Rechtsklikken op de Windows-knop: alle instellingen bij de hand
Snel naar de instellingen van Windows zonder eerste door allerlei menu's te moeten klikken? Maak dan nader kennis met de Windows-knop. Daarmee kun je niet alleen je computer uitzetten, maar je kunt er ook tal van instellingen en vensters snel mee bereiken. Zo werkt het.
In dit artikel vertellen we je:
- Waarom je (waarschijnlijk) alleen met links op de Windows-knop klikt
- Welke opties de knop allemaal heeft
- Welke instellingen je snel kunt bereiken
Lees ook: Windows 11: van stroperig naar supersnel
De Windows-knop bestaat al sinds de allereerste versies van Microsofts besturingssysteem. Je hebt er in je leven waarschijnlijk al duizenden keren op geklikt, als het niet meer is. Maar we kunnen ons voorstellen dat je dat in verreweg de meeste gevallen met je linkermuisknop hebt gedaan.
Dat is logisch, want het was altijd, en is nog steeds, dé manier om naar je lijst met programma’s en apps te gaan. De uitgebreide menustructuren van Windows 98 en Windows XP bestaan al een tijdje niet meer, maar ook in Windows 11 is de knop handig om snel je apps te bereiken of de computer uit te zetten.
Rechtsklikken op de Windows-knop
Wat niet iedereen weet, is dat je ook met de rechtermuisknop op de Windows-knop kunt klikken. Doe je dat, dan opent een lijst met knoppen naar instellingen die je misschien niet elke dag gebruikt, maar die je soms toch echt wel nodig hebt.
©Daan Doedens
Er zijn wat standaardknoppen die leiden naar bepaalde vensters die je ook op andere manieren snel kunt bereiken, zoals het openen van een Verkenner-venster, de computer afsluiten, het instellingenmenu of snel zoeken naar een specifieke app. Die opties vind je ook gewoon via een linkerklik, dus daar wordt het nog niet bijzonder spannend.
Lees meer: Bij de tijd: houd je systeem up-to-date tot Windows 12 uitkomt
Tools en opties
Interessanter zijn de knoppen naar vensters en tools die wat dieper in de instellingen zijn genesteld. Denk aan de goede oude Terminal, waarmee je je computer via commando’s kunt bedienen. Het Taakbeheer vind je er ook - handig voor als een app is vastgelopen en je de toetsencombinatie even kwijt bent. Het Energiebeheer is er ook zo eentje: daarvoor moet je normaal een stuk of vier keer klikken, maar door rechts te klikken op de Windows-knop ben je er zo.
Verder vind je er links naar tools die je hoogstwaarschijnlijk niet eens weet te vinden via de normale instellingen. Logboeken bijvoorbeeld, waarmee je gebeurtenissen en foutmeldingen van het besturingssysteem kunt bekijken. Of het Computerbeheer, om bijvoorbeeld je harde schijf te partitioneren, en het Apparaatbeheer, om te zien welke muizen, toetsenborden, externe schijven en andere apparaten er met je computer verbonden zijn.
Daarnaast zijn er nog enkele knoppen die je wellicht wel wat vaker wil gebruiken. Dan kun je denken aan links naar het mobiliteitscentrum, de algemene instellingen of het venster Uitvoeren, om met een snel commando een bepaalde app te openen.
Tot slot
Alle genoemde instellingen, tools en opties kun je ook via andere wegen bereiken, maar het is prettig dat Microsoft ze allemaal op één plek bij elkaar heeft gezet. Het is niet zo gek dat je de Windows-knop vooral gebruikt om je computer aan en uit te zetten of apps te openen, maar we kunnen van harte aanbevelen er ook eens met je rechtermuisknop op te klikken. Op die manier kom je razendsnel bij instellingen en vensters die je normaal niet met twee klikken kunt bereiken, en waarvan je soms niet eens precies weet waar je ze kunt vinden.
Nog lekkerder werken op je laptop?
Laat je trackpad links liggen en kies voor een muis!