Wat levert het op om samen met je buurt te verduurzamen?

© Maksym Yemelyanov

Wat levert het op om samen met je buurt te verduurzamen?

Geplaatst: 5 maart 2024 - 11:31

José Mast

Wil je je huis gaan isoleren, zonnepanelen aanschaffen of een warmtepomp laten installeren? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen over de do’s en don’ts bij jouw woningtype. Het is handig om daarin samen op te trekken met buurtbewoners die hetzelfde type woning hebben. Bovendien kun je met samenwerken ook nog eens geld besparen!

Ook interessant voor jou: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis

Wat je kunt doen aan het verduurzamen van je eigen woning, hangt voor een belangrijk deel af van het bouwjaar. Aan een huis uit de jaren 70 moet meer gebeuren dan aan een huis uit deze eeuw. Waarschijnlijk zijn de meeste huizen in jouw buurt rond dezelfde periode gebouwd. De kans is dus groot dat je buren met dezelfde vragen zitten als jij.

Als je goed contact hebt met je buurtgenoten, kun je hen natuurlijk gewoon vragen of en hoe ze met verduurzaming bezig zijn. Maar je bereikt meer mensen met een appgroep, Facebookgroep of speciale buurtapp, waarin je ervaringen kunt delen met de hele straat of buurt. Misschien is er al een actieve groep in jouw buurt en kun je die gebruiken. Of je kunt een nieuwe community starten speciaal over dit onderwerp. Sparren met je buurtgenoten heeft veel voordelen. Daar gaan we nu wat dieper op in.

Profiteren van ervaringen van anderen

Als je woont in een wat oudere buurt, is de kans groot dat er bewoners zijn die al iets hebben gedaan aan isolatie. Je kunt er veel voordeel van hebben om te leren van hun ervaringen. Hebben ze hun vloer of zolder zelf geïsoleerd? Hoe ging dat? Hebben ze een bedrijf ingeschakeld? Hoe beviel dat? Welk materiaal is er gebruikt en waarom? Zijn ze tevreden over het resultaat? Wat zouden ze de volgende keer anders doen? Hebben ze tips? 

Man brengt isolatie aan op muren

© anatoliy_gleb

Samen dingen uitzoeken

Wil je weten wat je moet doen om je huis geschikt te maken voor een warmtepomp? Of wil je meer weten over landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidieregelingen? Dan kun je buurtgenoten proberen te vinden die dezelfde vragen hebben en samen zoeken naar antwoorden. Zo kun je de taken verdelen en de informatie delen die je hebt gevonden. 

Offertes delen

Heb je een concreet plan voor een verduurzamingsproject en wil je het laten uitvoeren? Dan is het tijd om offertes op te vragen bij installatiebedrijven. Als je in aanmerking wilt komen voor subsidie, is het een voorwaarde dat je het werk uitbesteedt aan een gekwalificeerd bedrijf. Het is handig als bij het zoeken naar een geschikte uitvoerder gebruik kunt maken van de ervaring van buurtgenoten. Vraag je buren naar offertes en deel ook je eigen offertes met anderen. 

Samen offertes opvragen

Wil je met een groep buurtgenoten allemaal dezelfde werkzaamheden laten uitvoeren? Dan is het voordelig om samen offertes op te vragen. Het is voor een installatiebedrijf aantrekkelijk om meer woningen tegelijkertijd te voorzien van bijvoorbeeld nieuwe kozijnen of een groen dak. Je kunt dus geld besparen met een gezamenlijke inkoopactie. 

Huizen met groene daken

© Bert - stock.adobe.com

De buurt vergroenen

Als het contact in de buurt eenmaal is gelegd, is het nog maar een kleine stap naar andere gezamenlijke projecten. Je kunt bijvoorbeeld met elkaar aan het tuinieren slaan. Denk aan het aanleggen van geveltuintjes. Je haalt dan een strook tegels voor de gevel weg en zet er planten of struikjes voor in de plaats. Of je beplant samen de boomspiegels.

Auto’s delen

Als je dan toch een groep mensen bij elkaar hebt die verduurzaming belangrijk vinden, kun je ook proberen een stap te maken in het terugdringen van het aantal auto’s in de buurt. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar je kunt er ook geld mee besparen, zeker als je je auto relatief weinig nodig hebt. Misschien zijn er buurtbewoners die hun auto willen delen. Of vraag Greenwheels of MyWheels of er in jouw buurt een deelauto kan worden geplaatst. 

Deelauto via een app

© Evgeny&Karina Gerasimovi | scharfsinn86

Een eigen energievoorziening

Wil je als buurt flinke stappen zetten om van het gas af te gaan, dan kun je met elkaar proberen om dat proces te versnellen. Veel mensen hebben al zonnepanelen, maar misschien zijn de daken in jullie buurt hiervoor minder geschikt. Dan kun je onderzoeken of er een gebouw in de buurt is waar je zonnepanelen op mag leggen, waar je gezamenlijk eigenaar van wordt. Maar misschien kun je ook aan de slag gaan met windenergie of een warmtenet. Je richt dan een eigen energiecoöperatie op, waardoor je minder afhankelijk wordt van een energieleverancier. De organisatie Energie Samen kan je daar verder mee helpen. 

Een kleine windturbine voor thuis

© Petair

Wat doet de gemeente?

Veel gemeenten helpen bewoners die samen willen optrekken om te verduurzamen. Misschien kun je hier op de website van je gemeente meer informatie over vinden. In veel gevallen kun je ook subsidie aanvragen ter ondersteuning van je bewonersgroep. Deze subsidie is niet bedoeld om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren, maar om de kosten te dekken die je als groep moet maken.

Dit zijn voorbeelden van kosten waarvoor je subsidie kunt krijgen.

• Flyers maken en verspreiden voor bijeenkomsten.
• Zaalhuur en koffie en thee voor informatiebijeenkomsten.
• Onderzoekskosten, zoals een warmtebeeldscan of een energiescan van een woning.
• Opstartkosten van een stichting, vereniging of energiecoöperatie.
• Kosten voor het inhuren van een professional die de bewonersgroep begeleidt.

Verder kan de gemeente namens jou of namens een groep bewoners de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen. Je kunt deze subsidie ook zelf aanvragen, maar in de praktijk blijkt dit voor veel mensen een lastig karwei. Daarom kunnen gemeenten dit sinds februari 2024 ook doen namens hun bewoners om hen op die manier te ontzorgen. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen om de subsidie voor te schieten, zodat je niet op je geld hoeft te wachten.

Wil jij verduurzamen met je buurt? Lees je in en vergelijk offertes!

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem