Zonnepanelen te duur? Zo financier je ze!
Zonnepanelen zijn een effectieve manier om je huis te verduurzamen én te besparen op je energierekening. Niet gek dat steeds meer daken in Nederland vol zonnepanelen liggen. De aanschaf en installatie ervan is echter niet goedkoop. We zetten verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te financieren voor je op een rij.
Na het lezen van dit artikel weet je onder meer:
-
Of je subsidie kunt aanvragen voor je zonnepanelen
-
Welke leningen je kunt afsluiten voor zonnepanelen
-
Dat het huren van zonnepanelen ook een optie is
Subsidie
Er is geen landelijke subsidieregeling meer voor het kopen van zonnepanelen, maar wellicht is er vanuit de gemeente waar je woont nog wel iets mogelijk. Gemeenten mogen namelijk zelf bepalen welke energiebesparende maatregelen zij subsidiëren. De aanschaf van een zonneboiler valt trouwens nog wel onder de landelijke subsidieregeling.
Wel is het mogelijk om subsidie te ontvangen als je met anderen zonnepanelen op het dak van een gebouw laat plaatsen. Dat kan in de vorm van een energiecoöperatie of als Vereniging van Eigenaars (VvE). De regeling staat bekend als de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking, oftewel SCE. Sinds 1 april 2021 vervangt de SCE de postcoderoosregeling.
Als je gemeente geen subsidies op zonnepanelen aanbiedt en de SCE geen optie is, zijn er genoeg andere manieren om de aankoop van zonnepanelen toch mogelijk te maken.
Disclaimer Geld lenen kost geld! Sluit nooit een lening af zonder op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Probeer zonnepanelen (voor zover mogelijk) met eigen middelen te financieren om kosten te besparen.
©Maksym Yemelyanov
Hypotheek
Het is vaak mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor het verduurzamen van je woning. Als je al een hypotheek hebt, kun je de bestaande hypotheek verhogen. Niet alle banken en hypotheekverstrekkers werken hier aan mee, zelfs niet als je gebruikmaakt van de Nationale Hypotheek Garantie. Het kan dan mogelijk zijn om een extra hypotheek af te sluiten bij een bank die dat wel aanbiedt.
Normaal gesproken kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen, maar als je investeert in energiebesparende maatregelen, mag dat maximaal 106 procent van de woningwaarde zijn. Er geldt over het algemeen een maximum van 9.000 euro voor het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie. Heb je een nul-op-de-meterwoning of energieneutrale woning (EPC0)? In dat geval is het maximale extra leenbedrag 25.000 euro.
Uiteraard moet je (gezamenlijke) inkomen voor het extra leenbedrag wel toereikend zijn. Ook moet je het extra geleende bedrag daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen uitgeven. Het is dan ook belangrijk om je aankoopbewijzen goed te bewaren.
Hoewel je maandelijks een hoger bedrag kwijt bent aan je hypotheek, zorgen de zonnepanelen ervoor dat de energiekosten omlaag gaan. De totale woonlasten zullen daardoor over het algemeen lager liggen. Uiteraard is deze rekensom onder meer afhankelijk van de rente op je hypotheek en de efficiëntie van je zonnepanelen.
©khwanchai
Energiebespaarlening
Naast het afsluiten van een extra hypotheek is het ook mogelijk om gebruik te maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt hierbij tussen de 1.000 en 65.000 euro lenen om energiebesparende maatregelen te treffen – ook voor het plaatsen van zonnepanelen.
De rente bedraagt op het moment van schrijven – afhankelijk van de looptijd – tussen de 4,1 en 4,3 procent per jaar. De mogelijke looptijden zijn zeven, tien, vijftien of twintig jaar. Is je verzamelinkomen lager dan 48.625 euro per jaar? Dan betaal je helemaal geen rente voor de Energiebespaarlening. Hierdoor kunnen ook huishoudens met een lager inkomen hun huis verduurzamen.
Duurzaamheidslening
Omdat gemeenten het nemen van duurzame maatregelen (zoals het plaatsen van zonnepanelen) willen stimuleren, bieden veel gemeenten een Duurzaamheidslening aan. Naast zonnepanelen kun je ook financiering aanvragen voor een warmtepomp of het isoleren van je huis. Via de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kun je zien of de Duurzaamheidslening ook in jouw gemeente beschikbaar is.
De rente van de Duurzaamheidslening is met 1,6 procent vrij laag. De looptijd bedraagt, afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag, tien of vijftien jaar en staat gedurende de hele looptijd vast.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is voor verschillende doelen af te sluiten; zo ook voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Het nadeel van het afsluiten van een persoonlijke lening is dat de rentepercentages vrij hoog zijn in vergelijking met de genoemde alternatieven. Afhankelijk van de looptijd betaal je al snel meer dan 8 procent rente.
Zonnepanelen huren?
Als je geen lening of hypotheek wilt afsluiten om zonnepanelen op het dak te kunnen plaatsen, kun je overwegen ze te huren. Verschillende aanbieders bieden zonnepanelen te huur aan. Het huren van tien zonnepanelen kost rond de 75 euro per maand, afhankelijk van het type zonnepanelen en de aanbieder ervan.
Het huren van zonnepanelen heeft wel de nodige nadelen. Zo zit je langere tijd aan een huurcontract vast en zijn de zonnepanelen niet van jou. Het is vaak wel mogelijk de zonnepanelen na verloop van tijd over te nemen, maar daar zit wel een prijskaartje aan. Of het huren van zonnepanelen interessant is voor jouw situatie, is voor een groot deel afhankelijk van de energieprijzen. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het in elk geval steeds minder aantrekkelijk om zonnepanelen te huren.
Meer weten over het huren van zonnepanelen en of het verstandig is? Je leest het op ID.nl.
In termijnen betalen
Naast het huren van zonnepanelen is het bij sommige aanbieders mogelijk om ze in termijnen te betalen. Het voordeel van betalen in termijnen in plaats van huren is dat de zonnepanelen direct jouw eigendom zijn. Dat heeft als voordeel dat je woningwaarde stijgt. Het is wel belangrijk om te weten dat in termijnen betalen een vorm van lenen is. Je bent aan het eind van de rit een stuk meer geld kwijt dan als je de zonnepanelen in één keer had afbetaald.