Wayback Machine: een archief van het hele internet
Dat het internet de afgelopen decennia nogal is veranderd, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Zelfs je favoriete websites lijken in weinig meer op hoe ze er in de begintijd uitzagen. Veel content is inmiddels verdwenen, en foutmeldingen op oude links zijn eerder uitzondering dan regel. Met de Wayback Machine kun je die oude pagina's toch weer even terughalen. Zo werkt het.
In dit artikel vertellen we je: 🔙 Wat de Wayback Machine is 🔙 Waarom hij bestaat 🔙 Hoe je hem kunt gebruiken
Lees ook: Van downloads tot diskettes: op deze plekken vind je oude software
Websites en pagina's komen en gaan. Voor veel websites loont het niet de moeite om allerlei oude pagina's online te houden: ze nemen serverruimte in beslag en de informatie die erop staat is vaak allang niet meer relevant.
Logisch dus dat er inmiddels veel van die oude pagina's zijn verwijderd, maar dat is ergens ook wel weer jammer. Oude nieuwsartikelen, websites van diensten die niet meer bestaan: het kan leuk én handig zijn om die weer eens voor de geest te halen. En dat is precies wat de Wayback Machine doet.
Wayback Machine
De Wayback Machine is een initiatief van het Internet Archive, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van informatie die ooit online is verschenen. Dat heeft twee grote voordelen.
Ten eerste is er de mogelijkheid om pagina's die niet meer online staan toch nog te kunnen bekijken. Veel nieuwswebsites halen hun oude content offline om ruimte te besparen. Met de Wayback Machine kun je, met een beetje geluk, die pagina's alsnog inzien. Ze staan niet meer op de server van de website zelf, maar op die van de Wayback Machine, zodat ze voor altijd blijven bestaan.
Daarnaast komt er ook een stukje nostalgie bij kijken. De meeste websites zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. De lay-out is op de schop gegaan, logo's en kleurstellingen zijn anders, en soms bestaat een volledige website niet meer. Met een beetje mazzel heeft de Wayback Machine er een zogenaamd snapshot van gemaakt, zodat je 'm alsnog kunt bekijken. En die kans is vrij groot, want het archief gaat inmiddels richting de duizend miljard geïndexeerde pagina's.
Zo werkt het
De Wayback Machine indexeert het internet sinds 1996, inmiddels dus al een kleine dertig jaar. Om de zoveel tijd wordt er een snapshot gemaakt van een bepaalde pagina op een bepaalde website. Dat snapshot wordt opgeslagen op de servers van de Wayback Machine, zodat de pagina voor altijd beschikbaar blijft, ook als de originele website hem offline haalt.
Zoek je op een bepaalde website in het zoekvak van de Wayback Machine, dan krijg je een soort kalender te zien. Een groen of blauw bolletje in die kalender betekent dat er destijds een snapshot van die pagina is gemaakt. Zweef met je muis over het bolletje en klik op de timestamp; de pagina wordt geladen, precies zoals hij er destijds uitzag.
Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe computertotaal.nl, een van de voorlopers van ID.nl, er in 2012 uit zag. Veel links op de homepage zijn ook nog eens geïndexeerd, dus je kunt zelfs op een nieuwsartikel klikken. En dat terwijl computertotaal.nl al een aantal jaar niet meer bestaat.
Andere archieven
De Wayback Machine is slechts een van de onderdelen van het Internet Archive. Er bestaan soortgelijke databases met afbeeldingen, video's, audio-opnames, boeken en (wetenschappelijke) artikelen.
Bovendien hoef je niet te wachten tot een van die archieven bepaalde content indexeert. Via de homepage van de Wayback Machine kun je zelf een bepaalde pagina laten indexeren. Aan de rechterkant, onder Save page now, vul je een url in. Vervolgens klik je op Save page. Zo kun je een bepaalde pagina altijd bezoeken, ook als die uiteindelijk een keer offline wordt gehaald.
Voor je tastbare herinneringen thuis
Doe ze in een lijstje!
Tot slot
De Wayback Machine is het langetermijngeheugen van het internet. Al bijna dertig jaar worden internetpagina's geïndexeerd en opgeslagen op de servers van het Internet Archive, zodat je ze altijd kunt blijven bezoeken, zelfs als de pagina's niet meer bestaan. Bovendien kun je zelf bepaalde pagina's laten indexeren, zodat je zeker weet dat je ze in de toekomst nog kunt bezoeken. Via het Internet Archive kun je op eenzelfde manier ook boeken, audiobestanden, video's en wetenschappelijke artikelen inzien die officieel niet eens meer online staan.
Er zit vast iets voor jou tussen
De populairste laptops van het moment
Powered by Kieskeurig.nl