☀️ Verhuizen naar een huis mét zonnepanelen? Hier moet je op letten

© Halfpoint

☀️ Verhuizen naar een huis mét zonnepanelen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 22 september 2023 - 16:03

Sabine Schults

Wek je nu nog geen zonne-energie op, maar verhuis je (binnenkort) naar een huis waar al zonnepanelen op het dak liggen? Mooi, want dat levert je een lagere energierekening op! In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten als je verhuist naar een woning met zonnepanelen.

Als je verhuist naar een huis met zonnepanelen, zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Dat is vooral zo als je hiervoor nog geen zonnepanelen had. 

Ben je van plan om een woning te kopen waarbij de huidige eigenaar de zonnepanelen huurt? Mogelijk vraagt de verkoper je dan om het huurcontract van de zonnepanelen over te nemen bij de aankoop van het huis. Voortijdig opzeggen is (voor de huidige eigenaren) namelijk vaak erg duur. Koper en verkoper kunnen overeenkomen dat het huurcontract van de zonnepanelen wordt overgenomen door de nieuwe eigenaar. Het is ook mogelijk dat het contract wordt beëindigd en de verkoper de eventuele kosten hiervoor op zich neemt. De verkoper van de woning kan er overigens ook voor kiezen de zonnepanelen mee te verhuizen naar zijn nieuwe woning.

We vertellen je alles wat je moet weten over het huren van zonnepanelen.

In de rest van het artikel bespreken we waar je op moet letten als je verhuist naar een koopwoning waarbij de zonnepanelen in eigendom zijn van de woningeigenaar.

Duurzaam huis met zonnepanelen

© Alessandro Terranova

Overdragen van de zonnepanelen: hier houd je rekening mee

Heb je een huis gekocht waar al zonnepanelen geïnstalleerd zijn? Het is dan slim om dit door te geven aan de fabrikant of leverancier van het systeem. Soms moet de huidige eigenaar de wijziging doorgeven. Door de overdracht krijg je als nieuwe eigenaar toegang tot de eventueel bijgeleverde app en monitoringssoftware. Ook de garantie wordt dan vaak overgedragen. Mogelijk biedt de fabrikant van de panelen een persoonsgebonden garantie, waardoor je enkel aanspraak kunt maken op de garantie als de zonnepanelen op jouw naam staan. Soms brengt de fabrikant kosten in rekening voor de eigendomsoverdracht van de zonnepanelen. Dit bedrag ligt doorgaans rond de 150 euro.

Het is slim om in de koopakte op te nemen wie de eventuele overdrachtskosten bij de zonnepanelen en gerelateerde zaken voor zijn rekening neemt, de koper of de verkoper. Zo kan daar op een later moment geen onduidelijkheid meer over ontstaan.

Zodra je weet wanneer de verhuizing plaatsvindt, is het belangrijk om dit te melden bij de netbeheerder die in je regio actief is. Denk bijvoorbeeld aan Liander, Stedin of Enexis. Op mijnaansluiting.nl kun je vinden met welke netbeheerder je contact moet opnemen in jouw regio. Je hebt hiervoor de technische gegevens van de installatie nodig, zoals het merk en het vermogen van de zonnepanelen en de omvormer(s). 

Het is daarnaast verstandig om alle relevante documenten op te vragen bij de verkoper van het huis als je de zonnepanelen ook mee overneemt. Denk bijvoorbeeld aan de aankoopfacturen, een bewijs van installatie, eventuele onderhoudsrapporten, de garantievoorwaarden en eventuele handleidingen. 

Je kunt ook vragen naar eventuele rapporten van de energieopbrengst, zodat je weet hoe de zonnepanelen gedurende de jaren gepresteerd hebben. Dit stelt je in staat om eventuele afwijkingen sneller op te sporen. Ook weet je of de zonnepanelen voldoende capaciteit hebben om in de energiebehoefte van je huishouden te voldoen. Die kan namelijk verschillen met die van de vorige bewoner(s). Mocht er niet voldoende capaciteit zijn, dan is het belangrijk om uit te zoeken of je eventueel extra zonnepanelen kunt bijplaatsen op het dak.

Je weet door het opvragen van de documentatie van de zonnepanelen ook precies welk bedrijf de panelen heeft geleverd en geïnstalleerd. Op die manier weet je waar je terecht kunt in het geval dat er problemen optreden. Check ook of de installatie door erkende installateurs is gedaan. We beschreven eerder al hoe je een echte vakman vindt.

Met deze gegevens weet je daarnaast  of er recent (en hoe vaak er) onderhoud is uitgevoerd. Ook ben je op de hoogte van de specificaties van de zonnepanelen en de omvormer(s). En door middel van een installatiecertificaat kun je aantonen dat de zonnepanelen door professionals zijn geïnstalleerd. 

Is mijn huidige energiecontract nog wel geschikt?

Voor eigenaren van zonnepanelen is het verstandig om te kiezen voor een energieleverancier met een hoge terugleververgoeding en lage energietarieven. Mogelijk zit je al bij een aanbieder die dit levert. Dan kun je mogelijk het beste blijven zitten waar je zit. Omdat een energiecontract persoonsgebonden is, en niet adresgebonden, neem je het contract gewoon mee naar je nieuwe woning.

