⚡ Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

© Peter Varga

⚡ Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Geplaatst: 2 april 2024 - 10:32

Aangepast: 24 april 2024 - 11:11

Sabine Schults

Met een thuisbatterij (of thuisaccu) kun je de overdag opgewekte energie van je zonnepanelen opslaan om te gebruiken in de avonduren. Maar ook zónder zonnepanelen kun je stroom opslaan op het moment dat die het goedkoopst is, waarna je de stroom vervolgens kunt gebruiken als het afnemen van energie het duurst is. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een thuisaccu?

Kies de juiste opslagcapaciteit

Met een thuisaccu kun je het overschot aan stroom van je zonnepanelen of goedkoop ingekochte elektriciteit vanaf het net tijdens de daluren opslaan voor later gebruik. Hoeveel elektriciteit je precies kunt opslaan, hangt af van de opslagcapaciteit van de thuisbatterij. Er zijn thuisaccu's met een capaciteit van 2 kWh, maar ook van 5, 10 en zelfs 20 kWh. Het is bovendien mogelijk om meerdere thuisbatterijen aan elkaar te koppelen. Dat heet een modulair systeem. Hiermee kun je je voorbereiden op de (nabije) toekomst, bijvoorbeeld als je van het gas af gaat of een elektrische laadpaal bij je woning installeert. 

Welke opslagcapaciteit je nodig hebt, hangt af van de omvang van je gezin en je energiegebruik. Een thuisaccu van rond de 5 à 6 kWh wordt vaak aanbevolen. Heb je een groot gezin, dan heb je eerder een grotere accu van 10 kWh of meer nodig. Ook als je huis is voorzien van een warmtepomp is een grotere thuisbatterij wenselijk. Idealiter kies je een opslagcapaciteit die ongeveer 1,5 tot 2 keer zo groot is als je gemiddelde dagelijkse energieverbruik.

⚡ Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?-fVsgXDSdQ_S-8vMrdim4kQ

Je wilt overigens niet zomaar een thuisaccu kopen die veel meer opslagcapaciteit heeft dan je dagelijks aan energie gebruikt of opwekt. Een thuisbatterij is namelijk niet bedoeld om voor langere periodes energie in op te slaan. Het overschot aan zonnestroom dat je in de zomer opslaat, kun je dus niet bewaren om in de winter te gebruiken. Daarvoor is een brandstofcel daarentegen wél geschikt.

Als je zonnepanelen niet genoeg opwekken om de thuisbatterij te vullen, betaal je bovendien onnodig veel voor de thuisaccu. Je kunt het best contact opnemen met een of meerdere leveranciers van thuisbatterijen om je te laten adviseren over de opslagcapaciteit die bij jouw huishouden past, nu en in de toekomst.

Welk type thuisaccu kies je?

Er worden verschillende typen thuisaccu's gebruikt, met elk zo hun eigen voor- en nadelen. De ene thuisbatterij is bijvoorbeeld groter en zwaarder dan de ander. Kies je voor meerdere kleine accu’s in een modulair systeem, dan ben je flexibeler. Ze zijn namelijk makkelijker te plaatsen, en als er een defect raakt hoef je niet meteen je gehele systeem te vervangen. Ook kun je het milieu in overweging nemen. Het ene type thuisaccu is duurzamer dan het andere.

Doorgaans heb je de keuze tussen een lithium-ionaccu en een zoutwateraccu, maar er zijn ook loodzuurthuisaccu’s. Die laatste zijn het goedkoopst, maar hebben ook een minder lange levensduur en zijn groter en zwaarder. Het voordeel van lithium-ion is dat ze zowel compact als licht zijn, en bovendien snel kunnen opladen. Aan de andere kant heeft dit type een hoge milieu-impact doordat het zware metalen en schadelijke stoffen bevat. Ook is het recyclen ervan lastig. De zoutwateraccu is wat dat betreft een milieuvriendelijk alternatief. Die heeft bovendien een langere levensduur, maar neemt tegelijkertijd wel meer plaats in beslag dan een lithium-ionaccu.

