Airco's en geluid: hoe erg is het (en bestaan er ook stille airco's?)

© Artsiom Kusmartseu - stock.adobe.com / Bewerking: BS | ID.nl

Airco's en geluid: hoe erg is het (en bestaan er ook stille airco's?)

Geplaatst: 13 juni 2023 - 12:02

Aangepast: 26 juli 2023 - 09:01

Martine van Dorsten

Overweeg je een airco aan te schaffen? Dan wil je daar natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk geluidsoverlast van hebben, vooral wanneer je een airco zoekt voor in de slaapkamer. Gelukkig worden airco's niet alleen steeds zuiniger, maar ook steeds stiller. Lees meer over het geluid van (stille) airco's in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je: Hoeveel geluid airco's produceren | Hoe je geluidsoverlast kunt verminderen | Hoe stil een 'stille airco' is | Wat een stille airco kost

Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten


Hoeveel geluid maken airco's?

Het geluidsniveau van airco's verschilt nogal per soort airco. Heb je bijvoorbeeld een mobiele monoblock airco in huis dan zitten alle onderdelen in één apparaat, inclusief de onderdelen die het meeste geluid produceren. Koel je jouw huis met een split airco? Dan bestaat de airco uit een binnenunit en een buitenunit, waarbij de onderdelen die het meeste geluid maken over het algemeen vooral in de buitenunit zitten. Dat scheelt aanzienlijk in geluidsoverlast in huis. Maar houd bij de buitenunit dus wel rekening met mogelijk overlast voor de buren.

Buitenunit airco

© Ben Schonewille

Ongeacht het type airco, maakt iedere airco geluid. Dat varieert in het aantal decibel (dB). In de tabel hieronder lees je waar je ieder geluidsniveau ongeveer mee kunt vergelijken. Zo kun je voor jezelf beter nagaan hoeveel geluid jij als acceptabel ervaart.

Aantal decibelVergelijkbaar geluid
10 dBAdemen
20 dBRuisen van bladeren
30 dBFluisteren
40 dBKoelkast die aan staat
50 dBAuto die langsrijdt op afstand

Geluid van de buitenunit

Zoals hierboven al vermeld, is de buitenunit bij een (multi) split airco het element dat het meeste geluid produceert. De buitenunit is namelijk het deel vanuit waar de lucht naar buiten wordt geblazen en de compressor en motor bevinden zich in dit deel van de (multi) split airco. Zowel de compressor als de motor kunnen een zoemend of brommend geluid maken. Houd daar, qua plaatsing en geluidsoverlast, dus rekening mee voor jezelf en ten opzichte van de buren.

Het geluidsniveau van een buitenunit lag vaak rond de 50 dB, maar sinds de nieuwe wetgeving uit 2021 mag van een buitenunit bij je buren slechts 40 dB te horen zijn. Koop je toch een airco met een buitenunit van 50 dB? Dan is het dus belangrijk dat je buren op zo'n afstand zitten dat bij hen het geluid als niet hoger dan 40 dB wordt ervaren.

Naast de ventilator en de algemene werking van een buitenunit veroorzaken ook de trillingen van het apparaat geluid. Om het geluidsniveau van een buitenunit te verminderen is het daarom aan te raden de unit bijvoorbeeld op geluidsdempers of in een volledige kast te plaatsen. Andere manieren om overlast van de trillingen te voorkomen is het gebruik van trillingsisolatie. Onder andere trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgen ervoor dat trillingen, die tot contactgeluid kunnen leiden, niet worden doorgegeven aan de gevel. En ook de locatie van een buitenunit kan invloed hebben op hoeveel geluidsoverlast er wordt ervaren.

Lees ook: Lawaai voorkomen? Bouw een kast om je airco en warmtepomp

Op zoek naar een airco?

