Met het oog op duurzaamheid en de onstabiele energieprijzen is het slim om zuinig om te gaan met gas. Je bespaart geld en draagt bij aan een gezonder milieu door te kiezen voor een duurzame energiebronnen.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Stiebel Eltron
Met een warmtepomp kies je voor een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing voor zowel verwarming als het opwarmen van water. En warmtepompen kunnen in veel gevallen ook koelen: fijn in de warmere maanden. Er zijn diverse soorten warmtepompen beschikbaar, elk geschikt voor verschillende woonsituaties. In dit artikel bespreken we een aantal sets in meer detail.
De voordelen van een warmtepomp zijn talrijk: ze bieden een energiezuinige en duurzame manier om je huis te verwarmen en warm water te produceren. Bovendien zorgen ze voor een aangename en constante temperatuur in je woning als deze klaar is voor lage-temperatuurverwarming. Dit alles op een energiebesparende manier zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp maakt namelijk gebruik van de energie die al in natuurlijke bronnen zit, zoals de aarde of de buitenlucht.
Lucht-water warmtepompen
Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om water te verwarmen. Dit zijn over het algemeen de populairste typen warmtepompen. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden, en geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatiewoningen.
Belangrijke voordelen van lucht-water warmtepompen zijn onder andere:
Eenvoudige installatie, wat resulteert in lagere installatiekosten vergeleken met andere warmtepompen.
Geen kosten aan bodembronsysteem.
Tot wel 5 keer meer warmteproductie dan de energie die ze verbruiken, waardoor het een zeer energiezuinige en duurzame optie is.
Relatief onderhoudsvrij en een lange levensduur.
Kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.
Lucht-water warmtepompen kunnen in de zomer vaak worden gebruikt om je huis (beperkt) te koelen.
Welke warmtepomp kies je?
Bij de keuze van een warmtepomp zijn verschillende factoren van belang, zoals:
De grootte van je woning: de capaciteit van de warmtepomp moet hierop aansluiten om voldoende warmte te kunnen leveren.
Wat is er al in de bestaande woning: integratie van intelligente regeling, zonnecollectoren of bestaand ventilatiesysteem. Kies de functionaliteit die voor jou het belangrijkst is.
Subsidiemogelijkheden: de overheid biedt subsidies voor de aanschaf van warmtepompen, afhankelijk van het type warmtepomp.
De staat en locatie van je woning: een goed geïsoleerde woning heeft minder warmte nodig, en de ligging ten opzichte van zonuren speelt ook een rol in het type warmtepomp dat je kiest.
Warmtepomp-oplossingen van Stiebel Eltron
Stiebel Eltron heeft voor elke situatie de perfecte oplossing met vier verschillende opstellingen. De basis van de eerste drie sets wordt verzorgd door de WPL 09 ACS classic. Deze warmtepomp kan standalone als all-electric warmtepomp draaien, maar ook worden gebruikt in een hybride opstelling met een cv-ketel. De vierde set heeft een zwaardere warmtepomp voor nog meer comfort en verwarmingsvermogen. Zo kun je, afhankelijk van je verwarmingsbehoefte en het huidige isolatieniveau van je huis, de beste optie kiezen.
WPL 09 ACS classic flex Set
Dit is een flexibele en handige warmtepompset die bij -7 graden buitentemperatuur een verwarmingsvermogen van 4,5 kW biedt. Met de hydraulische module HM Trend kan de warmtepomp aangesloten worden op je huidige cv-ketel, zonneboiler, warmtepompboiler of elektrische boiler met pv voor verwarmen en koelen. In het geval van een cv-ketel wordt het tapwater door de cv-ketel verzorgd en springt de ketel indien nodig bij om het verwarmingswater verder te verwarmen. Dit is ook dé hybride set waarmee je zelf bepaalt wanneer je overstapt op gasloos. Kortom: je bent met deze set all-electric ready.
All-electric ready: verwarmen door de warmtepomp en enkel op de koudste dagen bijvoorbeeld rond de 0 graden gezamenlijk met de gasketel.
Buitenunit WPL 09 ACS classic: compact, krachtig, en energiezuinig (A++), met afmetingen van 74 centimeter hoog, 102 centimeter breed, 52 centimeter diep en 62 kilo.