Thuisbatterij thuisaccu home energy storing system Solarwatt

© Solarwatt GmbH

Let op het vermogen van de omvormer

Voor optimale prestaties is het belangrijk dat het vermogen van je thuisaccu is afgestemd op het vermogen van je zonnepanelen. Het vermogen geeft aan hoe snel de accu kan opladen en ontladen. Als je veel apparaten tegelijk wilt opladen, is het belangrijk om meer vermogen te hebben. 

Bij het installeren van een thuisbatterij heb je ook een omvormer nodig om de stroom van je zonnepanelen op te kunnen slaan. Bij sommige modellen is die geïntegreerd, voor andere modellen moet je een losse omvormer bestellen. Meestal volstaat de omvormer van je reeds geïnstalleerde zonnepanelen niet. Plaats je de zonnepanelen tegelijk met een thuisaccu, dan kun je vaak een hybride omvormer kiezen, die voor beide werkt.

Heeft de thuisaccu 'slimme' functies?

Niet alle thuisaccu’s zijn 'slim'. Dat wil zeggen dat ze een algoritme gebruiken om 'keuzes' te maken. Zo kan een slimme thuisbatterij bijvoorbeeld automatisch opladen wanneer de energieprijzen het voordeligst zijn. Daarnaast brengt de software je dagelijkse verbruik in kaart, waardoor die kan inschatten hoeveel energie je nog zult verbruiken die dag.

Is er aan het einde van de dag nog energie over, dan kan de thuisaccu de overtollige stroom verkopen op het moment dat de tarieven het meest winstgevend zijn. Je hebt wel een dynamisch energiecontract nodig om te 'handelen' op de energiemarkt. Hierbij verschilt de prijs van stroom van uur tot uur.

⚡ Lees ook: Hoe profiteer je optimaal van een dynamisch energiecontract?

Daarnaast kunnen niet alle thuisaccu's met een smarthomesysteem communiceren. Wil je de thuisbatterij in je slimme huis integreren, check dan of de accu compatibel is. Je kunt de thuisaccu dan onder meer op afstand bedienen. Lees je wel altijd goed in over privacy en veiligheid. Sommige fabrikanten hanteren hogere beveiligingsnormen dan anderen.

Monteur installeert thuisaccu thuisbatterij

© VisualProduction

Levensduur en terugverdientijd

Een thuisaccu is niet goedkoop; voor een accu van 6 kWh ben je al snel rond de 4.500 euro kwijt. Daarom wil je vast weten hoelang het duurt voordat je hem hebt terugverdiend (en of het de forse investering wel waard is). De levensduur van een thuisbatterij ligt momenteel op slechts 10 tot 15 jaar, afhankelijk van onder meer het accutype en het aantal cycli waarbij de accu wordt opgeladen en weer ontladen. Op dit moment lijkt het nog onmogelijk om een thuisaccu terug te verdienen. Mogelijk verandert dat in de toekomst.

⚡ Lees meer over de terugverdientijd van een thuisaccu.

Je kunt de btw (soms) terugvragen

In sommige gevallen is het mogelijk om de btw na de aankoop van een thuisbatterij terug te krijgen. Dat scheelt weer in de portemonnee. Je moet hierbij echter aan een aantal voorwaarden voldoen, en als je eerder al de btw op zonnepanelen hebt teruggevraagd, zitten er nog wat extra haken en ogen aan. Het is echter niet onmogelijk.

⚡ Lees hier hoe je de btw op een thuisaccu precies terugvraagt.

Kies voor een erkend installateur

De plaatsing en installatie van een thuisbatterij kun je het best laten doen door een erkend installateur. Vanwege de hoge elektrische spanningen van de accu kunnen er risico’s ontstaan als de installatie niet goed wordt uitgevoerd. Via het Centraal Register Techniek kun je een betrouwbare vakman vinden.

⚡ Andere klusjesman nodig? Zo vind je een echte vakman.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten