Hoe vind je een echte vakman?
Schade bij de installatie, afspraken niet nakomen of een te hoge rekening: hier kun je tegenaan lopen als je een klusjesman inschakelt. Maar hoe voorkom je dit? In dit artikel lees je hoe je een echte vakman vindt!
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Welke voorbeelden er zijn van onbetrouwbare klusjesmannen
- Waar je een louche klusbedrijf aan herkent
- Hoe je een betrouwbare vakman vindt
- Hoe je voorkomt dat je achteraf te veel betaalt
- Wat je moet doen als je slachtoffer bent van een neppe ‘vakman’
Lees ook: Dit moet je doen als je slachtoffer bent van (online) fraude
Oplichting en schade door ‘vakmannen’
Een elektricien, loodgieter, schilder, schoorsteenveger, rioolreiniger, slotenmaker of installateur – iedereen heeft wel eens een vakman nodig. Helaas is het daarbij goed opletten wie je kiest, want ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Zo werden eerder dit jaar een aantal nep-elektriciens opgepakt door de politie die exorbitante bedragen vroegen voor hun werkzaamheden, die vaak ook nog eens slecht werden uitgevoerd. Slachtoffers die de boel niet vertrouwden, voelden zich zo geïntimideerd dat ze alsnog de hoge bedragen betaalden.
Maar er zijn nog meer voorbeelden van situaties waarin klusjesmensen slecht werk afleveren, met desastreuze gevolgen. Zo zijn er de afgelopen jaren steeds meer geschillen tussen consumenten en isolatiebedrijven vanwege slecht uitgevoerde isolatiewerkzaamheden. Dit leidt niet alleen tot minder effectieve isolatie, maar ook tot schade aan het huis, bijvoorbeeld door vochtproblemen.
Neppe vakmensen zijn graag onzichtbaar
Maar hoe herken je deze louche praktijken nou? Malafide klusjesmannen zijn graag zo onzichtbaar mogelijk. Ze zoeken bijvoorbeeld klanten via sociale media, op Marktplaats of in WhatsAppgroepen. Het zijn omgevingen waar ze relatief anoniem kunnen opereren en ook gemakkelijk weer verdwijnen. Ze gebruiken bijvoorbeeld een nepnaam en er is vaak geen bezoek- of vestigingsadres bekend. Ben je eenmaal in de val gelokt, dan is het lastig om weer contact op te nemen met de klusjesman in kwestie. Als je helemaal pech hebt, verdwijnen ze van sociale media en gaan ze vanaf een ander account verder met het maken van slachtoffers.
Je mag ervan uitgaan dat serieuze ondernemers zichzelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), een website hebben en realistische prijzen hanteren. Ook als je geen factuur van de werkzaamheden ontvangt en dus zwart moet betalen, kan dit een teken zijn dat je te maken hebt met een malafide vakman. Het is niet per definitie zo dat je met een louche klusjesman te maken hebt als deze aspecten ontbreken, maar wel iets om vraagtekens bij te zetten.
Een betrouwbare vakman vinden in 8 stappen
Het is lastig om volledig te voorkomen dat je met een malafide klusjesman in zee gaat. Maar er zijn wel verschillende stappen die je op weg helpen naar een echte, betrouwbare vakman of -vrouw.
©Monkey Business Images
Stap 1: ga niet uit van een hoog zoekresultaat
Je zoektocht naar de loodgieter of schilder begint misschien bij Google. Maar als de website van een klusbedrijf of klusjesman (vrij ver) bovenaan in de zoekresultaten staat, zegt dat niet per se iets over de betrouwbaarheid van het bedrijf of de persoon. Kwaadwillenden zullen namelijk goed hun best doen om hoog in de zoekresultaten te komen.
Stap 2: zoek op de juiste plek
Naast Google, kun je ook een klusbedrijf of vakman vinden via websites zoals Werkspot.nl en Zoofy.nl. Klussers moeten hier aan bepaalde eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een minimale score, voldoende ervaring en een inschrijving bij de KvK.
Stap 3: vraag aanbevelingen in je omgeving
Beter nog dan zoekmachines gebruiken, is rondvragen in je omgeving. Vraag familieleden of vrienden bij welke klusjesmannen of klusbedrijven ze een goede of juist slechte ervaring hadden. Zo weet je precies bij wie je (waarschijnlijk) goed zit en bij wie je vooral beter niet moet aankloppen. Mogelijk ontdek je zelfs een ware klusheld in je eigen familie.
