ID.nl logo
Review TP-Link Tapo C425 – Compacte videowaakhond met krachtige accu
© TP-Link
Zekerheid & gemak

Review TP-Link Tapo C425 – Compacte videowaakhond met krachtige accu

Wil je jouw woning graag zonder technische rompslomp bewaken? De betaalbare TP-Link Tapo C425 hang je binnen een mum van tijd op, want dit compacte model heeft geen netvoeding nodig. Ondanks de bescheiden omvang is er een behoorlijke accu ingebouwd. Stop een eigen microSD-kaart in de behuizing en zie zonder extra kosten wat er allemaal bij jouw huis gebeurt.

Goed
Conclusie

Zoek je een prijsvriendelijke camera voor een plek zonder nabijgelegen netstroom? De TP-Link Tapo C425 is in dat geval een goede keuze. Kies wel een hoge ophanglocatie, want anders is deze diefstalgevoelige beveiligingscamera mogelijk snel weg. Besef daarnaast dat je niet continu kunt opnemen. Voor het vastleggen van gebeurtenissen in een hoge videokwaliteit voldoet deze videowaakhond prima. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende slimme detectiemogelijkheden. Tot slot hoef je in tegenstelling tot producten van Ring en Google Nest niet per se een abonnement voor cloudopslag te nemen.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar
  • Ruime accucapaciteit
  • Compacte stevige behuizing
  • Snelle configuratie in app
  • Ondersteuning tweestapsverificatie
  • Goede beeldkwaliteit
  • Ruime diagonale kijkhoek
  • Lokale én online opslag
  • NAS-ondersteuning
  • Goede en slimme detectie
  • Geen usb-c
  • Diefstalgevoelige constructie
  • Geen ondersteuning 5 GHz
  • Software-updates duren lang
  • Ongeschikt voor continu opnemen

De TP-Link Tapo C425 is een zogeheten batterycam in het onderste prijssegment. Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft dit product interessante eigenschappen. Zo heeft de cilindervormige behuizing een oplaadbare accu met een respectabele capaciteit van 10.000 mAh. Volgens de fabrikant is een enkele batterijlading goed voor een gebruiksduur tot zo’n driehonderd dagen, maar dat lijkt ons wel erg optimistisch. Het hangt er maar net vanaf hoelang en hoe vaak de camera opneemt. Leg je dagelijks tien à twintig momenten vast, dan houdt de batterij het niettemin wel een tijdje vol.

De accu opladen is een fluitje van een cent. Trek de behuizing los van de magnetische montagesteun en laad hem op met de bijgesloten voedingsadapter. TP-Link levert hiervoor een usb-kabel mee, maar vreemd genoeg koos het merk niet voor de binnenkort verplichte usb-c-standaard. Als alternatief kun je de inwendige accu met een afzonderlijk verkrijgbaar zonnepaneel opladen (TP-Link Tapo A200). Hang de beveiligingscamera bij voorkeur hoog aan de gevel. De magnetische constructie maakt deze beveiligingscamera namelijk nogal kwetsbaar voor diefstal.

©Maikel Dijkhuizen

Achter een rubberen klepje aan de onderzijde zit de oplaadpoort.

Vlotte configuratie in TP-Link Tapo-app

De stevige kunststof behuizing bevat een 2,4GHz-adapter. Het is dus belangrijk dat er op de beoogde plek voldoende wifi-dekking is. Als de beveiligingscamera eenmaal hangt, voeg je hem aan de Nederlandstalige TP-Link Tapo-app toe. Dat is in enkele minuten gepiept. Creëer eerst een account en tik in de apparatenlijst het juiste product aan. Via een paar eenvoudige stappen koppel je de Tapo C425 aan het draadloze thuisnetwerk. Een pluspunt is dat de app tweestapsverificatie ondersteunt, zodat onbevoegden niet zomaar kunnen meegluren. Daarnaast bevat deze toepassing uitgebreide montage-instructies. De app komt mogelijk ook nog met een software-update op de proppen. Helaas duurt de installatie hiervan lang.

Als je alle stappen van de configuratie hebt doorlopen, verschijnt het hoofdscherm met livebeeld. Check bovenaan het resterende percentage van de accu. Verder kun je via diverse pictogrammen functies aan- en uitzetten, zoals twee felle ledlampen voor nachtzicht in kleur en de sirene. Ten opzichte van diverse andere TP-Link-camera’s is deze sirene trouwens behoorlijk luid. Wie weet helpt het om mogelijke insluipers weg te jagen. Daarnaast kun je ook op afstand met iemand ‘bellen’, want de camera heeft een speaker en microfoon.

