Hypotheek afsluiten voor verduurzaming van je nieuwe huis: zo zit het
Wie zijn nieuwe huis wil verduurzamen, kan daarvoor extra geld lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Daardoor stijgen weliswaar je hypotheeklasten, maar ben je iedere maand ook minder geld kwijt aan energie. Hoeveel kun je precies extra lenen en waar moet je rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.
In dit artikel vertellen we je:
- Waarom het slim is om je huis te verduurzamen.
- Hoeveel je extra kunt financieren voor energiebesparende maatregelen.
- Welke verduurzamingsmaatregelen je kunt uitvoeren voor welk bedrag.
- Waarom de Energiebespaarlening een interessant alternatief kan zijn.
Voordelen van verduurzamen
Het verduurzamen van je huis heeft veel voordelen. Zo bespaar je maandelijks op je energierekening, zorg je voor een aangenamer binnenklimaat en verhoog je de waarde van je huis. Bovendien draag je bij aan een beter milieu. Tegelijkertijd is het (laten) uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen geen kleine investering. Aan het (laten) uitvoeren van één maatregel ben je al snel enkele duizenden euro’s kwijt.
Om de energiebesparende maatregelen toch uit te kunnen voeren, kun je gebruikmaken van verschillende regelingen. Zo kun je van de overheid een subsidie krijgen voor diverse maatregelen, bijvoorbeeld als je je huis laat isoleren, je HR++ of triple glas laat plaatsen of voor een warmtepomp kiest. Wil je isoleren met duurzame materialen, dan kun je ook nog eens aanspraak maken op een MKI-bonus.
Lees ook: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis
Energie opwekken kan ook zonder het dak vol te leggen
Een mobiel zonnepaneel is klein en ook handig op de camping
Hoeveel kun je extra lenen voor verduurzaming?
Ook met deze subsidies kunnen de totale kosten hoog oplopen. Vooral als je een huis met een lager energielabel wilt verduurzamen en dus meerdere maatregelen moet nemen. Om de kosten voor energiebesparende maatregelen te financieren, kun je bij veel hypotheekverstrekkers extra lenen bij het afsluiten van je hypotheek. Het bedrag dat je hiervoor mag lenen, is echter niet eindeloos en verschilt per hypotheekverstrekker.
Voorheen kon je maximaal 9000 euro bijlenen voor energiebesparende maatregelen, maar de overheid heeft deze richtlijnen veranderd. Tegenwoordig kun je afhankelijk van het energielabel van je huis meer lenen. Voor een woning met energielabel E, F of G is dat 20.000 euro meer. Voor een woning met energielabel C of D kun je tot 15.000 euro extra lenen en bij een huis met een energiezuiniger label is dat tot 10.000 euro extra, tenzij het om een woning met energielabel A++++ gaat. Hoewel je bij een hoger energielabel minder kunt lenen of het huis zelf te verduurzamen, kun je wel een hoger regulier hypotheekbedrag krijgen, omdat je minder energiekosten hebt.
©KMPZZZ - stock.adobe.com
Je kunt er ook voor kiezen om een extra hypotheekdeel af te sluiten. Hierbij mag je in totaal maximaal 106 procent van de woningwaarde mag lenen, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die extra 6 procent moet gebruikt worden om te verduurzamen. Je moet dit met facturen kunnen aantonen. Bij een woningwaarde van 350.000 euro kun je dus maximaal 21.000 euro extra lenen, mits je inkomen dat toelaat.
Sommige hypotheekverstrekkers bieden een speciale verduurzamingshypotheek aan. Dit is een extra hypotheek die je boven op een reguliere hypotheek afsluit. Hier kunnen andere voorwaarden aanzitten dan bij je gewone hypotheek, zoals een lagere rente. Wel kun je vaak maar maximaal 25.000 (soms 35.000 euro) lenen via deze speciale verduurzamingshypotheek. Een verduurzamingshypotheek heeft als voordeel dat je geen risico-opslag of renteopslag hoeft te betalen, wat bij een reguliere hypotheek vaak wel het geval is.
Bij veel banken kun je een energiebespaarbudget (EBB) aanvragen. Dit heeft als voordeel dat het geld in een bouwdepot wordt gestort, waardoor het niet erg is als je niet precies weet hoeveel je kwijt bent aan het verduurzamen van je huis. Als je geld overhoudt, kun je dat gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Je kunt het EBB daarnaast combineren met een reguliere hypotheek of zelfs met een verduurzamingshypotheek.
Deze energiebesparende maatregelen kun je uitvoeren
Voor minder dan 10.000 euro kun je al heel wat energiebesparende maatregelen uitvoeren. Voor spouwmuurisolatie ben je in een gemiddelde tussenwoning bijvoorbeeld rond de 1250 euro kwijt, terwijl vloerisolatie je zo’n 1850 euro kost. Je hebt daarna nog de optie om tien zonnepanelen op je dak te leggen, waarvoor je rond de 5000 euro betaalt.
Heb je al zonnepanelen, dan kun je in plaats daarvan kiezen voor dakisolatie. Daar betaal je doorgaans rond de 3.800 euro voor. Ook het vervangen van dubbel glas door HR++-glas is een optie. Dit kost je al snel rond de 3500 euro.
Lees ook: 10 vragen over HR++-glas
Deze bedragen zijn exclusief de subsidie die je kunt aanvragen. Heb je meer financieringsruimte, dan kun je ook denken aan het installeren van een warmtepomp, het plaatsen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning of gevelisolatie. Let op: welke energiebesparende maatregelen je kunt meefinancieren in een hypotheek, kan per aanbieder verschillen.
Hypotheek niet voldoende? Kijk eens naar de Energiebespaarlening
Door de energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek, heb je het voordeel dat je doorgaans 30 jaar de tijd hebt om de lening terug te betalen. Je maandlasten vallen daardoor lager uit dan als je een andere lening afsluit voor het verduurzamen van je huis. De meeste leningen hebben namelijk een kortere looptijd dan bij een hypotheek. Een ander prima alternatief is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Deze lening heeft een gunstige rente, je hebt de keuze uit verschillende looptijden en je kunt boetevrij extra aflossen.
Lees ook: Waarom een goed ventilatiesysteem belangrijk is voor je gezondheid