Zelf aan de slag?
Shop voor de juiste werkkleding en bescherming!Stap 4: bekijk de website
Bekijk altijd de website van het klusbedrijf dat je wil inschakelen en controleer of het adres van het bedrijf te vinden is. Bij een betrouwbaar bedrijf kun je het KvK-nummer vinden op de website, en dus het bestaan van het bedrijf controleren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bovendien kun je bij SIDN vinden hoe oud de website is. Een relatief nieuwe website moet de alarmbellen doen rinkelen. Ook als er geen contactgegevens op de website staan, is dit een rode vlag.
Stap 5: check de erkenningen en certificaten
Een betrouwbaar klusbedrijf heeft dus over het algemeen een KvK-inschrijving en is daarnaast aangesloten bij een brancheorganisatie. Een erkende vakman kun je onder meer vinden via Techniek Nederland (elektriciens, installateurs, loodgieters), VLOK (klusbedrijven), Vebidak (dakbedekkingsbedrijven), NOA (stukadoors, vloerspecialisten, afbouwbedrijven) en OnderhoudNLgarantie (glaszetters en schilders). Ook kun je zoeken naar de aanwezigheid van certificaten. Op de website van CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) vind je bovendien eenvoudig een erkende slotenmaker.
Stap 6: lees de recensies
Ook recensies kunnen je een goed beeld geven van de betrouwbaarheid van een klusjesman of klusbedrijf. Maar let wel op dat er ook nepreviews tussen kunnen staan. Deze kun je onder meer herkennen aan de positieve waardering met een korte inhoud. Vaak worden er meerdere recensies kort achterelkaar geplaatst, met vaak dezelfde woorden en beschrijvingen. Iemand die echt tevreden is over de dienstverlening, zal waarschijnlijk meer woorden gebruiken en details noemen. Recensies via onafhankelijke externe partijen, zoals Trustpilot of The Feedbackcompany, zijn betrouwbaarder dan ongeverifieerde recensies. Gebruik eventueel deze handleiding van de Consumentenbond over reviews.
©Mihail
Stap 7: bekijk hoe het bedrijf reageert op klachten
Let daarbij niet alleen op de recensies van de klanten, maar ook op de oplossingen die het bedrijf biedt voor klachten. Reageert het bedrijf op een slechte recensie? Geven ze toe dat er een fout is gemaakt? Blijft de toon van het bedrijf professioneel? Wordt er een goede oplossing geboden? Over het algemeen mag je er dan van uitgaan dat je met een bedrijf te maken hebt dat geen kwaad in de zin heeft. Je kunt ook bij Klachtenkompas (van de Consumentenbond) kijken of er klachten zijn over het bedrijf, en hoe ze daarmee omgaan.
Mist er iets in jouw gereedschapskist?
Shop voor alle soorten gereedschapStap 8: reken op wachttijden
Heb je je keuze gemaakt, hou dan rekening met wachttijden. Betrouwbare vakmensen hebben het doorgaans erg druk. Als een klusjesman direct tijd heeft, kan dit dus een teken zijn dat je te maken hebt met een louche partij. Niet-erkende klusjesmannen en kwaadwillenden proberen door de hoge vraag namelijk een graantje mee te pikken. Dit kan verleidelijk zijn als je klus haast heeft.
Voorkom dat je te veel betaalt Heb je alle stappen doorlopen en je keuze gemaakt, dan is er nog wel een risico op een onverwachts hoge rekening achteraf. Om te voorkomen dat je te veel betaalt:
- spreek je vooraf een prijs af voor de werkzaamheden.
- ga je niet in zee met een bedrijf als er onduidelijkheid is over welke werkzaamheden en uren wel en niet zijn inbegrepen.
- vraag je bij meerdere klusbedrijven een offerte aan om een gemiddeld beeld te krijgen. Wanneer de ene partij veel meer of juist veel minder vraagt, klopt er iets niet.
- vertrouw je op je onderbuikgevoel. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.
Eerste hulp bij malafide praktijken
Mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met een nepklusjesman en je misschien zelfs geïntimideerd voelen? Bel dan in geval van spoed meteen 112 of schakel de politie in via 0900-8844. Ook als je al eerder slachtoffer bent geworden van een malafide klusjesman kun je aangifte doen bij de politie. Vergeet ook niet om een melding te maken bij de Fraudehelpdesk. Dit kan zowel online als via het telefoonnummer: 088-7867372.