Airco's en onderhoud: wat komt er allemaal bij kijken?
Ideaal, een airco tijdens de warme zomerdagen. Heerlijk je huis koel, terwijl buiten de zon volop schijnt. Wil je zo lang mogelijk genieten van je airco? Dan is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Waarom onderhoud van een airco belangrijk is
- Wanneer en hoe vaak een airco onderhoud nodig heeft
- Wat je zelf kunt doen om een airco schoon te houden
- Wat de kosten zijn van onderhoud van een airco
Lees ook: Houd je huis koel: de voor- en nadelen van airco in huis
Waarom moet je een airco onderhouden?
Laten we beginnen met de belangrijkste redenen om een airco goed te onderhouden. In het algemeen is het onderhouden van een airco essentieel om de prestaties te optimaliseren, de energie-efficiëntie te behouden, de luchtkwaliteit te verbeteren en de levensduur van het systeem te verlengen. We gaan er hieronder iets dieper op in:
• Efficiënte werking
Een goed onderhouden airconditioner presteert efficiënter. Regelmatige reiniging van de filters en de condensor helpt bij het verwijderen van stof, vuil en andere verontreinigingen die zich in de loop van de tijd kunnen ophopen. Hierdoor kan de luchtstroom vrij door het systeem circuleren, wat resulteert in een betere koeling en energiezuinigere werking van een airco.
• Energiebesparing
Een goed onderhouden airco verbruikt minder energie. Wanneer de filters en spoelen van de airconditioner vuil zijn, moet het systeem harder werken om dezelfde koelcapaciteit te leveren. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en hogere energiekosten. Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je de efficiëntie van de airconditioner behouden en energie besparen.
• Luchtkwaliteit
De filters in een airconditioner helpen bij het verwijderen van stof, allergenen, pollen en andere deeltjes uit de lucht. Als deze filters niet regelmatig worden schoongemaakt of vervangen, kunnen ze verstopt raken en kan hun effectiviteit verminderen. Dit kan leiden tot een slechtere luchtkwaliteit en dat kan vooral problematisch zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
• Verlenging van de levensduur
De levensduur van een airco is afhankelijk van de soort airco die je aanschaft, maar gemiddeld geldt 10 tot 15 jaar voor een vaste airco en 5 tot 7 jaar voor een mobiele airco. Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je de levensduur van een airco optimaliseren. Het tijdig opsporen en verhelpen van kleine problemen kan voorkomen dat deze zich ontwikkelen tot grotere (en kostbaardere) problemen.
💡 Bij de aanschaf en het plaatsen van een airco krijg je garantie. In veel gevallen geldt deze garantie alleen wanneer je ook regelmatig onderhoud laat uitvoeren. Doe je dit niet en gaat de airco kapot? Dan krijg je in de meeste gevallen niets vergoed.
Koud kunstje: de juiste airco vinden
Doe de scan en vind het ideale model
Wanneer heeft een airco onderhoud nodig?
In sommige gevallen ben je gebonden aan een verplicht periodiek onderhoud van je airco. Om te weten of dit voor jouw airco van toepassing is, kun je nagaan hoeveel koelmiddel de installatie kan bevatten. Die informatie staat op de buitenunit van een airco. Bij minder dan 7,4 kilogram koelmiddel is onderhoud niet verplicht. Maar ook in de gevallen dat onderhoud niet verplicht is, kan het soms wel noodzakelijk zijn. Ook zonder concrete problemen is het advies gemiddeld één keer per jaar onderhoud te laten plegen. Daarnaast zijn er nog enkele symptomen die aangeven dat een airco een onderhoudsbeurt nodig heeft:
🚨 De airco maakt meer lawaai dan normaal
Dit kan betekenen dat de filters verstopt zijn. Reinig deze door eerst het stof weg te halen met een stofzuiger of een vochtige doek. Lost dit het probleem niet op? Dan kan het zijn dat er mechanische problemen zijn. Neem in dat geval contact op met de installateur. Bestaat het geluid eerder uit geratel en/of geborrel? Neem dan al direct contact op met de installateur.
