Categorie
Warmtepomp
Wat is een hybride warmtepomp en wat kan die voor jou betekenen?
Wat is een hybride warmtepomp? Hoe werkt zo'n apparaat precies? Wat zijn de voordelen van dit verwarmingssysteem en waarom is het voor velen de meest realistische optie om duurzaam te verwarmen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.
Een warmtepomp in je appartement: dit kan er wel (en niet)
De weg naar een gasloze wereld is nog lang, maar zeker is dat de warmtepomp in de energietransitie een belangrijke rol zal spelen. In hoever is de warmtepomp ook een oplossing voor een appartement?
Subsidie voor warmtepompen gaat in 2025 omlaag (dus misschien is nu kopen een goed idee)
Als het aan de nieuwe regering ligt, wordt de ISDE-subsidie vanaf januari 2025 ingrijpend aangepast. De subsidie voor warmtepompen met een vermogen tot en met 12 kW, die voornamelijk voor woningen worden gebruikt, zal verlaagd worden. Voor warmtepompen met een hoger vermogen zal de subsidie juist verhoogd worden.
Bespaar op de verwarmingskosten met de Energion Hybrid naast je cv-ketel
Wil je je huis duurzamer verwarmen, maar nog geen afscheid nemen van je cv-ketel? Dan is de ATAG Energion Hybrid-warmtepomp precies wat je zoekt. Dit slimme systeem werkt samen met je huidige cv-ketel en helpt je flink te besparen op je gasverbruik, terwijl je comfortabel blijft wonen. Een ideale tussenoplossing – zonder gedoe.
Warmtepomp installeren? Denk aan de vergunningsplicht of meldingsplicht
Je hebt uiteindelijk de knoop doorgehakt… Er komt een warmtepomp. Mag je die dan zomaar op het dak van de aangebouwde garage plaatsen of tegen de voorgevel van je woning? Of kan het gespecialiseerde bedrijf een gat van 90 meter diep in je tuin boren voor een geothermische warmtepomp, zonder dat je daarvoor eerst een vergunning hebt ontvangen? Het antwoord is: Nee.
Tips om optimaal te koelen met de warmtepomp
Wanneer het kwik de hoogte in gaat, kan het binnen onaangenaam warm worden. Wie een warmtepomp heeft, kan die in de meeste gevallen ook gebruiken om de woning in de zomer te koelen. Je hebt dan geen aparte airco meer nodig. Hoe werkt deze koeling, wat zijn de voordelen en nadelen en hoe kun je zo efficiënt mogelijk koelen?
Slimme warmtepomp vermindert overbelasting elektriciteitsnet
Het elektriciteitsnet raakt verstopt, en dan komt er ook nog eens het groeiende aandeel van de warmtepomp bij. Toch kan deze warmtepomp ook worden ingezet om de overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan.
Geld besparen met een slimme regeling voor warmtepompen
De energietransitie betekent voornamelijk overschakelen van gas naar elektriciteit. In de praktijk gebeurt dat vaak door een warmtepomp in huis te halen. Met een intelligente regeling zorg je dat je het potentieel van zo’n warmtepomp volledig benut en dat heeft interessante gevolgen voor de energierekening.
Wanneer moet je een vergunning aanvragen voor een warmtepomp?
Je overweegt om een warmtepomp in je woning of bedrijfspand te (laten) installeren, maar mag dat zomaar in Nederland Regeltjesland? Voor welke typen warmtepompen heb je wanneer een vergunning nodig? En welke vergunningen moet je dan precies aanvragen? Je komt het hieronder allemaal te weten.
Verplichte warmtepomp afgeschaft? Dit zijn de gevolgen
Het aankomende kabinet schrapt de verplichting om vanaf 2026 minimaal een hybride warmtepomp te installeren wanneer je een cv-ketel vervangt. Toch was deze afspraak net een impuls om stapsgewijs over te schakelen naar meer duurzame energie. Waarom deze ommezwaai en welke gevolgen heeft dit?
Hoeveel vermogen moet een warmtepomp voor jouw woning hebben?
Je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, maar welk vermogen is nodig voor jouw woning? Het vermogen van je huidige gasketel is hiervoor geen goede maatstaf, omdat warmtepompen en gasketels op een andere manier werken. Een warmtepomp met te hoog vermogen is ook niet slim, want dan geef je te veel geld uit bij aankoop en presteert de pomp mogelijk slechter dan een iets te krap bemeten exemplaar. Laten we kijken hoe je het juiste warmtepompvermogen kunt bepalen voor jouw situatie.
Alternatieve bodemwarmtepomp: niet diep, maar breed!
Bij een bodemwarmtepomp denken de meeste mensen aan een installatie die de gratis warmte diep onder de grond ophaalt. Daarvoor voert een gespecialiseerd bedrijf een (prijzige) boring uit tot 90 tot 150 meter diepte. De temperatuur daar is redelijk constant tussen 7 en 13 graden. Er bestaan ook alternatieven waarbij de warmtepomp de energie niet haalt uit de diepte, maar uit een breed ondiep oppervlak in de bodem.
Warmtepomp-onderhoud: zo gaat je warmtepomp lang(er) mee
Warmtepompen zijn onderhoudsarm, wat betekent dat je er over het algemeen weinig omkijken naar hebt. Toch zijn er wel wat dingen die je af en toe moet (laten) doen om deze investering in goede staat te houden. Gemiddeld gaat een warmtepomp 15 tot 20 jaar mee, maar als je hem jaarlijks door een technicus laat nakijken en daarnaast zelf op enkele zaken let, kan hij zelfs 30 jaar worden!
Duurzaam en kostenbesparend verwarmen: welke warmtepomp past bij jou?
Met het oog op duurzaamheid en de onstabiele energieprijzen is het slim om zuinig om te gaan met gas. Je bespaart geld en draagt bij aan een gezonder milieu door te kiezen voor een duurzame energiebronnen.
Vorstperiode geen enkel probleem voor warmtepompen
Warmtepompen hebben uitstekend gepresteerd tijdens de eerste koude periode van 2024. Installateurs melden opvallend weinig storingen aan warmtepompen tijdens de eerste vorstperiode van dit jaar.
Aanbevolen voor jou
Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!
* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.