gevallen het gevoel kunt hebben ‘erbij te zijn’. De headtracking is een coole gimmick die vooral tijdens opnames van live optredens iets kan toevoegen, maar verder doet het iets af van de algemene kwaliteit. De bas krijgt veel minder ruimte bijvoorbeeld, waardoor er veel warmte uit de tracks verdwijnt. Wellicht komt dat door de kunstmatigheid van de functie, maar laat dit niet de reden zijn de Liberty 4 aan te schaffen.
Naast ruimtelijke audio heeft de Liberty 4 nog een unieke functie: hartslagtracking. Mensen die vaak hardlopen of andere activiteiten uitvoeren en hun hartslag in de gaten willen houden kunnen de oordoppen hier dus ook voor gebruiken. In vergelijking met het aanbod op smartwatches en fitnesstrackers blijkt uit onderzoek dat meting via de gehoorgang veel accurater is. Tijdens de testperiode had ik ook de Hama Fit Watch 6910 om m’n pols. De metingen weken niet heel sterk van elkaar af, want het gaat om kleine percentage, maar de oordoppen doen hun werk hierin goed.
Tot slot kijken we de actieve ruisonderdrukking. Net als met HearID kun je hier een persoonlijk profiel instellen. Maar de ervaring leert dat wanneer je de functie nodig hebt, zoals in de trein, je hem het beste optimaal kunt benutten. Daar waar de persoonlijke optie de onderdrukking op een middelmatig niveau instelt, hoor ik persoonlijk zo min mogelijk tijdens de treinrit. En zelfs met de hoogste stand komen er nog wel eens gesprekken doorheen. Het lage zoemgeluid van een (modernere) trein wordt wel mooi gefilterd, en datzelfde geldt voor de meeste toetsaanslagen op je toetsenbord.
Conclusie: Anker Soundcore Liberty 4 kopen?
Met een prijs van 149 euro is de Anker Soundcore Liberty 4 niet het goedkoopste setje oordoppen op de markt. Maar de prijs valt relatief gezien mee wanneer je kijkt naar wat de oordoppen allemaal aanbieden. Een mooie, warme geluidsweergave, een accurate hartslagmeter (waardoor je misschien niet hoeft te investeren in een smartwatch), een overzichtelijke app en ondersteuning voor zowel audio in hoge resolutie als de grappige gimmick ruimtelijke audio. Alles is netjes verpakt in een strakke oplaadcase en oordopbehuizing die tegen wat druppels water en zweet kan.
Daar staan wel wat mindere dingen tegenover. De steeltjes zijn enorm gevoelig en de kunststof dopjes zijn niet altijd comfortabel of strak genoeg. Daarnaast stelt de actieve ruisonderdrukking soms net teveel teleur om er echt enthousiast over te worden en is de accuduur onderdeel van de middelmoot. Verder kun je weinig met de hartslaggegevens buiten eigen Ankers eigen app om, omdat er geen support is voor externe platformen. Mocht je het setje tegenkomen voor een paar tientjes minder, dan raden we hem omwille van de audiokwaliteit en -opties toch aan.