ID.nl logo
Review TP-Link Tapo C425 – Compacte videowaakhond met krachtige accu
Zekerheid & gemak

Review TP-Link Tapo C425 – Compacte videowaakhond met krachtige accu

Wil je jouw woning graag zonder technische rompslomp bewaken? De betaalbare TP-Link Tapo C425 hang je binnen een mum van tijd op, want dit compacte model heeft geen netvoeding nodig. Ondanks de bescheiden omvang is er een behoorlijke accu ingebouwd. Stop een eigen microSD-kaart in de behuizing en zie zonder extra kosten wat er allemaal bij jouw huis gebeurt.

Goed
Conclusie

Zoek je een prijsvriendelijke camera voor een plek zonder nabijgelegen netstroom? De TP-Link Tapo C425 is in dat geval een goede keuze. Kies wel een hoge ophanglocatie, want anders is deze diefstalgevoelige beveiligingscamera mogelijk snel weg. Besef daarnaast dat je niet continu kunt opnemen. Voor het vastleggen van gebeurtenissen in een hoge videokwaliteit voldoet deze videowaakhond prima. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende slimme detectiemogelijkheden. Tot slot hoef je in tegenstelling tot producten van Ring en Google Nest niet per se een abonnement voor cloudopslag te nemen.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar
  • Ruime accucapaciteit
  • Compacte stevige behuizing
  • Snelle configuratie in app
  • Ondersteuning tweestapsverificatie
  • Goede beeldkwaliteit
  • Ruime diagonale kijkhoek
  • Lokale én online opslag
  • NAS-ondersteuning
  • Goede en slimme detectie
  • Geen usb-c
  • Diefstalgevoelige constructie
  • Geen ondersteuning 5 GHz
  • Software-updates duren lang
  • Ongeschikt voor continu opnemen

De TP-Link Tapo C425 is een zogeheten batterycam in het onderste prijssegment. Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft dit product interessante eigenschappen. Zo heeft de cilindervormige behuizing een oplaadbare accu met een respectabele capaciteit van 10.000 mAh. Volgens de fabrikant is een enkele batterijlading goed voor een gebruiksduur tot zo’n driehonderd dagen, maar dat lijkt ons wel erg optimistisch. Het hangt er maar net vanaf hoelang en hoe vaak de camera opneemt. Leg je dagelijks tien à twintig momenten vast, dan houdt de batterij het niettemin wel een tijdje vol.

De accu opladen is een fluitje van een cent. Trek de behuizing los van de magnetische montagesteun en laad hem op met de bijgesloten voedingsadapter. TP-Link levert hiervoor een usb-kabel mee, maar vreemd genoeg koos het merk niet voor de binnenkort verplichte usb-c-standaard. Als alternatief kun je de inwendige accu met een afzonderlijk verkrijgbaar zonnepaneel opladen (TP-Link Tapo A200). Hang de beveiligingscamera bij voorkeur hoog aan de gevel. De magnetische constructie maakt deze beveiligingscamera namelijk nogal kwetsbaar voor diefstal.

©Maikel Dijkhuizen

Vlotte configuratie in TP-Link Tapo-app

De stevige kunststof behuizing bevat een 2,4GHz-adapter. Het is dus belangrijk dat er op de beoogde plek voldoende wifi-dekking is. Als de beveiligingscamera eenmaal hangt, voeg je hem aan de Nederlandstalige TP-Link Tapo-app toe. Dat is in enkele minuten gepiept. Creëer eerst een account en tik in de apparatenlijst het juiste product aan. Via een paar eenvoudige stappen koppel je de Tapo C425 aan het draadloze thuisnetwerk. Een pluspunt is dat de app tweestapsverificatie ondersteunt, zodat onbevoegden niet zomaar kunnen meegluren. Daarnaast bevat deze toepassing uitgebreide montage-instructies. De app komt mogelijk ook nog met een software-update op de proppen. Helaas duurt de installatie hiervan lang.

Als je alle stappen van de configuratie hebt doorlopen, verschijnt het hoofdscherm met livebeeld. Check bovenaan het resterende percentage van de accu. Verder kun je via diverse pictogrammen functies aan- en uitzetten, zoals twee felle ledlampen voor nachtzicht in kleur en de sirene. Ten opzichte van diverse andere TP-Link-camera’s is deze sirene trouwens behoorlijk luid. Wie weet helpt het om mogelijke insluipers weg te jagen. Daarnaast kun je ook op afstand met iemand ‘bellen’, want de camera heeft een speaker en microfoon.

Scherp beeld met ruime kijkhoek

De Tapo C425 levert een goede beeldkwaliteit. Zodra je de smartphone kantelt, opent het livebeeld automatisch op volledige schermgrootte. Met een maximale resolutie van 2560 × 1440 pixels zie je volop details. Dubbeltik eventueel op een object om digitaal in te zoomen. Op jouw verzoek kan deze beveiligingscamera ook in een lagere resolutie opnemen. Op die manier bespaar je bandbreedte en opslagruimte. Naast een hoge resolutie heeft de camera ook nog eens een ruime diagonale kijkhoek van 150 graden. Hierdoor kun je een groot gebied monitoren. Wegens de groothoeklens is er in opnames wel een duidelijke bolling zichtbaar, maar voor bewakingsdoeleinden maakt dit zogeheten fisheye-effect eigenlijk weinig uit.

Verschillende detectiemogelijkheden

Loopt er iemand in de tuin of op de oprit? Misschien wil je dat meteen weten. Geen probleem, want je ontvangt hiervan desgewenst een pushbericht op je smartphone. De Tapo C425 telt flink wat detectiemogelijkheden. Zo herkent deze camera op eigen houtje bewegingen, personen, voertuigen én huisdieren. Laatstgenoemde optie verkeert weliswaar nog in bèta, maar het werkt erg goed. Loopt er bijvoorbeeld een hond langs de lens, dan verschijnt het bericht ‘Huisdier werd waargenomen’ op je smartphone. Je bepaalt in de app van welke gebeurtenissen je meldingen wilt ontvangen. Stel van elk onderdeel de gevoeligheid in. Na detectie begint de Tapo C425 automatisch met opnemen.

Een nuttige optie is dat je een detectiezone kunt instellen. Vanwege de ruime kijkhoek is de kans tenslotte groot dat je bijvoorbeeld een deel van de openbare weg of naburige tuin in beeld vangt. Met een detectiezone voorkom je dat je nutteloze notificaties ontvangt. Dat werkt simpel: aan de hand van verplaatsbare lijnen selecteer je jouw erf.

Gebeurtenissen opnemen

Net zoals alle batterycams is de Tapo C425 uitsluitend geschikt voor het vastleggen van gebeurtenissen. Een verklaring hiervoor is simpel. Zou de camera continu opnemen, dan is de accu binnen mum van tijd leeg. Ten opzichte van vergelijkbare producten van populaire merken als Ring en Google Nest ondersteunt deze videowaakhond gelukkig lokale opslag. Prik hiervoor aan de onderzijde een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Als alternatief kun je de videobestanden ook op een geschikte NAS bewaren.

Jammer genoeg kent lokale opslag op een microSD-kaart een belangrijk nadeel. Bij diefstal van de camera ben je namelijk óók alle opnames kwijt. Wil je om die reden videoclips toch liever op een online server opslaan? Je kunt in dat geval een abonnement op de clouddienst Tapo Care nemen. Afhankelijk van het gekozen lidmaatschap bewaar je de opnames zeven of dertig dagen.

Het terugkijken van gebeurtenissen is kinderspel. Bepaal in de tijdlijn welke opname je wilt zien. Fijn is dat de Tapo C425 ook in het donker duidelijke opnames maakt. Je schakelt hiervoor de twee spotlampen in. Besef wel dat deze instelling meer energie uit de accu ‘trekt’.

©Maikel Dijkhuizen

Conclusie: TP-Link Tapo C425 kopen?

Zoek je een prijsvriendelijke camera voor een plek zonder nabijgelegen netstroom? De TP-Link Tapo C425 is in dat geval een goede keuze. Kies wel een hoge ophanglocatie, want anders is deze diefstalgevoelige beveiligingscamera mogelijk snel weg. Besef daarnaast dat je niet continu kunt opnemen. Voor het vastleggen van gebeurtenissen in een hoge videokwaliteit voldoet deze videowaakhond prima. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende slimme detectiemogelijkheden. Tot slot hoef je in tegenstelling tot producten van Ring en Google Nest niet per se een abonnement voor cloudopslag te nemen.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube