Een slot voor je voordeur kopen? Houd hier rekening mee
Om je huis binnen te komen gebruiken inbrekers voornamelijk de voor- en achterdeur. Het is daarom erg belangrijk om een goed slot op deze deuren te plaatsen. Denk je een veilig exemplaar op het oog te hebben? Dit moet je weten als je een nieuw slot wil kopen voor je voordeur.
In dit artikel vertellen we je:
-
Aan welke typen voordeursloten je kunt denken
-
Aan welke veiligheidskenmerken een slot moet voldoen
-
Of het nodig is om je huis extra te beveiligen
-
Ook interessant: Let op deze misvattingen als je een beveiligingssysteem wilt kopen
Welk type slot kies ik voor mijn voordeur?
Buitendeuren hebben een sterk slot van hoge kwaliteit nodig. Je wilt immers niet dat een inbreker zomaar naar binnen loopt. Welk type slot je nodig hebt voor je voordeur, is vooral afhankelijk van het materiaal van de deur.
Bij een houten voordeur heb je meer keuze dan bij een kunststof voordeur. Je kunt tenslotte eenvoudig een extra uitsparing creëren. Kunststof deuren zijn minder makkelijk aan te passen en daardoor niet altijd geschikt voor elk soort slot. De volgende typen sloten worden veel gebruikt voor het beveiligen van voordeuren. De sloten zijn daarnaast ook geschikt voor de achterdeur.
Insteekslot
Op de meeste houten voordeuren wordt gebruikgemaakt van een insteekslot met cilinder. Dit type slot bevindt zich aan de zijkant van de deur en kan eenvoudig worden vervangen. Een cilinderinsteekslot kun je daarnaast combineren met een meerpuntssluiting.
Er zijn ook smalle insteeksloten verkrijgbaar. Deze hebben een kleinere afmeting dan het standaard insteekslot en zijn daardoor geschikt voor deuren met een smal profiel, zoals bij deuren van kunststof of aluminium.
©Ben hudson
Oplegslot
In nieuwbouwhuizen zul je niet snel een oplegslot tegenkomen, maar dit type slot wordt nog veelvuldig gebruikt in oudere woningen. Een oplegslot bestaat uit twee delen. Het slot zelf wordt aan de binnenzijde van de deur gemonteerd en op het deurkozijn wordt een sluitkom geplaatst. Oplegsloten zijn zowel verkrijgbaar met een vaste als met een losse cilinder.
Een oplegslot en insteekslot zijn even veilig, zolang ze over een SKG-keurmerk met hetzelfde aantal sterren beschikken. Of je voor het ene of het andere slot kiest, hangt voornamelijk af van smaak. Een oplegslot is namelijk zichtbaar aan de binnenkant van de deur, terwijl een insteekslot in de deur is weggewerkt. Ook werkt de bediening van de deur iets anders. Bij een oplegslot open je de deur vaak door aan de trekker van het slot te trekken. Bij een insteekslot wordt meestal gebruikgemaakt van een klink om de deur te openen.
Voordat je een oplegslot koopt, is het belangrijk om te kijken welke draairichting je voordeur heeft. Dit soort sloten wordt namelijk in twee uitvoeringen geleverd: DIN-L (linksdraaiend) en DIN-R (rechtsdraaiend). Hoe weet je welke draairichting de deur heeft? Ga aan de kant van de deur staan waar je de scharnieren ziet als de deur gesloten is. Als de scharnieren aan de rechterkant zitten als je de deur (naar je toe) opent, dan gaat het om een rechtsdraaiende deur. Zitten de scharnieren links, dan is het een linksdraaiende deur.
Meerpuntssluiting
Een insteekslot wordt vaak gecombineerd met een meerpuntssluiting. Vanwege de aanwezigheid van meerdere sluitpunten (vaak minstens drie) zorgt dat voor een extra veilige voordeur. Alle sluitpunten zijn met dezelfde sleutel(beweging) te bedienen. Het is bij een meerpuntssluiting niet nodig om extra beslag zoals bijzetsloten aan te brengen.
Bij kunststof deuren wordt vaak gebruikgemaakt van deze meerpuntssluitingen. Hierdoor kan de deur door middel van meerdere vergrendelingspunten over de lengte worden vastgezet. Over het algemeen is het verstandig om een professionele slotenmaker in te schakelen bij het vervangen van een slot in een kunststof deur. Dat is namelijk een stuk ingewikkelder dan bij een houten deur.
