Huis isoleren? Vergeet je voordeur niet!
Bij het verduurzamen van je huis denk je al snel aan het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van muren, vloeren en daken. Het vervangen van de voordeur is echter iets wat makkelijk over het hoofd wordt gezien. Toch brengt dit de nodige voordelen met zich mee. We leggen je uit hoe dat zit.
In dit artikel vertellen we je: 🚪 Wanneer je van een geïsoleerde voordeur spreekt. 🚪 Uit welke materialen je kunt kiezen. 🚪 Waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een isolerende voordeur. 🚪 Wanneer je recht hebt op subsidies.
- Lees ook: Wat isoleren kost en wat het oplevert
De voordeur is vaak een van de grootste bronnen van warmteverlies in huis. Tocht het als je de tussendeur van de woonkamer naar de hal opent? Dan is je voordeur waarschijnlijk aan vervanging toe. Je merkt dit vooral in oudere huizen waar de voordeur nog nooit of inmiddels al heel wat jaren geleden vervangen is.
Een geïsoleerde voordeur kan zowel uit hout, kunststof als aluminium bestaan en is vaak opgebouwd uit meerdere lagen. Deze deuren bevatten doorgaans een isolatielaag tussen twee aluminium platen aan de binnenzijde. Het gaat bijvoorbeeld om XPS-schuim of PU-schuim. In metalen deuren is het van belang dat er een thermische onderbreking in de vorm van een luchtkamer aanwezig is om geen warmte door te laten via het materiaal.
Er zijn echter ook houtsoorten die van zichzelf zó goed isoleren dat er geen isolatiekern benodigd is. Denk bijvoorbeeld aan vuren, accoya en andere lichte houtsoorten. Doordat het materiaal wordt behandeld tegen onder meer houtrot en schimmels, zijn deze houten deuren net zo geschikt als voor- en achterdeur als hardhout.
Lees ook: Hypotheek afsluiten voor verduurzaming van je nieuwe huis: zo zit het
Hier kun je op letten bij het kiezen van een isolerende voordeur
Bij het kiezen van een goed isolerende voordeur is de U-waarde van belang. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Een U-waarde van 1,2 of lager is een goede houvast. Als de deur een of meerdere ruiten bevat, is het belangrijk dat het minstens om HR++-glas gaat. Voor de beste isolatie kies je voor triple glas. Sommige deuren maken gebruik van gecoat glas, om warmteverlies te verminderen en geen UV-straling binnen te laten.
©Photographee.eu
In sommige situaties kan het zinvol zijn om ook je deurkozijnen te vervangen of in elk geval eventuele naden en kieren tussen het kozijn en deur goed te dichten. Anders verlies je mogelijk alsnog warmte via het kozijn, waardoor je geïsoleerde voordeur minder efficiënt is. Ook kan het zijn dat je nieuwe voordeur een stuk dikker is dan je oude, waardoor de nieuwe deur niet goed op de deurpost past.
Wie een nieuwe voordeur koopt, zal vaak automatisch op een deur met meerpuntssluiting uitkomen. Dat is mooi meegenomen, want je voordeur is dan beter beveiligd tegen inbraakpogingen en je kunt alle vergrendelpunten bovendien via hetzelfde slot bedienen. Als je huidige voordeur niet over een meerpuntssluiting beschikt, kun je het vervangen van de voordeur het beste uitbesteden aan een vakman. De installatie is namelijk wat complexer.
Ook interessant: Zo installeer je een slim slot op je voordeur
Kun je een subsidie krijgen voor het vervangen van je voordeur?
Vervang je je huidige voordeur door een isolerende deur met HR++ of triple glas? Dan heb je mogelijk recht op subsidie wanneer je deze maatregel combineert met een andere isolatiemaatregel. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je in totaal een minimaal aantal vierkante meters isoleren, mag de U-waarde van de maatregelen niet te hoog zijn en is isolerend glas in de voor- en achterdeur is een vereiste. De plaatsing van de deur moet bovendien worden uitgevoerd door een gecertificeerde specialist.
Lees ook: Je huis beter isoleren, zo pak je dat aan!