Is het slim om zonnepanelen te huren?
Zonnepanelen leveren een mooie energiebesparing op, maar zijn in aanschaf niet bepaald goedkoop. Niet iedereen weet echter dat je zonnepanelen ook kunt huren. In dit artikel vergelijken we beide opties om te zien of het aantrekkelijk is om zonnepanelen te huren.
Na het lezen van dit artikel weet je precies:
-
Waar je zonnepanelen kunt huren
-
Welke voorwaarden er hangen aan het huren van zonnepanelen
-
Hoe hoog de kosten van het huren van zonnepanelen zijn
-
Ook interessant: Zo kies je de juiste zonnepanelen voor op je dak.
Bij deze aanbieders kun je zonnepanelen huren
Het huren van zonnepanelen maakt het mogelijk om je energiekosten te verlagen zonder daarvoor een grote investering te doen. Aanvankelijk kon je zonnepanelen huren bij grote energieleveranciers, zoals Vattenfall en Essent. Omdat de salderingsregeling door de overheid vanaf 2025 stap voor stap wordt afgebouwd, zijn deze bedrijven inmiddels gestopt met het aanbieden van huurzonnepanelen. Huren wordt hierdoor namelijk minder aantrekkelijk.
Wel kun je nog terecht bij bedrijven als Zonneplan, Solease, HalloStroom, Soly en Zelfstroom. Of je dat ook moet willen, is een lastige vraag om 1-2-3 antwoord op te geven. Hoewel er geen grote investering nodig is, zijn er namelijk wel de nodige nadelen. Je zit bijvoorbeeld een lange tijd vast aan een huurcontract. In de meeste gevallen is er sprake van een huurperiode van minstens tien jaar. Daarna kun je de zonnepanelen overnemen. Je betaalt daarvoor een vooraf afgesproken prijs.
©Marina Lohrbach - stock.adobe.com
Verschillen tussen het huren en kopen van zonnepanelen
Als je zonnepanelen huurt, betaal je misschien niet in één keer een grote smak geld, maar je bent over de totale looptijd waarschijnlijk veel meer geld kwijt dan als je de zonnepanelen had gekocht. Het huren van tien zonnepanelen kost je ongeveer 75 euro per maand. In totaal ben je voor over een looptijd van tien jaar rond de 9000 euro kwijt. Volgens Milieu Centraal bedraagt de totaalprijs voor het kopen van tien zonnepanelen gemiddeld 7500 euro. Dat bedrag is inclusief omvormer(s) en installatie.
☀ Ook aan de zonnepanelen?
Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!De exacte prijzen voor het huren of kopen van zonnepanelen verschillen uiteraard per aanbieder en zijn afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je kiest. Daar vertellen we je meer over in dit artikel.
Het huren van zonnepanelen is wel nog steeds voordelig voor je energierekening. Met tien zonnepanelen met een vermogen van 405 wattpiek per stuk en een energieprijs van 40 cent per kWh bespaar je rond de 1377 euro per jaar. Dat komt neer op ongeveer 115 euro per maand.
De maandelijkse kosten voor het huren van zonnepanelen kunnen door de jaren heen wel veranderen. Er kan namelijk sprake zijn van een jaarlijkse huurverhoging, bijvoorbeeld vanwege de oplopende inflatie. De kosten zijn over het algemeen zelfs hoger dan als je de zonnepanelen financiert door er een lening voor af te sluiten. Dat wil niet zeggen dat een lening de betere keuze is, want ook die kost geld en levert je bovendien een BKR-registratie op.
Heb je geld nodig voor energiebesparende maatregelen? Hier vind je alles over subsidies en leningen.
Ook niet onbelangrijk: als je zonnepanelen koopt, zijn deze vanaf dag één van jou. Dat levert als voordeel op dat je ze in het geval van verhuizing eenvoudig aan de nieuwe bewoners van je huis kunt verkopen. Bij het huren van zonnepanelen is het in veel gevallen wel mogelijk om de zonnepanelen met je mee te laten verhuizen of om het contract op naam van de volgende bewoner te laten zetten. In dat laatste geval moet de nieuwe eigenaar van de woning dat uiteraard wel willen.
Het is daarnaast belangrijk om je te realiseren dat het vaak niet mogelijk is om een huurcontract voor zonnepanelen op te zeggen vóórdat de huurtermijn is afgelopen. Als je toch maandelijks kunt opzeggen, ben je in veel gevallen een soort boete verschuldigd, bestaande uit een vergoeding voor het demonteren van de zonnepanelen en bijkomende administratiekosten.
Aan de andere kant is de verhuurder van de zonnepanelen verantwoordelijk voor de panelen en de omvormer(s). Dat betekent dat de verhuurder bij defecten voor reparatie of vervanging moet zorgen, soms ook in het geval van schade door een storm of blikseminslag. Dat levert voor jou geen extra kosten op, al betaal je hier natuurlijk voor een groot deel voor via de huurprijs.
Conclusie: huren of kopen?
Het huren van zonnepanelen klinkt interessant als je bankrekening niet toereikend is om de panelen te kopen, maar hoewel er bij het huren van zonnepanelen niet in één klap een grote investering gedaan hoeft te worden, ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt dan bij het kopen van zonnepanelen. Het is dan nog maar de vraag wat dat betekent voor de terugverdientermijn van de zonnepanelen.
De terugverdientermijn is afhankelijk van de energieprijzen de komende jaren en het rendement dat de zonnepanelen opleveren. Ook heeft de veranderende salderingsregeling invloed op de terugverdientijd. Momenteel ligt de gemiddelde terugverdientijd op zeven jaar. Naar verwachting zal dat uiteindelijk oplopen tot negen jaar.
Of je zonnepanelen beter kunt huren of kopen, is naast de terugverdientijd ook afhankelijk van je persoonlijke (financiële) situatie en van de huurvoorwaarden. Lees je daarom goed in en vergelijk de kosten en voorwaarden van verschillende aanbieders.