ID.nl logo
Wat is een hybride warmtepomp en wat kan die voor jou betekenen?
Energie

Wat is een hybride warmtepomp en wat kan die voor jou betekenen?

Wat is een hybride warmtepomp? Hoe werkt zo'n apparaat precies? Wat zijn de voordelen van dit verwarmingssysteem en waarom is het voor velen de meest realistische optie om duurzaam te verwarmen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Intergas

Een hybride warmtepomp bestaat uit een elektrische warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Deze twee apparaten werken samen om je woning te verwarmen en warm kraanwater te leveren. De warmtepomp verzorgt het grootste deel van de verwarming, maar op koudere dagen kan de cv-ketel bijspringen. Hierdoor daalt het gasverbruik en zal de energierekening uiteindelijk lager uitvallen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een slim verwarmingssysteem dat het beste van twee technologieën combineert. Het hoofdonderdeel, de warmtepomp, haalt op ingenieuze wijze warmte uit de buitenlucht om water in het cv-systeem of de waterleiding te verwarmen. De warmtepomp werkt met een koudemiddel dat warmte opneemt uit de buitenlucht en deze via een compressor naar een hogere temperatuur brengt.

Maar wat gebeurt er als het buiten écht koud wordt? Dan komt de cv-ketel in actie. Deze springt automatisch bij als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren of als er snel veel warmte nodig is. De cv-ketel gebruikt dan aardgas om het water verder te verwarmen.

Het mooie van dit systeem is dat een slimme regeling ervoor zorgt dat steeds de meest efficiënte optie wordt gekozen. Zo profiteer je van een comfortabel warm huis terwijl je tegelijkertijd bespaart op je energierekening én het milieu een handje helpt.

Twee soorten hybride warmtepompen

Er zijn twee soorten hybride warmtepompen gangbaar: de monoblock- en de split-uitvoering. Een monoblock-hybride warmtepomp, zoals de Intergas Xtend monoblock, bestaat uit twee units: een buiten- en een binnenunit. Omdat bij een monoblock alle koudemiddelcomponenten in het buitendeel zitten, hoeft de installateur geen koudemiddelhandelingen uit te voeren. Er is dus geen zogeheten F-gassencertificaat nodig om dit systeem te plaatsen, wat voordeliger kan uitpakken in de installatiekosten. Een nadeel is dat deze opstelling minder flexibel is in plaatsing, vanwege de beperktere afstand die mogelijk is tussen het buiten- en binnendeel vergeleken met de split-uitvoering, waarbij de koudemiddelcomponenten verdeeld zijn over de binnen- en buitenunit.

Een split-hybride warmtepomp, zoals de Intergas Xtend Split, bestaat net als de monoblock-variant uit twee units. Het belangrijkste verschil zit in de plaatsing van de componenten. Een split-buitendeel bevat dezelfde componenten als een monoblock, op één uitzondering na: de condensor is in het binnendeel verwerkt. Deze opstelling vereist specifieke expertise bij de installatie. De unit kan alleen in bedrijf worden gesteld door een F-gassen-gecertificeerde monteur, die de nodige handelingen met het koudemiddel uitvoert. Dit omvat het monteren van koudemiddelleidingen tussen het binnen- en buitendeel, het vacumeren van het systeem en – bij langere leidinglengtes – het bijvullen van koudemiddel.

Hoewel een split-systeem meer flexibiliteit biedt qua plaatsing, is de installatietijd langer en mogelijk kostbaarder vanwege de vereiste expertise. Een gekwalificeerde installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

©Intergas

Voordelen van een hybride warmtepomp

  • Hybride warmtepompen zijn efficiënter en duurzamer dan een traditionele cv-ketel.

  • Ze zijn in veel woningen toepasbaar en hebben een gunstig effect op de planeet en je portemonnee.

  • Ga voor meer informatie naar de website van Intergas

Efficiënt verwarmen

Een warmtepomp is veel efficiënter dan een cv-ketel. Voor elke eenheid energie die je erin steekt, krijg je gemiddeld drie tot vijf eenheden terug. Bij een ketel op gas krijg je voor elke eenheid juist minder energie terug. Hoeveel precies hangt af van de ketel. Met een hybride warmtepomp verwarm je je woning dus veel efficiënter. Want alleen als het echt koud is, springt de cv-ketel bij om de woning lekker op temperatuur te houden. En dat draagt bij aan een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik.