🚨 De airco doet er steeds langer over om een ruimte te koelen
Heb je het idee dat de airco steeds meer tijd nodig heeft om een ruimte te koelen, zonder dat er hele grote verschillen zijn in de buitentemperaturen? Dan is het koelvermogen gedaald. Dit kan komen doordat het koelvloeistofpeil te laag is. Neem contact op met de installateur om dit te laten checken en (indien nodig) bijvullen.
©Amorn
🚨 De airco verbruikt steeds meer energie
In steeds meer huishoudens kan het energieverbruik per apparaat worden gemeten. Valt het je op dat het energieverbruik van de airco steeds verder stijgt? Dan kan dit een teken zijn dat de airco niet goed functioneert. Laat de airco in dat geval controleren door een expert.
Onderhoud: dit kun je zelf doen
Groot onderhoud dient door een installateur te worden uitgevoerd, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om je airco optimaal te houden. Check het apparaat regelmatig op de werking en maak de airco een paar keer per jaar schoon. De filters aan de binnenzijde kun je met een stofzuiger schoonmaken. Let er daarbij wel goed op dat dit alleen geldt aan de buitenkant van de betreffende filters en niet voor de binnenkant. Stofzuig je de binnenkant van de filter, dan trek je stof door het filter heen en dat kan schadelijk zijn voor de airco. Zijn de filters heel vies? Dan kun je deze voorzichtig afspoelen met lauwwarm water.
💡 Steeds meer airco's beschikken over een zelfreinigingsfunctie die je eenvoudig zelf kunt aanzetten. Daarmee reinigt het apparaat de binnenunit zelf, waardoor vocht- en stofophoping wordt tegengegaan.
Groot onderhoud? Een klus voor de installateur
Groter onderhoud door een installateur, is onder andere belangrijk om het koelmiddel op peil te houden. Het koelmiddelpeil daalt licht tijdens gebruik van een airco en te weinig koelmiddel kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Het bijvullen van een airco is gemiddeld eens per twee jaar nodig. Vanwege de giftige en licht ontvlambare eigenschappen van de meeste koelmiddelen mogen alleen gecertificeerde specialisten dit doen. Het is dan ook wettelijk vastgelegd dat belangrijke onderhoudswerkzaamheden, zoals het bijvullen van de airco maar ook het vacumeren (onttrekken van onder andere lucht en waterdamp), alleen door erkende vaklui mag gebeuren.
©auremar - stock.adobe.com
Hoe vaak heeft een airco onderhoud nodig?
Zoals eerder aangegeven is regelmatig onderhoud belangrijk voor de levensduur, luchtkwaliteit en het energieverbruik van een airco. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal optimaal blijft, is regelmatig onderhoud dan ook aan te raden. Maar wat verstaan we dan onder regelmatig?
• Maandelijks onderhoud: stoffilters schoonmaken, binnenunit afnemen met een doek, buitenunit afnemen met een doek.
• Jaarlijks onderhoud: controle door een erkend vakman, gecombineerd met een onderhoudsbeurt. Deze beurt bestaat onder andere uit controle van filters en koelmiddelen, koelleidingen en instellingen. Daarnaast worden de filters, lekbak en verdamper gereinigd en wordt de buitenunit geïnspecteerd en het stroomverbruik gecheckt.
• Eens per twee jaar: Bijvullen van het koelmiddel en vacumeren van de airco door een erkend vakman.
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte
Kosten van onderhoud van een airco
Onderhoud van een airco kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld een onderhoudscontract afsluiten of losse onderhoudsbeurten laten doen. Het een is daarin niet direct beter dan het ander, zolang het onderhoud maar regelmatig wordt gedaan. De kosten per onderhoudsvorm verschillen slechts minimaal, zie hieronder. Dit zijn wel gemiddelde prijzen: het kan dus zijn dat het uiteindelijke airco-onderhoud in jouw specifieke situatie goedkoper of duurder uitvalt.
💡 Raadpleeg altijd de specifieke onderhoudsinstructies van de fabrikant en overweeg om periodiek een professionele service te laten uitvoeren voor een grondige reiniging en controle. In het geval van een onderhoudscontract krijg je vaak korting op dergelijk onderhoud en herinnert de installateur je aan de benodigde onderhoudsbeurt.
Niet alleen frisse, maar ook schone lucht in je kamers?
Luchtreinigers houden stof en andere deeltjes tegen!