Slim slot
Bij een deur met cilinderslot kun je ervoor kiezen om een slim slot te gebruiken, zoals de Nuki Smart Lock 3.0 Pro of de Bold SX33. Met een slim slot kun je de voordeur met je smartphone ontgrendelen in plaats van met een sleutel. Soms kun je ook toegang krijgen via een pincode, vingerafdrukscanner of NFC-tag. Het slimme slot plaats je vaak op de huidige cilinder van je deur. In enkele gevallen moet er eerst een ander type cilinder worden geplaatst.
Als je een slim slot van een gerenommeerd merk kiest en er op de juiste manier mee omgaat, is een slim slot over het algemeen niet minder veilig dan een traditioneel slot. Wel is het belangrijk om te weten dat een slim slot – net als andere apparaten die met internet verbonden zijn – kwetsbaar kan zijn voor een hack. Je kunt je daartegen beschermen door een betrouwbaar merk te kiezen, tweefactorauthenticatie in te stellen en ervoor te zorgen dat je thuisnetwerk goed beveiligd is.
Meer weten over slimme sloten? We vertellen je er alles over!
Welke veiligheidsclassificatie moet een voordeurslot hebben?
Om indringers buiten te houden, is het belangrijk dat je voordeur is voorzien van een goed, stevig slot. Sommige verzekeraars keren zelfs niets uit als je geen goed slot hebt geplaatst. Maar hoe bepaal je nu hoe inbraakwerend een slot is? Als je te maken hebt met een kwalitatief slot, dan is er een SKG-waardering voorhanden. Hoe meer SKG-sterren een slot heeft, hoe beter het slot is.
De hoeveelheid SKG-sterren zegt iets over de moeite die een inbreker in theorie moet doen om binnen te komen. Hoe langer het duurt om je slot te openen, hoe kleiner de kans is dat er een geslaagde inbraakpoging wordt gedaan. Er is dan namelijk een grotere kans dat de inbreker wordt opgemerkt.
Een slot met één SKG-ster is beperkt inbraakwerend en in minder dan drie minuten relatief makkelijk te forceren. Het wordt dan ook aangeraden om er een extra slot van minstens dezelfde SKG-waardering bij te plaatsen. Meerdere sloten zorgen namelijk voor een extra vertraging.
Een SKG-slot met twee sterren wordt het meest gebruikt omdat een inbreker minstens drie minuten nodig heeft om het slot te openen. Hoewel enkele minuten verschil weinig lijkt, kan elke seconde dat een inbreker langer nodig heeft er één te veel zijn. Een inbreker zit er immers niet op te wachten om op heterdaad te worden betrapt. Voor zwaardere beveiliging kan voor een SKG-slot met drie sterren worden gekozen. Het duurt dan minimaal vijf minuten om het slot te forceren.
Is extra (deur)beveiliging noodzakelijk?
Een goed beveiligde voordeur is op zichzelf niet genoeg. Het is ook noodzakelijk om andere maatregelen te nemen, zoals het verlichten van je huis en tuin, het opbergen van waardevolle spullen en het goed sluiten van ramen en deuren.
Zorg ook voor een sterk slot op je achterdeur en andere toegangspoorten. Inbrekers kunnen je huis namelijk ook op andere manieren dan via de voordeur betreden, bijvoorbeeld via het raam. Eerder schreven we al hoe je je ramen het beste kunt beveiligen tegen inbraak.
Door meerdere sloten te plaatsen, kun je het inbrekers lastiger maken. Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van een penslot, raamboom of kierstandhouder. Bij een penslot sluit je de deur door middel van twee metalen pinnen op één plek extra af met een kruissleutel.
Ook met een raamboom kun je de deur extra beveiligen. Vaak plaats je twee raambomen, zodat de deur over de lengte wordt tegengehouden als de grendel erop staat. Een kierstandhouder of -ketting zorgt ervoor dat de deur van buitenaf niet verder dan op een kier kan worden gezet.
Naast het aanbrengen van een goed deurslot kun je andere beveiligingsmaatregelen nemen om inbraak via de voordeur lastiger te maken. Door dievenklauwen aan de kant van de scharnieren te plaatsen, kan een inbreker je voordeur niet uit de sponning tillen, ook niet als de scharnierpennen zijn verwijderd.
Daarnaast kun je denken aan het aanbrengen van anti-inbraakstrips. Deze beveiligingsmaatregel voorkomt dat je deur kan worden opengebroken met bijvoorbeeld een koevoet. Dat beschermt je deur bovendien tegen het ‘flipperen’ van de dagschoot met een plastic (betaal)pas.
Over het algemeen geldt: hoe meer beveiligingsmaatregelen je neemt, hoe kleiner de kans op inbraak. Naast sloten kun je ook denken aan het plaatsen van beveiligingscamera’s of het installeren van een alarmsysteem om je woning te beveiligen.
Ook lezen: dit zijn zeven effectieve maatregelen om inbrekers af te schrikken.