Stappenplan: Zo isoleer je zelf het dak van je zolder
Van je koude zolder een prettige (woon)ruimte maken én besparen op je energierekening? Je krijgt het voor elkaar met dakisolatie! Dat kun je zelf doen: dat is makkelijker dan je denkt, vooral met dit stappenplan.
Gemiddeld verliest een woning 30 procent van de warmte via het dak. Voor betere isolatie is het daarom logisch dat je het dak van je woning onder handen neemt, vooral als je een wat ouder huis hebt (in Nederland werd het namelijk pas vrij laat de standaard om nieuwbouwhuizen op te leveren met adequate isolatie). Beginnen je klussershanden al te jeuken? Mooi zo, want dit project doe je gewoon zelf! In dit artikel leer je:
• Bepalen welk dak je hebt • Het isolatiemateriaal plaatsen • De afwerking van de isolatielaag
Wil je weten hoeveel je met dakisolatie bespaart? Lees dan: Dakisolatie, dé manier om warmte in huis te houden
Materialen
• Glaswol
• Dampremmende folie
• Isolatietape
• Houten balken (bij een keperdak)
• Schroeven
• Nietjes
• Afdichtkit
Gereedschap
• Rolmaat
• Isolatiemes of broodmes
• Nietmachine
Beschermingsmiddelen
• Handschoenen
• Mondkapje
• Veiligheidsbril
Een spanten- of keperdak
Hoe ziet de constructie van je dak er aan de binnenkant uit? Dat bepaalt namelijk hoe je het isolatiemateriaal bevestigt. Lopen er bij jou op zolder aan de binnenkant van het dak zware verticale balken van nok tot de vloer? Dan heb je een spantendak. Een keperdak ziet er anders uit. Je ziet dunnere latten die verticaal aan het dak bevestigd zijn. Dikke horizontale balken, bekend als gordingen, lopen van muur tot muur. Controleer voor je begint welk type dak jouw woning heeft.
Een spantendak isoleren
Veel zolders hebben verticale balken over het plafond lopen die aan de binnenkant zichtbaar zijn. Die balken worden spanten genoemd en zijn ideaal om het isolatiemateriaal tussen te klemmen.
Als isolatiemateriaal kiezen we voor glaswol. Want dat isoleert goed, is relatief goedkoop en is makkelijk te verwerken. Een laag van tussen de 14 tot 16 centimeter levert de gewenste isolatiewaarde (Rd-waarde) op. Zijn jouw spanten minder diep? Maak ze dan dieper door er latten tegenaan te zetten met schroeven. Zorg ervoor dat die net zo breed zijn als de spanten voor een mooie overgang en makkelijke installatie van het isolatiemateriaal.
Wil je goede akoestische isolatie? Kies dan voor steenwol in plaats van glaswol. Dat is iets stugger, maar installeer je verder op precies dezelfde manier voor dakisolatie.
Lees ook: Gebruik de Rd-waarde om het beste materiaal te kiezen
©Arturs Budkevics | artursfoto
Een keperdak isoleren
Het aantal horizontale balken bij een keperdak is een stuk lager dan het aantal verticale balken bij een spantendak. Daarom bevestigen we eerst extra balken om het isolatiemateriaal tussen te klemmen. Deze balken zijn net zo dik als de gordingen en worden er verticaal tussen gemonteerd. Hanteer een afstand van 59 centimeter tussen de balken in zodat je de glaswol er straks eenvoudig tussen kunt klemmen. Dat wordt doorgaans namelijk verkocht met een breedte van 60 cm. Je bevestigt de balken aan weerszijden met schroeven die je onder een hoek van 45 graden in de het materiaal boort. Deze stap is behoorlijk intensief, omdat je met dikke balken werkt. Daarom raden we je aan om deze klus met 2 personen uit te voeren.
Glaswol plaatsen
Het is handig om glaswol tussen de spanten of zelf geïnstalleerde verticale balken te klemmen. Spanten liggen tussen de 30 en 60 centimeter uit elkaar. Bij een keperdak hebben we dus gekozen voor de ideale 59 centimeter, zodat je alleen de lengte nog op maat hoeft te snijden. Bij een keperdak snijd je de glaswol 1 tot 2 centimeter breder af zodat het ook lekker goed klemt. Gebruik een isolatiemes of een groot broodmes.
Glaswol waar je in snijdt kan irritatie opleveren. Draag daarom handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril. Werk per baan en begin onderaan zodat je de glaswol kunt stapelen. Meet pas aan het einde het laatste stukje op: glaswol druk je namelijk in elkaar, waardoor iedere baan net ietsje anders is.
Dampremmende folie aanbrengen
Nadat al het isolatiemateriaal op de juiste plek zit, bekleden we het helemaal met dampremmende folie. Werk in horizontale banen en begin bovenaan. Zorg bij iedere baan voor een overlap van minstens 10 cm. Niet de folie met een nietmachine vast op de spanten.
“Dampremmende folie plaats je altijd aan de binnenkant, damp-open folie juist aan de buitenkant van een constructie”
- Jurjen, klus-expert van ID.nl
Isolatietape plakken
Met speciale isolatietape plak je de banen met folie aan elkaar vast. Ga zorgvuldig te werk, zodat je zeker weet dat alles goed afgeplakt is.
Plak ook alle overgangen tussen folie en delen van de woning af. Gebruik afdichtkit bij lastige hoekjes en randjes voor het beste resultaat.
©Mikhail
Afwerken met gipsplaten
Je dak is nu geïsoleerd! Het ziet er alleen allemaal nog niet oogstrelend uit. Maar dat lossen we op door het dak af te werken, bijvoorbeeld met gipsplaten.
Daarvoor bevestig je eerst regelwerk. Dat zijn houten latten van bijvoorbeeld geïmpregneerd vurenhout die je horizontaal op de bestaande houten constructie monteert. Een afstand van 30 tot 60 centimeter tussen de latten is ideaal. Je hebt dan namelijk alle vrijheid om de binnenkant van het dak af te werken zoals je wilt.
Lees ook: Zo bereid je gipsplaten voor op verf of behang
©Viktor Schabelski