Zo werkt de Reisapp van de overheid en de douane
Het is (bijna) zomervakantie, dus grote kans dat je koffer al klaar staat. Reizen is heerlijk, maar er komt nog wel het een en ander bij kijken. Daarom heeft de Rijksoverheid samen met de douane een app laten bouwen, waarin je veel informatie vindt over het land waar je naartoe gaat, de douaneregels, en wat je kunt doen in noodgevallen. Zo werkt de Reisapp van de overheid.
In dit artikel vertellen we je: 🌎 Waar je de Reisapp van de overheid vindt. 🌍 Welke informatie je erin vindt. 🌏 Hoe je hem kunt gebruiken voor noodgevallen.
Lees ook: In Nederland én in Europa: zo werkt de ANWB Onderweg-app
Er gebeurt van alles in de wereld, dus het is niet zo gek dat je het af en toe niet allemaal helemaal scherp hebt. De Reisapp van de overheid komt dan goed van pas. Je vindt hem in de app-winkels voor 📱 Android en 📱 iOS. Als je de app voor het eerst opent, krijg je een paar informatieschermen te zien waar je doorheen moet tikken, onder andere met de vraag of je pushmeldingen wilt ontvangen. Daarna kun je echt aan de slag.
Reisinformatie per land of gebied
De overheid geeft voor ieder land, en zelfs voor specifieke gebieden binnen landen, reisadviezen uit. Dat varieert van groen – niks aan de hand – tot geel (er zijn bepaalde risico’s), oranje (reis alleen als het moet) en rood (niet doen, te gevaarlijk).
Vanuit het hoofdscherm van de app kies je een land of regio, en je krijgt in een handig kaartje meteen te zien of het veilig is. Je kunt ook meldingen aanzetten voor als er iets verandert. Tik op Reisadvies om onder het kopje In het kort een samenvatting te krijgen van het huidige reisadvies.
Op die hoofdpagina vind je ook de landen of regio’s die je als favoriet hebt aangemerkt (door op het hartje te tikken) en een link naar de wereldkaart, waar je alle kleurcodes in een handig overzicht ziet.
Noodgevallen
Als er onverhoopt iets gebeurt terwijl je in het buitenland bent, is het niet altijd even duidelijk wat je moet doen. Met het Nood-tabje onderaan wordt dat een stuk makkelijker. Daar vind je een lijst met zaken waar je mogelijk tegenaan kunt lopen, variërend van de diefstal van je portemonnee tot de ontvoering van je kind.
Tik op een van de opties om een advies te krijgen over wat je kunt doen, mocht er zoiets met je gebeuren. Bovenaan vind je een knop waarmee je meteen contact kunt ppnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Douaneregels
In de EU gelden overal in principe dezelfde regels voor bij de douane, oftewel: wat je mag meenemen als je door de douane gaat. Voor landen buiten de EU kan dat nogal eens verschillen. In de Reisapp heeft de douane per land precies aangegeven wat je wel of niet mag meenemen.
Je kunt dan denken aan contant geld, drank, tabak en wapens. Hoeveel je daarvan precies over de grens mag meenemen, vind je op de informatiepagina van dat specifieke land, onder het kopje Douaneregels.
Ik ga op reis en ik neem mee ...
🧳 Een koffer!Bonnen en omrekenen
Het kan spannend zijn om dure dingen mee te nemen als je gaat reizen, omdat het niet altijd even duidelijk is waar en wanneer je ze hebt gekocht. Je kunt de digitale bonnen van je aankopen in de Reisapp zetten. Zo kun je bij de douane makkelijk bewijzen dat je het al in je bezit had, en dat het dus niet aan de importregels hoeft te voldoen.
Ook vind je via het menu aan de onderzijde een omreken-tool. Daarmee kun je makkelijk valuta omrekenen naar die van het land waar je naartoe reist, maar ook gewichts- en inhoudsmaten. Dat scheelt weer een rondje googelen.
Instellingen
Tot slot zijn er nog enkele instellingen die je kunt aanpassen. Die vind je onder het kopje Meer. Veel mogelijkheden zijn er niet: je hebt de keuze om pushmeldingen aan of uit te zetten, notificaties voor alle landen binnen te krijgen, de donkere modus te (de)activeren en eventueel het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken uit te zetten.
Tot slot
Reizen is hartstikke leuk, maar het is niet overal ter wereld even veilig. De Rijksoverheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikken over veel informatie, en die informatie is gebundeld in deze handige Reisapp, waaraan ook de douane heeft meegewerkt. Zo weet je precies waar je veilig naartoe kunt en wat je mag meenemen, en bovendien word je op de hoogte gesteld als de situatie in een van je favoriete landen verandert.
Download de app, en geniet met een gerust hart van je welverdiende zomervakantie.
Goedkoop én goed!
De populairste smartphones tot 200 euro
Powered by Kieskeurig.nl