Binnenunit HM Trend: eenvoudig te monteren aan de muur, met afmetingen van 90 centimeter hoog, 59 centimeter breed, 41 centimeter diep en 27 kilo.
WPL 09 ACS classic compact Set 1.1
Ook deze set biedt een verwarmingsvermogen van 4,5 kW bij een buitentemperatuur van -7 graden. Het is een kant-en-klare installatie met bijna alle benodigde componenten voor de installateur, inclusief regeltechniek voor de warmtepomp, een pomp om je huis te verwarmen en een tapwatervat van 178 liter. Dit tapwatervat is geschikt voor een huishouden van 4 personen. Hiermee kun je gelijk gasloos gaan en zo extra besparen.
Prefab installatie: bevat bijna alle benodigde componenten, inclusief regeltechniek, pomp en tapwatervat.
Energiezuinig: buitenunit WPL 09 ACS is compact (74 centimeter hoog, 102 centimeter breed, 52 centimeter diep, 62 kilo, A++).
HSBB 180: binnenunit met een hoogte van 130 centimeter, breedte van 60 centimeter, diepte van 92 centimeter, en een gewicht leeg/gevuld van 99/291 kilo.
Geen buffer nodig: het regelbereik van de warmtepomp zorgt ervoor dat je geen extra buffer hoeft toe te passen, waardoor de installatie efficiënt werkt zonder speciale aanpassingen.
WPL 09 ACS classic compact plus Set 1.1
Deze set is gelijk aan de vorige met toevoeging van een 80 liter parallelle buffer. Deze buffer stelt je in staat om extra warmte op te slaan. Overtollige warmte wordt bewaard voor later gebruik, waardoor de set nog energiezuiniger wordt. Met de speciale naregeling zorgt dit voor een consistent en comfortabel binnenklimaat.
Prefab installatie: bevat bijna alle benodigde onderdelen, inclusief regeltechniek, pomp, parallel buffer, en een tapwatervat van 178 liter voor een huishouden van 4 personen.
De parallel buffer: de 80 liter parallelle buffer maakt de complete installatie robuuster en betrouwbaarder doordat deze minder gevoelig is voor storingen op diverse fronten. Denk hierbij vooral aan de warmtecirculatie door je woning.
Energiezuinig: buitenunit WPL 09 ACS is compact (74 centimeter hoog, 102 centimeter breed, 52 centimeter diep, 62 kilo, A++).
HSBC 180: binnenunit met een hoogte van 191 centimeter, breedte van 60 centimeter, diepte van 91 centimeter, en een gewicht leeg/gevuld van 134/407 kilo.
WPL-A 07 HK Premium compact duo Set 2
Is de energieprestatie nog belangrijk voor je en wil je meer tapwatercomfort dan is de A+++ warmtepomp ook voor tapwater een must have. Met 270 liter tapwater en een 100 liter parallel buffer biedt deze set een verwarmingsvermogen van 7 kW bij een buitentemperatuur van -7 graden. De overtollige warmte wordt in een nog grotere buffer bewaard voor later gebruik, waardoor de set extra energiezuinig wordt. Met de speciale naregeling zorgt dit voor een consistent en comfortabel binnenklimaat.
Prefab installatie: bevat bijna alle benodigde onderdelen, inclusief regeltechniek, pomp, parallel buffer, en een tapwatervat van 270 liter voor een huishouden van 6 personen.
De parallel buffer: de 100 liter parallelle buffer maakt de complete installatie robuuster en betrouwbaarder doordat deze minder gevoelig is voor storingen op diverse fronten. Denk hierbij vooral aan de warmtecirculatie door je woning.
Energiezuinig: buitenunit WPL-A 07 is (90 centimeter hoog, 127 centimeter breed, 59 centimeter diep, 62 kg, A+++).
HSBC 300: binnenunit met een hoogte van 191 centimeter, breedte van 68 centimeter, diepte van 91 centimeter, en een gewicht leeg/gevuld van 250/641 kilo.
Meer informatie over de warmtepomp-oplossingen van Stiebel Eltron vind je op www.stiebel-eltron.nl.