ID.nl logo
Review Jabra Elite 4 - In-ears bieden alles dat je nodig hebt
Huis

Review Jabra Elite 4 - In-ears bieden alles dat je nodig hebt

De Jabra Elite 4 is een bluetooth headset waar weinig aan mankeert. Zeker niet als je het prijskaartje van zo’n 100 euro meetelt heb je een zeer waardig alternatief voor bijvoorbeeld AirPods, Galaxy Buds of LinkBuds. Je leest er meer over in deze Jabra Elite 4 review.

Goed
Conclusie

Betaalbaar en comfortabel, daarin blinkt deze Jabra Elite 4 uit. De headset is allround prettig in gebruik, of je nu naar je werk of de sportschool gaat. Ten opzichte van luxere in-ears lever je wel wat in op geluidskwaliteit, ruisonderdrukking en accuduur. Dat mocht echter de testpret niet drukken.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Prijs-kwaliteit
  • Geschikt voor werk en activiteiten
  • ANC matig
  • Accuduur
  • Geluidskwaliteit kan beter

Jabra maakt (onder meer) bluetooth headsets en koptelefoons, die met name geschikt zijn voor zowel op het werk als in vrije tijd. Bijvoorbeeld als je oortjes zoekt die je bij je videovergadering op werk gebruikt, maar ook in de trein voor muziek en podcasts onderweg naar huis. Jabra legt de focus op een lange accuduur en gebalanceerd geluid om dit te waarborgen. Duurdere modellen zoals de Jabra Elite 5 onderscheiden zich door daar ook goede ruisonderdrukking aan toe te voegen.

Lees ook: Jabra Elite 5 review - ongemerkt goede ANC

Betaalbare kwaliteit

De Jabra Elite 4 is wat toegankelijker geprijsd, wat zich uitbetaalt in een wat lagere geluids- en gesprekskwaliteit, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus en accuduur. Ook valt draadloos opladen weg. Dat klinkt veel, maar het zijn best acceptabele concessies als je het in perspectief plaatst. Vergeleken met andere in-ears van zo’n honderd euro vallen deze Jabra-oortjes namelijk positief op.

Wanneer je de Jabra Elite 4 in doet weet je vooral waarom. Zelden heb ik een bluetooth headset voorbij zien komen die zo comfortabel draagt. Het lichte gewicht en de pasvorm zijn optimaal, zodat de oortjes goed vast zitten in het oor - en ook nagenoeg ongemerkt goed blijven zitten. Dankzij verwisselbare rubber tipjes heb je de headset op maat voor jouw oren. Je kunt de Jabra Elite 4 hierdoor dus gewoon blijven gebruiken, ongeacht hoe je de dag doorbrengt. Even sporten na het werk? Gewoon de oortjes in laten.

De enige uitdaging is hierbij de accuduur, want die overtuigt niet. Zonder ruisonderdrukking gaan oortjes een uur of vijf mee. Gebruik je ruisonderdrukking dan kan je daar nog een uur van af halen. Het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes iets meer dan drie maal volledig op te laden.

Het ontwerp van de oortjes is niet zoals met een AirPods-achtig steeltje, maar als dopjes in je oor. Netjes weggewerkt. De zijkanten van de oortjes zijn voorzien van drukknoppen die je kunt gebruiken om het geluid te bedienen. Daarmee onderscheidt Jabra zich ten opzichte van andere in-ears die voornamelijk met tikbediening werken.

All-round geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Jabra Elite 4 is gebalanceerd, waarbij wel een verschil te horen is met oortjes in hogere prijsklasses. Die klinken wat verfijnder dan deze Jabra Elite 4. Het geluid is helder, waardoor je gesprekken goed kunt verstaan en heeft genoeg kracht om ook met muziek overweg te kunnen en instrumenten goed te onderscheiden. Alleen soms een tikje aan de schelle of vlakke kant. Al met al een prima geluidskwaliteit vergeleken met ander in-ears in dezelfde prijsklasse.

De headset gebruikt bluetooth 5.2 met ondersteuning voor meerdere verbindingen en fast pair, waarmee de snelste en zuinigste verbinding met het apparaat wordt gelegd. Voor Android wordt de APT X-codec gebruikt, Apple-apparaten zijn (door Apple) beperkt tot AAC. Helaas dus geen LDAC, die de hoogste geluidskwaliteit op Android-apparaten kan waarborgen.

De gespreksbeleving is ook wat scheller en het lijkt of er minder(waardige) microfoons gebruikt zijn ten opzichte van de Jabra Elite 5. Toch had ik geen moeite mezelf verstaanbaar te maken - of om anderen te verstaan. Integendeel zelfs. De microfoons doen ook hun werk ook voor de ruisonderdrukking, die omgevingsgeluid wegfiltert. Althans. In theorie. In praktijk merkte ik weinig verschil tussen deze modus in- of uitgeschakeld. Echt nadelig was dit echter niet voor me. Dankzij de geweldige pasvorm sloten de oortjes het gehoor zo goed af dat er voor mij geen ruisonderdrukking meer nodig was.

 Hetzelfde geldt niet voor de omgevingsgeluidmodus: je krijgt merkbaar meer mee van je omgeving. Maar echt horen wat er gebeurt of gezegd wordt. Dat lukt niet met de Jabra Elite 4.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

App en bediening

Voordeel van Jabra ten opzichte van veel andere oortjes (die vaak van Chinese merken komen) is de bijbehorende app: Sound+, geschikt voor Android en iOS. Deze app ziet er gelikt uit en je krijgt veel mogelijkheden om het geluid zelf af te stellen via presets of een equalizer. Ook kun je bijvoorbeeld je oortjes updaten of desgewenst een spraakassistent configureren.

Toch ontbreekt er een belangrijke functie in de app: het instellen van de drukknoppen aan de zijkanten van de headset. De standaardinstelling voor de bediening is waar je maar aan moet wennen.

De Sound+-app ziet er professioneel uit.

Alternatieven voor de Jabra Elite 4

De Jabra Elite 4 blinkt vooral uit in zijn draagcomfort. Wil je oortjes die je lang kunt dragen zonder dat je last krijgt, dan is dit setje enorm de moeite waard. Toch zijn er oortjes die hieraan kunnen tippen: de Sony LinkBuds S, hoewel deze headset op het moment van schrijven zo’n twintig euro duurder zijn hebben ze geen last van de meeste minpunten die de Jabra Elite 4 wel heeft. Een betere geluidskwaliteit, ruisonderdrukking en omgevingsgeluidmodus. De accuduur is vergelijkbaar.

Tevens is op het moment van schrijven de Jabra Elite 5 flink afgeprijsd tot honderd euro. Het maakt voor jou de keuze makkelijk. Deze headset is op alle fronten beter.

Conclusie: Jabra Elite 4 kopen?

Betaalbaar en comfortabel, daarin blinkt deze Jabra Elite 4 uit. De headset is allround prettig in gebruik, of je nu naar je werk of de sportschool gaat. Ten opzichte van luxere in-ears lever je wel wat in op geluidskwaliteit, ruisonderdrukking en accuduur. Dat mocht echter de testpret niet drukken. Onze keus zou echter eerder vallen op de Jabra Elite 5 (die op het moment hetzelfde kost) en de Sony LinkBuds S.

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk