Hybride warmtepompen: het verschil tussen een monoblock- en een split-warmtepomp
Je hebt besloten om je huis duurzamer te verwarmen met een hybride warmtepomp. Een uitstekende keuze die je energierekening flink kan verlagen. Nu sta je voor een volgende beslissing: wordt het een monoblock- of een split-warmtepomp? In dit artikel leggen we de verschillen uit.
Partnerbijdrage: in samenwerking met Intergas
Voordat we de verschillen bespreken, is het goed om te begrijpen hoe een warmtepomp werkt. In essentie haalt een warmtepomp energie uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor je huis. Dit proces is enorm efficiënt en kan daarom een forse besparing op je verwarmingskosten opleveren. De twee hoofdtypes die we hier bespreken zijn de monoblock- en de split-warmtepomp.
Wat is een monoblock-warmtepomp?
Een monoblock hybride warmtepomp, zoals de Intergas Xtend Monoblock, bestaat uit twee units: één buiten- en één binnenunit, waarbij de buitenunit alle F-gassencomponenten bevat, zoals de compressor, een verdamper, een condensor, een expansieventiel en een ventilator. In de binnenunit zit alleen de inventieve regeling van de Xtend en de circulatiepomp. Het monoblock wordt volledig met cv-leidingen tussen de buiten- en binnenunit aangesloten. Het is verstandig om de installatie door een gecertificeerde cv-monteur te laten uitvoeren; deze hoeft niet in het bezit te zijn van een aanvullend F-gassencertificaat.
©Intergas
Wat is een split-warmtepomp?
Een split-warmtepomp zoals de Intergas Xtend Split bestaat uit twee units: één buiten- en één binnenunit. Een split buitendeel bevat dezelfde componenten als een monoblock op één na. De condensor is samen met de inventieve regeling en de circulatiepomp in het binnendeel verwerkt. Doordat de condensor in het binnendeel is verwerkt, is de split unit een paar kilo lichter dan het monoblock.
De buiten- en binnenunit zijn verbonden via koudemiddelleidingen. Daar stroomt het koudemiddel doorheen. Deze leidingen zijn van koper gemaakt, omdat dit materiaal duurzaam en hittebestendig is, maar ook corrosie voorkomt. Het is belangrijk dat de leidingen goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te voorkomen. De installateur gebruikt hiervoor speciale geïsoleerde koudemiddelleidingen. Opgelet: niet iedereen mag koudemiddelleidingen aanleggen. De installateur heeft hiervoor een F-gassencertificaat nodig.
Voor- en nadelen van een monoblock-warmtepomp
We weten nu wat een monoblock en een split warmtepomp is. Maar wat zijn de voordelen van elk systeem? Laten we beginnen bij een monoblock warmtepomp.
De installatie van een monoblock, zoals de Intergas Xtend Monoblock, is meestal eenvoudiger. Dat komt doordat het apparaat met waterleidingen op de cv-installatie wordt aangesloten en er geen koudemiddelleidingen aangelegd hoeven te worden. Doordat er geen F-gassenhandelingen uitgevoerd hoeven te worden, is de installatietijd vaak korter.
Er zijn ook enkele aandachtspunten. Er moet voldoende ruimte rondom de woning zijn en het apparaat moet stabiel staan. De leidingen die vanuit de monoblock naar de cv-installatie lopen, bevatten water. Deze buizen moeten goed geïsoleerd zijn of ondergronds worden aangelegd om vorstschade te voorkomen.
©Intergas
Voor- en nadelen van een split-warmtepomp
Split-warmtepompen hebben een aantal voordelen. In tegenstelling tot bij de monoblocks kan de afstand tussen de buitenunit en de cv-installatie iets groter zijn. Hierdoor is een split-warmtepomp flexibeler. De toe te passen leidingen zijn bovendien makkelijker te verwerken bij een lastiger tracé tussen het binnen- en buitendeel.
Er zijn ook aandachtspunten. De installatie van een split-warmtepomp is namelijk wel iets complexer. Dat komt omdat er leidingen met koelmiddel tussen de binnen- en buitenunit moeten worden aangelegd. Deze leidingen zijn essentieel en mogen alleen door een F-gassen-gecertificeerde installateur worden aangelegd.