COP, SCOP en het échte rendement

Als je kijkt naar het rendement van warmtepompen, kom je al snel de termen COP en SCOP tegen. Deze waarden zijn belangrijk om te begrijpen hoe efficiënt een warmtepomp werkt:

  • COP (Coefficient of Performance): Dit getal laat zien hoe goed de warmtepomp presteert op één specifiek moment. Het vertelt je hoeveel warmte de pomp levert in verhouding tot de elektriciteit die hij verbruikt.

  • SCOP (Seasonal Coefficient of Performance): Deze waarde geeft een beter beeld van hoe de warmtepomp het hele jaar door presteert. Het houdt rekening met alle seizoenen en hoe de warmtepomp daarmee omgaat.

Voor beide termen geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de warmtepomp zijn werk doet. Als je verschillende warmtepompen vergelijkt, is het slim om vooral naar de SCOP-waarde te kijken. Die geeft namelijk het beste aan hoe de warmtepomp in de praktijk zal presteren.

Maar let op: het echte rendement in jouw huis kan anders uitpakken dan deze theoretische waarden beloven. Dat komt omdat veel zaken invloed hebben op hoe goed de warmtepomp werkt. Denk bijvoorbeeld aan hoe goed je huis geïsoleerd is, hoe het klimaat bij jou is en hoe de temperatuur schommelt, maar ook aan hoe je cv-installatie ervoor staat en hoe jij gewend bent je huis te verwarmen. Al deze dingen samen bepalen hoe efficiënt de warmtepomp in jouw situatie zal zijn.

Omdat er zoveel factoren meespelen, is het een goed idee om een installateur om advies te vragen. Die kan naar jouw specifieke situatie kijken en je vertellen welke warmtepomp het beste bij jouw huis past en de beste resultaten zal geven. Zo weet je zeker dat je een keuze maakt die bij jou en je huis past.

©Intergas

Werkt met je huidige cv-ketel en radiatoren

Goed nieuws als je een hybride warmtepomp overweegt: deze systemen passen in veel verschillende woningen. Je kunt ze vaak combineren met je bestaande cv-ketel, radiatoren en thermostaat, wat ze een stuk toegankelijker maakt dan volledig elektrische warmtepompen. Die zie je vaker in nieuwbouwhuizen vanwege de hogere kosten en grotere aanpassingen die nodig zijn.

Doordat je weinig hoeft aan te passen aan je bestaande systemen, komen veel huizen in aanmerking voor een hybride warmtepomp. Of je nu in een oudere of nieuwere woning woont, de kans is groot dat deze oplossing bij jou past.

Een extra voordeel is de impact op het stroomnetwerk. Omdat de cv-ketel kan bijspringen op piekmomenten, legt een hybride warmtepomp minder druk op het elektriciteitsnet dan een volledig elektrische variant. Zo combineer je het beste van twee werelden: efficiënt verwarmen én een betrouwbare warmtevoorziening.

Aandachtspunten

De gemiddelde prijs van een hybride warmtepomp ligt hoger dan die van een nieuwe cv-ketel. Hoeveel precies, hangt af van je situatie. Deze investering verdien je na enkele jaren terug. Bovendien kun je subsidies aanvragen om de kosten te drukken.

Een warmtepomp maakt geluid door de ingebouwde ventilator en compressor. Hoeveel geluid precies hangt af van het model, de locatie en installatie. Hybride warmtepompen maken minder geluid dan een all-electric warmtepomp, omdat de cv-ketel soms bijspringt en het apparaat ontlast.

Met een hybride warmtepomp ben je tot slot nog steeds afhankelijk van aardgas en de schommelende gasprijzen. De milieu-impact is ook nog niet volledig opgelost. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. De ontwikkelingen staan niet stil met de mogelijkheden om in de toekomst te kunnen overstappen naar biogas of nieuwe innovatieve mogelijkheden die op dit moment in ontwikkeling zijn.