Dankzij duidelijke montage- en configuratie-instructies krijg je de Tapo C425 eenvoudig aan de praat.

Scherp beeld met ruime kijkhoek

De Tapo C425 levert een goede beeldkwaliteit. Zodra je de smartphone kantelt, opent het livebeeld automatisch op volledige schermgrootte. Met een maximale resolutie van 2560 × 1440 pixels zie je volop details. Dubbeltik eventueel op een object om digitaal in te zoomen. Op jouw verzoek kan deze beveiligingscamera ook in een lagere resolutie opnemen. Op die manier bespaar je bandbreedte en opslagruimte. Naast een hoge resolutie heeft de camera ook nog eens een ruime diagonale kijkhoek van 150 graden. Hierdoor kun je een groot gebied monitoren. Wegens de groothoeklens is er in opnames wel een duidelijke bolling zichtbaar, maar voor bewakingsdoeleinden maakt dit zogeheten fisheye-effect eigenlijk weinig uit.

Dankzij de ruime diagonale kijkhoek kun je een groot deel van de omgeving bewaken.

Verschillende detectiemogelijkheden

Loopt er iemand in de tuin of op de oprit? Misschien wil je dat meteen weten. Geen probleem, want je ontvangt hiervan desgewenst een pushbericht op je smartphone. De Tapo C425 telt flink wat detectiemogelijkheden. Zo herkent deze camera op eigen houtje bewegingen, personen, voertuigen én huisdieren. Laatstgenoemde optie verkeert weliswaar nog in bèta, maar het werkt erg goed. Loopt er bijvoorbeeld een hond langs de lens, dan verschijnt het bericht ‘Huisdier werd waargenomen’ op je smartphone. Je bepaalt in de app van welke gebeurtenissen je meldingen wilt ontvangen. Stel van elk onderdeel de gevoeligheid in. Na detectie begint de Tapo C425 automatisch met opnemen.

Een nuttige optie is dat je een detectiezone kunt instellen. Vanwege de ruime kijkhoek is de kans tenslotte groot dat je bijvoorbeeld een deel van de openbare weg of naburige tuin in beeld vangt. Met een detectiezone voorkom je dat je nutteloze notificaties ontvangt. Dat werkt simpel: aan de hand van verplaatsbare lijnen selecteer je jouw erf.

Dankzij de vele detectie-opties ontvang je voortaan alleen bruikbare en relevante meldingen.

Gebeurtenissen opnemen

Net zoals alle batterycams is de Tapo C425 uitsluitend geschikt voor het vastleggen van gebeurtenissen. Een verklaring hiervoor is simpel. Zou de camera continu opnemen, dan is de accu binnen mum van tijd leeg. Ten opzichte van vergelijkbare producten van populaire merken als Ring en Google Nest ondersteunt deze videowaakhond gelukkig lokale opslag. Prik hiervoor aan de onderzijde een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Als alternatief kun je de videobestanden ook op een geschikte NAS bewaren.

Jammer genoeg kent lokale opslag op een microSD-kaart een belangrijk nadeel. Bij diefstal van de camera ben je namelijk óók alle opnames kwijt. Wil je om die reden videoclips toch liever op een online server opslaan? Je kunt in dat geval een abonnement op de clouddienst Tapo Care nemen. Afhankelijk van het gekozen lidmaatschap bewaar je de opnames zeven of dertig dagen.

Het terugkijken van gebeurtenissen is kinderspel. Bepaal in de tijdlijn welke opname je wilt zien. Fijn is dat de Tapo C425 ook in het donker duidelijke opnames maakt. Je schakelt hiervoor de twee spotlampen in. Besef wel dat deze instelling meer energie uit de accu ‘trekt’.

©Maikel Dijkhuizen

De cameralens wordt geflankeerd door twee felle ledlampen.

Conclusie: TP-Link Tapo C425 kopen?

Zoek je een prijsvriendelijke camera voor een plek zonder nabijgelegen netstroom? De TP-Link Tapo C425 is in dat geval een goede keuze. Kies wel een hoge ophanglocatie, want anders is deze diefstalgevoelige beveiligingscamera mogelijk snel weg. Besef daarnaast dat je niet continu kunt opnemen. Voor het vastleggen van gebeurtenissen in een hoge videokwaliteit voldoet deze videowaakhond prima. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende slimme detectiemogelijkheden. Tot slot hoef je in tegenstelling tot producten van Ring en Google Nest niet per se een abonnement voor cloudopslag te nemen.

▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden: