Review TP-Link Tapo C425 – Compacte videowaakhond met krachtige accu

© TP-Link

Review TP-Link Tapo C425 – Compacte videowaakhond met krachtige accu

Geplaatst: 7 juni 2024 - 08:32

Maikel Dijkhuizen

Wil je jouw woning graag zonder technische rompslomp bewaken? De betaalbare TP-Link Tapo C425 hang je binnen een mum van tijd op, want dit compacte model heeft geen netvoeding nodig. Ondanks de bescheiden omvang is er een behoorlijke accu ingebouwd. Stop een eigen microSD-kaart in de behuizing en zie zonder extra kosten wat er allemaal bij jouw huis gebeurt.

7,5

TP-Link Tapo C425

Pluspunten

Betaalbaar

Ruime accucapaciteit

Compacte stevige behuizing

Snelle configuratie in app

Ondersteuning tweestapsverificatie

Goede beeldkwaliteit

Ruime diagonale kijkhoek

Lokale én online opslag

NAS-ondersteuning

Goede en slimme detectie

Minpunten

Geen usb-c

Diefstalgevoelige constructie

Geen ondersteuning 5 GHz

Software-updates duren lang

Ongeschikt voor continu opnemen

Conclusie

Zoek je een prijsvriendelijke camera voor een plek zonder nabijgelegen netstroom? De TP-Link Tapo C425 is in dat geval een goede keuze. Kies wel een hoge ophanglocatie, want anders is deze diefstalgevoelige beveiligingscamera mogelijk snel weg. Besef daarnaast dat je niet continu kunt opnemen. Voor het vastleggen van gebeurtenissen in een hoge videokwaliteit voldoet deze videowaakhond prima. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende slimme detectiemogelijkheden. Tot slot hoef je in tegenstelling tot producten van Ring en Google Nest niet per se een abonnement voor cloudopslag te nemen. ...
Lees meer

De TP-Link Tapo C425 is een zogeheten batterycam in het onderste prijssegment. Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft dit product interessante eigenschappen. Zo heeft de cilindervormige behuizing een oplaadbare accu met een respectabele capaciteit van 10.000 mAh. Volgens de fabrikant is een enkele batterijlading goed voor een gebruiksduur tot zo’n driehonderd dagen, maar dat lijkt ons wel erg optimistisch. Het hangt er maar net vanaf hoelang en hoe vaak de camera opneemt. Leg je dagelijks tien à twintig momenten vast, dan houdt de batterij het niettemin wel een tijdje vol.

De accu opladen is een fluitje van een cent. Trek de behuizing los van de magnetische montagesteun en laad hem op met de bijgesloten voedingsadapter. TP-Link levert hiervoor een usb-kabel mee, maar vreemd genoeg koos het merk niet voor de binnenkort verplichte usb-c-standaard. Als alternatief kun je de inwendige accu met een afzonderlijk verkrijgbaar zonnepaneel opladen (TP-Link Tapo A200). Hang de beveiligingscamera bij voorkeur hoog aan de gevel. De magnetische constructie maakt deze beveiligingscamera namelijk nogal kwetsbaar voor diefstal.

Onderkant van beveiligingscamera met oplaadpoort

© Maikel Dijkhuizen

Achter een rubberen klepje aan de onderzijde zit de oplaadpoort.

Vlotte configuratie in TP-Link Tapo-app

De stevige kunststof behuizing bevat een 2,4GHz-adapter. Het is dus belangrijk dat er op de beoogde plek voldoende wifi-dekking is. Als de beveiligingscamera eenmaal hangt, voeg je hem aan de Nederlandstalige TP-Link Tapo-app toe. Dat is in enkele minuten gepiept. Creëer eerst een account en tik in de apparatenlijst het juiste product aan. Via een paar eenvoudige stappen koppel je de Tapo C425 aan het draadloze thuisnetwerk. Een pluspunt is dat de app tweestapsverificatie ondersteunt, zodat onbevoegden niet zomaar kunnen meegluren. Daarnaast bevat deze toepassing uitgebreide montage-instructies. De app komt mogelijk ook nog met een software-update op de proppen. Helaas duurt de installatie hiervan lang.

Als je alle stappen van de configuratie hebt doorlopen, verschijnt het hoofdscherm met livebeeld. Check bovenaan het resterende percentage van de accu. Verder kun je via diverse pictogrammen functies aan- en uitzetten, zoals twee felle ledlampen voor nachtzicht in kleur en de sirene. Ten opzichte van diverse andere TP-Link-camera’s is deze sirene trouwens behoorlijk luid. Wie weet helpt het om mogelijke insluipers weg te jagen. Daarnaast kun je ook op afstand met iemand ‘bellen’, want de camera heeft een speaker en microfoon.