Wil je toch overstappen, let er dan op dat je bij veel energieleveranciers geen meerjarig vast contract kunt afsluiten als je zonnepanelen hebt. Om te zien of overstappen van energieleverancier voor jou voordelig is, kun je terecht bij vergelijkingssites zoals Gaslicht.com, Independer en de Consumentenbond. Geef hierbij altijd aan dat je zonnepanelen hebt, aangezien dat de uitkomst van de vergelijking flink kan beïnvloeden.

Of je het beste kunt kiezen voor een vast of variabel energiecontract leggen we hier uit.

Een dynamisch energiecontract is met de huidige salderingsregeling minder geschikt als je zonnepanelen hebt. De prijzen in deze contracten zijn afhankelijk van vraag en aanbod en veranderen per uur. Als je met je zonnepanelen teruglevert op een moment dat de energieprijs laag is, zoals in de zomer, krijg je daar een lage vergoeding voor. Vervolgens neem je in de winter weer meer energie af van het net, voor hogere tarieven. In zijn geheel kan dat nadelig uitpakken in combinatie met de salderingsregeling, waarbij de leverancier de teruggeleverde energie verrekend met de energie die je afneemt van het net. Onder aan de streep heb je daardoor waarschijnlijk een hogere energierekening. 

Watch on YouTube

Moet ik als eigenaar van zonnepanelen binnenkort een toeslag betalen?

Vandebron is als eerste energieleverancier in Nederland begonnen met het rekenen van een toeslag voor eigenaren van zonnepanelen. De toeslag is inmiddels ook goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Tot dusver is Vandebron de enige leverancier die deze toeslag heeft ingevoerd. De kans is echter groot dat andere energieleveranciers zullen volgen. Het zou dan ook kunnen dat je energierekening in de toekomst met een paar tientjes per maand omhoog gaat, omdat je na je verhuizing over zonnepanelen beschikt. Anderzijds leveren de zonnepanelen waarschijnlijk nog altijd een lagere energierekening op dan wanneer je ze niet hebt.

Nieuwbouwhuizen met zonnepanelen

© Fokke Baarssen

Moet ik de zonnepanelen op mijn nieuwe huis verzekeren?

Als je voor het eerst zonnepanelen op je dak hebt, vraag je je mogelijk af hoe het zit met de verzekering. Over het algemeen hoef je geen aparte verzekering voor je zonnepanelen af te sluiten. De panelen worden in veel gevallen namelijk gedekt door je opstalverzekering. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als er geen zichtbare braakschade wordt vastgesteld bij diefstal of als de zonnepanelen niet aan het dak zijn vastgeschroefd (zoals bij een plat dak).

Meer informatie over het verzekeren van zonnepanelen lees je op ID.nl.

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen werken optimaal als ze schoon zijn. Vervuiling zoals zand en vogelpoep kunnen de energieopwekking en levensduur van de panelen verminderen. Liggen de zonnepanelen op je nieuwe huis in een hoek van 20 graden of meer, dan is een schoonmaakbeurt over het algemeen niet nodig. De regen doet het harde werk dan voor je. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de panelen om welke reden dan ook extreem vervuild zijn geraakt of als het rendement veel minder is dan gezien de levensduur zou moeten. 

Schoon of niet: zonnepanelen presteren naarmate de jaren vorderen sowieso wat minder. Dat komt door natuurlijke degradatie van de zonnecellen. Dat wordt onder meer veroorzaakt doordat de panelen worden blootgesteld aan UV-licht, maar ook aan verschillende weersomstandigheden zoals regen en kou.

Zonnepanelen reinigen

© Marina Lohrbach

Hoe zit het met de vervanging van de zonnepanelen?

Over het algemeen gaan zonnepanelen meer dan 25 jaar mee. Door nieuwe ontwikkelingen wordt de levensduur steeds hoger. Nieuwere panelen kunnen soms wel meer dan 40 jaar meegaan. Hoelang je met de zonnepanelen doet, hangt dan ook af van het aankoopmoment van de oorspronkelijke eigenaar. De levensduur hangt echter ook af van de kwaliteit van de zonnepanelen. De kans dat je op korte termijn je zonnepanelen moet vervangen is over het algemeen vrij klein. 

Wel kan het zijn dat je ergens in de komende jaren de omvormer(s) moet vervangen. Omvormers zijn een belangrijk onderdeel van het zonnepaneelsysteem, maar gaan doorgaans minder lang mee. Over het algemeen kun je rekenen op een levensduur van 10 tot 15 jaar. Ook hier heeft een kwalitatieve omvormer doorgaans een langere levensduur. Micro-omvormers zijn trouwens een uitzondering op de regel, die gaan vaak net zo lang mee als de zonnepanelen zelf. 

Zonnepanelen inderdaad toe aan vervanging? Vergelijk dan vooral aanbieder en offertes 👇

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem