Wat kost isoleren en wat levert het op?
Woningisolatie kan een flinke investering zijn, maar het kan je ook veel opleveren. Doordat je energie bespaart, bespaar je op je energierekening. Ook wordt je huis meer waard. In dit artikel lees je over de kosten van verschillende isolatiemaatregelen, wat deze je opleveren en hoe je zelf uitrekent hoe het zit bij jóuw huis.
In dit artikel kijken we naar de kosten en besparingen van: Dakisolatie | Spouwmuurisolatie | Gevelisolatie of buitenmuur isolatie | Vloerisolatie | Glasisolatie
Ook interessant voor jou: Zelf je woning isoleren? Dit is waar je aan moet denken
Algemeen: verwachte kosten van isolatiemaatregelen
Ongeacht voor welke isolatiemaatregel je kiest, de kosten zijn doorgaans een optelsom van de arbeidskosten en het isolatiemateriaal. Een bepalende factor bij de aanlegkosten is het aantal vierkante meter dat je wilt (laten) isoleren. Dat beïnvloedt de hoeveelheid isolatiemateriaal die je moet aanschaffen, en de tijd die een aannemer eraan kwijt is.
Kun je op kosten besparen?
Bij het isoleren van je woning heb je vaak een keuze uit allerlei materialen, met verschillende voor- en nadelen. Misschien denk je dat kiezen voor goedkoper isolatiemateriaal de manier is om jezelf kosten te besparen. Toch is dit niet een aanrader. Waar je vooral op moet letten is het rendement van het gekozen materiaal. Het rendement beschrijft de efficiëntie van het materiaal in het besparen van energie. De R-waarde is een belangrijke factor die deze isolatiewaarde aangeeft. Door te kiezen voor isolatiematerialen met een hogere R-waarde, isoleer je beter en bespaar je op de lange termijn meer energie.
Het investeren in hoogwaardige isolatiematerialen kan initieel een stuk duurder zijn, maar levert op de lange termijn vaak aanzienlijke energiebesparingen op. Bovendien zijn er verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar, die vaak ook afhankelijk zijn van de gekozen isolatiewaarde. Maak voor jezelf dus een goede afweging of het de moeite waard is om direct extra te investeren in de beste materialen.
Waar je wel (bijna) altijd op kunt besparen, zijn de arbeidskosten. Ben je zelf een beetje handig, dan kun je de aanleg zelf uitvoeren.
💡 Besluit je op kosten te willen besparen door de aanleg zelf uit te voeren? Check of je dan nog recht hebt op subsidie. Vaak is een van de eisen om aanspraak te maken op subsidie dat je de klus moet laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Algemeen: verwachte besparingen en opbrengst
Zodra je isolatiemaatregelen hebt genomen, ga je besparen. Hoeveel dat precies is per maand hangt af van de staat van de woning en het type isolatie dat je kiest. Isoleren betekent daarnaast ook dat je huis een beter energielabel krijgt (lees ook: Wat betekent een hoog energielabel voor je energierekening?), waardoor je een waardevermeerdering van je woning kunt verwachten. In de regio Utrecht bijvoorbeeld, stijgt je huis tot wel tien procent in waarde wanneer je van energielabel G naar C gaat. In de regio Twente is dit zelfs 15 procent!
Zo bereken je wat je jaarlijks bespaart
Voordat je kunt berekenen hoeveel je jaarlijks gaat besparen, moet je weten wat je huidige jaarlijkse kosten aan energie zijn. Dat doe je zo: Huidige maandelijkse kosten x 12 = jaarlijkse kosten.
Vervolgens bereken je de verwachte jaarlijkse kosten, na het nemen van de isolatiemaatregel. Dat gaat als volgt: Huidige jaarlijkse kosten - besparing = verwachte jaarlijkse kosten.
Nu kun je goed vergelijken wat de jaarlijkse kosten vóór en na de isolatiemaatregel zijn.
Zo bereken je de terugverdientijd van een isolatiemaatregel
Om de terugverdientijd van de genomen isolatiemaatregel te berekenen, deel je de eenmalig gemaakte aanlegkosten door de besparing. Dus: Aanlegkosten (- subsidie) / besparing = terugverdientijd.
Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de isolatiekosten en besparing in euro's hieronder per isolatiemaatregel aangegeven. Samen met de gegevens uit de tabellen en de rekensommen hierboven kun jij zelf uitrekenen hoeveel je kunt besparen en hoe snel jij de isolatie terugverdient.
Kosten en besparingen per isolatiemaatregel
Bij de kostenberekening moet je altijd het isolatiemateriaal en de arbeidskosten berekenen. Daarnaast zijn er soms verschillende kosten verbonden aan de verschillende typen isolatiemaatregelen. Ook lees je per maatregel waar je nog meer rekening mee moet houden.
DISCLAIMER De getallen die je in de tabellen ziet, zijn een schatting en zijn afhankelijk van de aannemer, de gemeente en de energieprijzen. De exacte subsidie kun je checken bij jouw gemeente op bij de overheid. Vraag altijd een offertes aan om te weten wat de exacte kosten zullen zijn.
©artursfoto - stock.adobe.com
Dakisolatie
Dakisolatie bestaat meestal uit het isoleren van het dak of de zoldervloer. Daarnaast beïnvloedt het type dak, een schuin of plat dak, de kosten. Wat daarnaast bepalend is voor de kosten is of je de binnenkant of de buitenkant van het dak isoleert.
Voorbeeld van een schuin dak
Bron: Milieu Centraal en Slimster
Lees ook: Dakisolatie, dé manier om warmte in huis te houden
💡 Misschien is het isoleren van de zoldervloer voor jou al genoeg. Daarmee ben je vaak minder geld kwijt. Het kost je namelijk minder materiaal en waarschijnlijk minder arbeidsuren.
©corlaffra - stock.adobe.com
Spouwmuurisolatie
Net als gevelisolatie (zie verderop) is spouwmuurisolatie een type muurisolatie. Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat, een buiten- en binnenmuur. De ruimte tussen de muren wordt de spouw genoemd. Isoleren doe je door de spouw met isolatiemateriaal te vullen.
Bron: Milieu Centraal en Slimster
Lees ook: Doen, want het is écht rendabel: spouwmuurisolatie
Let wel: voordat je begint met een spouwmuurisolatie ben je als huiseigenaar verplicht om een ecologisch onderzoek te laten uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen. Zo'n onderzoek kan je zo tussen de 5000 en 6000 euro kosten. En, doe je dat niet, dan kun je rekenen op een boete.
Gevelisolatie of buitenmuurisolatie
Gevelisolatie is vooral een goede optie wanneer je de spouw niet kunt isoleren. Dit is ook wel de buitenkant van de muur. De kosten voor gevelisolatie zijn afhankelijk van de staat van de gevel, het type isolatie en de arbeidskosten. Gevelisolatie is niet goedkoop, maar je huis is daarna niet alleen een stuk energiezuiniger, maar ziet er ook weer als nieuw uit.
Bron: Milieu Centraal en Slimster
©Alekss
Vloerisolatie
Naast vloerisolatie bestaan er kruipruimte-isolatie en bodemisolatie. Wat de beste maatregel voor jouw huis is, hangt af van hoe jouw huis gebouwd is.
Bron: Milieu Centraal en Slimster
Lees ook: Energieprijzen door het dak? Dit moet je weten over vloerisolatie! en Voorkom warmteverlies en vochtproblemen met bodemisolatie
©Rawf8 - stock.adobe.com
Glasisolatie
HR++ is een goede manier om het glas te isoleren. Boven op het dubbele glas is een coating aangebracht. Andere manieren om je glas te isoleren zijn triple glas en vacuümglas. Vervang je enkel glas? Dan zal de besparing een flink stuk omhooggaan.
Voorbeeld van dubbel glas naar HR++ glas
Bron: Milieu Centraal
💡 Kun je twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Doe dat vooral! Subsidie krijg je namelijk per m² (dus hoe meer vierkante meters, des te meer subsidie). Laat je twee maatregelen uitvoeren, dan kan het bedrag wel twee keer zo hoog worden!
Voorbeeld totaalbesparing
In onderstaande tabel zie je wat isolatiemaatregelen voor een woning kunnen opleveren. We hebben hier de berekening gemaakt voor de isolatie van een hoekwoning. Aan de hand van de tabellen en informatie die je in dit artikel allemaal hebt gelezen, kun je zo een schatting maken voor jouw situatie. Scrol naar rechts om de hele tabel te kunnen zien.
Bron: Milieu Centraal en Slimster