Aqara-radiatorknop bepaalt temperatuur met verschillende meters

Aqara-radiatorknop bepaalt temperatuur met verschillende meters

Geplaatst: 14 september 2022 - 10:24

Aangepast: 22 februari 2023 - 07:47

Wesley Akkerman

Het Chinese smarthomemerk introduceert deze week een opvallende, slimme radiatorknop, eentje die rekening houdt met de accurate temperatuur in huis door samen te werken met verschillende slimme sensoren in huis.

Aqara noemt de slimme radiatorknop de Radiator Thermostat E1. Je sluit dit product aan op allerlei soorten verwarmingen, eventueel met een adapter. De accessoire ondersteunt verwarmingen (normale, maar ook bedoeld voor de vloer of zo’n handdoekenrek) met een M30 x 1,5mm-aansluiting, mogelijk met hulp van een RA-, RAV- of RAVL-koppelstuk.

Slimme radiatorknop van Aqara

De slimme radiatorknop van het Chinese merk werkt met Zigbee 3.0 en kan in de toekomst een software-update krijgen die ondersteuning voor smarthomeprotocol Matter toevoegt. Daarnaast is er ondersteuning voor allerlei smarthomesystemen, zoals die van Apple (HomeKit en Siri), Google (Google Home en Google Assistent), Amazon (Alexa), IFTTT en Home Assistent.

Een opvallend aspect aan de radiatorknop is de manier waarop het systeem de temperatuur controleert en regelt. In de knop zelf zit een thermostaat, die lokaal de temperatuur opmeet. Maar wanneer je extra investeert (of al geïnvesteerd hebt) in verschillende Aqara-sensoren, dan is het systeem in staat heel accuraat te werk te gaan. Zo kun je hem onder meer koppelen aan een temperatuursensor, die je ergens in het midden van de kamer kunt installeren.

Aqara-radiatorknop bepaalt temperatuur met verschillende meters-22371807

Zo heeft de radiatorknop dus al twee meetpunten, waarvan die de gegevens kan samenvoegen. Heb je ook raam- en deursensoren van dit merk, dan weet de knop zelfs wanneer je ramen of deuren openstaat. Om energieverspilling te voorkomen, kan het systeem besluiten de thermostaat uit te schakelen, zodat je niet voor niets aan het stoken bent. Dat is goed voor de portemonnee.

Binnen de Aqara-app tref je allerhande functies aan die het energieverbruik verder kunnen doen afnemen. Zo stel je een schema in waarop de slimme radiatorknoppen hun werk kunnen doen, evenals een minimale en maximale temperatuur. De app biedt tevens ondersteuning aan voor geo-fencing, zodat de verwarming alvast aan kan springen wanneer je op weg naar huis bent. Dat is minder goed in het kader van energieverspilling; maar dan kom je wel in een warm huis aan.

De slimme radiatorknop van Aqara wordt geleverd met twee AA-batterijen, die tot twaalf maanden meegaan bij normaal gebruik. Het product kost ongeveer 57 euro op onder Amazon. Ook kun je hem aanschaffen via één van de Europese Aqara-winkels.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000