TP-Link Tapo-app

Dankzij duidelijke montage- en configuratie-instructies krijg je de Tapo C425 eenvoudig aan de praat.

Scherp beeld met ruime kijkhoek

De Tapo C425 levert een goede beeldkwaliteit. Zodra je de smartphone kantelt, opent het livebeeld automatisch op volledige schermgrootte. Met een maximale resolutie van 2560 × 1440 pixels zie je volop details. Dubbeltik eventueel op een object om digitaal in te zoomen. Op jouw verzoek kan deze beveiligingscamera ook in een lagere resolutie opnemen. Op die manier bespaar je bandbreedte en opslagruimte. Naast een hoge resolutie heeft de camera ook nog eens een ruime diagonale kijkhoek van 150 graden. Hierdoor kun je een groot gebied monitoren. Wegens de groothoeklens is er in opnames wel een duidelijke bolling zichtbaar, maar voor bewakingsdoeleinden maakt dit zogeheten fisheye-effect eigenlijk weinig uit.

Livebeeld in TP-Link Tapo-app

Dankzij de ruime diagonale kijkhoek kun je een groot deel van de omgeving bewaken.

Verschillende detectiemogelijkheden

Loopt er iemand in de tuin of op de oprit? Misschien wil je dat meteen weten. Geen probleem, want je ontvangt hiervan desgewenst een pushbericht op je smartphone. De Tapo C425 telt flink wat detectiemogelijkheden. Zo herkent deze camera op eigen houtje bewegingen, personen, voertuigen én huisdieren. Laatstgenoemde optie verkeert weliswaar nog in bèta, maar het werkt erg goed. Loopt er bijvoorbeeld een hond langs de lens, dan verschijnt het bericht ‘Huisdier werd waargenomen’ op je smartphone. Je bepaalt in de app van welke gebeurtenissen je meldingen wilt ontvangen. Stel van elk onderdeel de gevoeligheid in. Na detectie begint de Tapo C425 automatisch met opnemen.

Een nuttige optie is dat je een detectiezone kunt instellen. Vanwege de ruime kijkhoek is de kans tenslotte groot dat je bijvoorbeeld een deel van de openbare weg of naburige tuin in beeld vangt. Met een detectiezone voorkom je dat je nutteloze notificaties ontvangt. Dat werkt simpel: aan de hand van verplaatsbare lijnen selecteer je jouw erf.

Detectie-instellingen in TP-Link Tapo-app

Dankzij de vele detectie-opties ontvang je voortaan alleen bruikbare en relevante meldingen.

Gebeurtenissen opnemen

Net zoals alle batterycams is de Tapo C425 uitsluitend geschikt voor het vastleggen van gebeurtenissen. Een verklaring hiervoor is simpel. Zou de camera continu opnemen, dan is de accu binnen mum van tijd leeg. Ten opzichte van vergelijkbare producten van populaire merken als Ring en Google Nest ondersteunt deze videowaakhond gelukkig lokale opslag. Prik hiervoor aan de onderzijde een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Als alternatief kun je de videobestanden ook op een geschikte NAS bewaren.

Jammer genoeg kent lokale opslag op een microSD-kaart een belangrijk nadeel. Bij diefstal van de camera ben je namelijk óók alle opnames kwijt. Wil je om die reden videoclips toch liever op een online server opslaan? Je kunt in dat geval een abonnement op de clouddienst Tapo Care nemen. Afhankelijk van het gekozen lidmaatschap bewaar je de opnames zeven of dertig dagen.

Het terugkijken van gebeurtenissen is kinderspel. Bepaal in de tijdlijn welke opname je wilt zien. Fijn is dat de Tapo C425 ook in het donker duidelijke opnames maakt. Je schakelt hiervoor de twee spotlampen in. Besef wel dat deze instelling meer energie uit de accu ‘trekt’.

TP-Link Tapo C425 met lens en twee spotlampen

© Maikel Dijkhuizen

De cameralens wordt geflankeerd door twee felle ledlampen.

Conclusie: TP-Link Tapo C425 kopen?

Zoek je een prijsvriendelijke camera voor een plek zonder nabijgelegen netstroom? De TP-Link Tapo C425 is in dat geval een goede keuze. Kies wel een hoge ophanglocatie, want anders is deze diefstalgevoelige beveiligingscamera mogelijk snel weg. Besef daarnaast dat je niet continu kunt opnemen. Voor het vastleggen van gebeurtenissen in een hoge videokwaliteit voldoet deze videowaakhond prima. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende slimme detectiemogelijkheden. Tot slot hoef je in tegenstelling tot producten van Ring en Google Nest niet per se een abonnement voor cloudopslag te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten