ID.nl logo
Wayback Machine: een archief van het hele internet
Huis

Wayback Machine: een archief van het hele internet

Dat het internet de afgelopen decennia nogal is veranderd, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Zelfs je favoriete websites lijken in weinig meer op hoe ze er in de begintijd uitzagen. Veel content is inmiddels verdwenen, en foutmeldingen op oude links zijn eerder uitzondering dan regel. Met de Wayback Machine kun je die oude pagina's toch weer even terughalen. Zo werkt het.

In dit artikel vertellen we je: 🔙 Wat de Wayback Machine is 🔙 Waarom hij bestaat 🔙 Hoe je hem kunt gebruiken

Lees ook: Van downloads tot diskettes: op deze plekken vind je oude software

Websites en pagina's komen en gaan. Voor veel websites loont het niet de moeite om allerlei oude pagina's online te houden: ze nemen serverruimte in beslag en de informatie die erop staat is vaak allang niet meer relevant. 

Logisch dus dat er inmiddels veel van die oude pagina's zijn verwijderd, maar dat is ergens ook wel weer jammer. Oude nieuwsartikelen, websites van diensten die niet meer bestaan: het kan leuk én handig zijn om die weer eens voor de geest te halen. En dat is precies wat de Wayback Machine doet. 

Wayback Machine

De Wayback Machine is een initiatief van het Internet Archive, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van informatie die ooit online is verschenen. Dat heeft twee grote voordelen. 

Ten eerste is er de mogelijkheid om pagina's die niet meer online staan toch nog te kunnen bekijken. Veel nieuwswebsites halen hun oude content offline om ruimte te besparen. Met de Wayback Machine kun je, met een beetje geluk, die pagina's alsnog inzien. Ze staan niet meer op de server van de website zelf, maar op die van de Wayback Machine, zodat ze voor altijd blijven bestaan. 

In een nostalgische bui? Ook daar is de Wayback Machine goed voor.

Daarnaast komt er ook een stukje nostalgie bij kijken. De meeste websites zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. De lay-out is op de schop gegaan, logo's en kleurstellingen zijn anders, en soms bestaat een volledige website niet meer. Met een beetje mazzel heeft de Wayback Machine er een zogenaamd snapshot van gemaakt, zodat je 'm alsnog kunt bekijken. En die kans is vrij groot, want het archief gaat inmiddels richting de duizend miljard geïndexeerde pagina's. 

Zo werkt het

De Wayback Machine indexeert het internet sinds 1996, inmiddels dus al een kleine dertig jaar. Om de zoveel tijd wordt er een snapshot gemaakt van een bepaalde pagina op een bepaalde website. Dat snapshot wordt opgeslagen op de servers van de Wayback Machine, zodat de pagina voor altijd beschikbaar blijft, ook als de originele website hem offline haalt. 

Zoek je op een bepaalde website in het zoekvak van de Wayback Machine, dan krijg je een soort kalender te zien. Een groen of blauw bolletje in die kalender betekent dat er destijds een snapshot van die pagina is gemaakt. Zweef met je muis over het bolletje en klik op de timestamp; de pagina wordt geladen, precies zoals hij er destijds uitzag. 

Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe computertotaal.nl, een van de voorlopers van ID.nl, er in 2012 uit zag. Veel links op de homepage zijn ook nog eens geïndexeerd, dus je kunt zelfs op een nieuwsartikel klikken. En dat terwijl computertotaal.nl al een aantal jaar niet meer bestaat. 

Andere archieven

De Wayback Machine is slechts een van de onderdelen van het Internet Archive. Er bestaan soortgelijke databases met afbeeldingen, video's, audio-opnames, boeken en (wetenschappelijke) artikelen. 

Je kunt ook zelf pagina's aan het archief toevoegen.

Bovendien hoef je niet te wachten tot een van die archieven bepaalde content indexeert. Via de homepage van de Wayback Machine kun je zelf een bepaalde pagina laten indexeren. Aan de rechterkant, onder Save page now, vul je een url in. Vervolgens klik je op Save page. Zo kun je een bepaalde pagina altijd bezoeken, ook als die uiteindelijk een keer offline wordt gehaald. 

Voor je tastbare herinneringen thuis

Doe ze in een lijstje!

Tot slot

De Wayback Machine is het langetermijngeheugen van het internet. Al bijna dertig jaar worden internetpagina's geïndexeerd en opgeslagen op de servers van het Internet Archive, zodat je ze altijd kunt blijven bezoeken, zelfs als de pagina's niet meer bestaan. Bovendien kun je zelf bepaalde pagina's laten indexeren, zodat je zeker weet dat je ze in de toekomst nog kunt bezoeken. Via het Internet Archive kun je op eenzelfde manier ook boeken, audiobestanden, video's en wetenschappelijke artikelen inzien die officieel niet eens meer online staan.

Er zit vast iets voor jou tussen

De populairste laptops van het moment

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.