Split of multi: vraag hier een vrijblijvende offerte aan

Geluid van een airco in huis

Het geluid dat de binnenunit van een split airco produceert, komt met name van de ventilator die draait en de lucht die naar buiten wordt geblazen. Dit hoort in principe weinig geluid te maken, maar dat varieert uiteraard per airco. Let bij het kopen van een airco daarom op het geluidsniveau. Airco's hebben een energielabel waarop naast informatie over het energieverbruik en de energie-efficiëntie ook informatie staat over de hoeveelheid geluid die de airco produceert. Om een goede vergelijking te maken, is het handig om de vermogens van airco’s te vergelijken en vervolgens airco’s met hetzelfde vermogen te vergelijken op geluidsniveau.

Energielabel airco

© ppart | Piotr Pawinski - stock.adobe.com

Nachtstand: de stillere modus van airco’s

Warme zomernachten veroorzaken bij veel mensen slaapproblemen. Ideaal om dan een airco aan te zetten, maar dat veroorzaakt weer geluid waarbij sommige mensen ook niet goed slapen. Gelukkig zijn steeds meer airco's uitgerust met een nachtstand. Een modus waarin zowel de binnenunit als de buitenunit van een airco (nog) minder geluid produceren. Zo kun je de airco ook gewoon 's nachts laten draaien tijdens warme zomernachten. En een extra voordeel: de nachtmodus is in de meeste gevallen tegelijkertijd een energiebesparende functie, waardoor het energieverbruik van een airco omlaaggaat.

Nachtmodus airco

© famveldman - stock.adobe.com

Stille airco's: de oplossing voor geluidsoverlast

Is de stille modus van een standaard airco niet stil genoeg voor jou? Dan hebben we goed nieuws: met de nieuwste ontwikkelingen komen er steeds stillere airco's op de markt. Dat maakt het haalbaar om een airco aan te schaffen die niet hoger komt dan een maximum van 30 decibel, vergelijkbaar met het geluidsniveau van fluisteren. De stilste airco's van dit moment produceren zelfs nog maar rond de 20 tot 25 decibel maximaal.

Wat kost een stille airco?

Stille airco's zijn technisch verder ontwikkeld én populair. Dit maakt stille airco's over het algemeen dan ook wat duurder dan airco's met een hoger geluidsniveau. Een exacte prijs aangeven is echter lastig. De prijs van een (stille) airco hangt namelijk niet alleen af van het geluidsniveau, maar ook van het type airco, het aantal units, het energieverbruik en het koelvermogen van de airco.

Stille mobiele airco

Mobiele airco's zijn er vanaf enkele honderden euro's, maar let er daarbij op dat een mobiele airco altijd minder stil is dan bijvoorbeeld een split airco. Een 'stille' mobiele airco produceert namelijk toch al gauw 50 tot 60 dB. Dit komt doordat in een mobiele airco alle onderdelen, ook de lawaaierige, in één apparaat binnen in huis zitten. In tegenstelling tot split airco's waarbij het geluid vooral door de buitenunit wordt geproduceerd. De prijzen voor mobiele airco's tót 50 decibel starten vanaf ongeveer 300 euro (prijspeil mei 2023).

Stille split airco

Ben je op zoek naar een (stille) split airco? Dan wordt de prijs ook nog eens sterk beïnvloed door jouw specifieke woonsituatie en wensen. Onderstaande tabel geeft een gemiddelde prijsindicatie aan per type airco, maar deze prijzen kunnen sterk variëren per situatie. Vraag daarom altijd advies aan een airco specialist die je alles kan vertellen over de verschillende opties en bijbehorende prijzen in jouw specifieke (woon)situatie.

Soort stille aircoPrijs
Stille single split airco2.100 euro
Stille multi split airco (2 kamers)2.750 euro
Stille vaste monoblock airco1.900 euro
Mobiele airco650 euro

Bron: Koelerhuis.nl

Weet je nog niet zeker of een airco iets voor jou is? Lees dan: Houd je huis koel: de voor- en nadelen van airco in huis

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000