Zonnepanelen verzekeren: is het nodig om een verzekering af te sluiten?
Zonnepanelen laten plaatsen, is een kostbare aangelegenheid. Bij schade of diefstal wil je natuurlijk niet met lege handen blijven zitten. In dit artikel vertellen we je of het nodig is om je zonnepanelen te verzekeren en waar je allemaal op moet letten.
Na het lezen van dit artikel weet je onder meer:
- of je een verzekering moet afsluiten voor je zonnepanelen;
- wat er doorgaans wel en niet gedekt wordt door deze verzekeringen;
- waar je jouw verzekering op moet controleren.
Ook interessant: Zonnepanelen te duur? Zo financier je ze!
Opstalverzekering of inboedelverzekering
Het is niet altijd nodig om een aparte verzekering af te sluiten voor je zonnepanelen. Eventuele schade aan je zonnepanelen wordt over het algemeen namelijk gedekt door een verzekering die je hoogstwaarschijnlijk al hebt. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Liggen de zonnepanelen op het dak van je koophuis? Over het algemeen vallen de panelen dan onder je huidige opstalverzekering. De zonnepanelen moeten dan wel vastzitten aan het dak. Dat is bij woningen met een plat dak niet altijd het geval. Sommige verzekeraars eisen daarnaast dat de zonnepanelen een keurmerk hebben of dat ze door een erkende installateur zijn geplaatst.
Duurzaam elektrisch laden met of zonder zonnepanelen?
Greenchoice legt uit waar je op moet letten
Om er zeker van te zijn of je opstalverzekering schade aan zonnepanelen dekt, is het slim om dit bij je verzekeraar na te vragen. Veel verzekeraars willen overigens dat je het meldt als je zonnepanelen hebt geplaatst. Soms gaat de verzekerde waarde van de opstalverzekering omhoog. Je betaalt dan iets meer premie. Je huis is immers in waarde gestegen.
Als je een koopappartement hebt, wordt de opstalverzekering doorgaans geregeld door de Vereniging van Eigenaren. Het is mogelijk dat de verzekering van de VvE geen schade aan jouw zonnepanelen vergoed. In dat geval kun je de zonnepanelen meestal alsnog verzekeren via je inboedelverzekering. Dit geldt ook als je een huis of appartement huurt. Je kunt bij je huidige verzekeraar aankloppen om erachter te komen wat in jouw situatie precies van toepassing is.
Meer weten over woonverzekeringen? We beantwoorden 10 veelgestelde vragen over de opstal- en inboedelverzekering.
©Freedomz - stock.adobe.com
Wat dekt de verzekering?
Over het algemeen dekt een woonhuisverzekering eventuele schade aan je zonnepanelen die veroorzaakt is door wind, brand, hagel, onweer en diefstal. Er zijn echter uitzonderingen. Schade door een uitzonderlijk zware storm, een orkaan of enorme hagelstenen, wordt door verzekeraars bijvoorbeeld vaak uitgesloten. De verzekeraar zal in dat geval geen schade aan je zonnepanelen vergoeden.
Een defect in de zonnepanelen of omvormer(s) buiten de bovengenoemde externe factoren om, valt meestal niet onder een verzekering, maar onder de garantie. Over het algemeen geven aanbieders van zonnepanelen minstens 10 jaar productgarantie.
Er zijn nog meer soorten garantie waar je mogelijk recht op hebt. Welke dat zijn, leggen we je uit in dit artikel.
Denk je aan zonnepanelen?
Lees dan onze duidelijke info over kosten en mogelijkheden
Bij diefstal van de zonnepanelen vergoeden de meeste verzekeraars de schade alleen als er ook braakschade is vastgesteld. Zoals eerder gezegd moeten de zonnepanelen vrijwel altijd zijn vastgeschroefd aan het dak en mogen ze dus niet los op het dak liggen. Zonnepanelen op een plat dak zijn meestal niet vastgeschroefd, maar worden verzwaard met stenen. Niet alleen is het risico op diefstal groter, er is vaak ook geen zichtbare braakschade. Daardoor vergoeden verzekeraars panelen die niet aan het dak vastzitten vaak niet.
Soms wordt er ook onderscheid gemaakt tussen zichtbare en onzichtbare schade aan de zonnepanelen. Door bepaalde weersomstandigheden zoals hagel kunnen er kleine haarscheuren (ook wel microcracks genoemd) in de zonnepanelen ontstaan. De prestaties van je zonnepanelen kunnen door deze beschadigingen minder worden. Deze schade is van buitenaf niet (goed) zichtbaar, waardoor het meestal niet door de verzekeraar wordt vergoed.
©parilov
Als de schade aan je zonnepanelen wordt veroorzaakt door foutieve installatie, dan is het mogelijk dat je opstalverzekering of inboedelverzekering niets vergoedt. In dat geval moet je de schade verhalen bij de installateur van je zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om altijd een erkende installateur in te schakelen bij het plaatsen van zonnepanelen, die ook nog eens garantie geeft op de installatie.
Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de misgelopen stroomopbrengst ten gevolge van schade aan je zonnepanelen. Als je zonnepanelen door de schade niet meer (naar behoren) werken, loop je immers stroom en dus ook geld mis. Er hangt vaak wel een maximumbedrag aan de misgelopen stroomopbrengst die gedekt wordt.
Mocht er een zonnepaneel van je huis vallen, dan kan dit niet alleen schade aan jouw eigendommen toebrengen, maar ook aan die van anderen. Als er bijvoorbeeld een zonnepaneel op de auto van je buren valt, ben jij als eigenaar aansprakelijk voor de schade. Dit valt over het algemeen onder de aansprakelijkheidsverzekering.
Ook interessant: deze invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis.
Nog meer energie besparen?
Kies solar lampen voor in je tuin of op het balkon
Is extra verzekeren noodzakelijk?
Wil je je zonnepanelen om welke reden dan ook toch extra verzekeren, dan kan dit bij sommige aanbieders en installateurs van zonnepanelen. In de praktijk is een dergelijke (aanvullende) verzekering in veel gevallen echter onnodig. Controleer daarom eerst goed in hoeverre je huidige woonverzekeraar eventuele schade aan je zonnepanelen vergoed. Het is namelijk zonde om dubbel verzekerd te zijn en hierdoor te veel geld te betalen.
Kortom: kijk de voorwaarden van je verzekering goed na
Heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan is het belangrijk om te controleren of ze in jouw geval gedekt worden via je opstalverzekering of inboedelverzekering. Ook is het van belang om te checken voor welk bedrag de panelen verzekerd zijn en welke schades er precies wel en niet gedekt worden. Je wil immers voorkomen dat je bij potentiële schade slechts een fractie of zelfs helemaal niets vergoed krijgt.
Alles weten over zonnepanelen? Kijk onze interactieve kennissessie over zonnepanelen terug!