Gebroken glas in de vaatwasser? Dit kun je doen
Drinkglazen kun je natuurlijk makkelijk schoonmaken in de vaatwasser, maar het kan een keer gebeuren dat er een glas omvalt of meegenomen wordt door de bewegende onderdelen in de machine. Geen lekker klusje om op te ruimen, maar met de tips in dit artikel is het zo gebeurd, en weet je voor de volgende keer ook hoe je glasbreuk kunt voorkomen.
In dit artikel lees je:
- Hoe je gebroken glas in de vaatwasser kunt opruimen
- Wat je kunt doen om het te voorkomen
- Wat je kunt doen als gebroken glas de afvoer verstopt
🪵Lees ook: 7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen
Gebroken glas in de vaatwasser opruimen
Als er een glas kapot is gegaan in de vaatwasser, kun je het vaak gewoon zelf oplossen. Haal eerst voorzichtig de rest van de vaatwasser leeg en haal de grote stukken glas uit de machine. Voor de kleinere stukjes is stoffer en blik een goede optie, of gebruik je stofzuiger.
De allerkleinste deeltjes krijg je misschien wat moeilijker weg, maar die worden bij de volgende vaatwasbeurt gewoon weggespoeld. Daar hoef je je dus niet al te druk om te maken. Let wel op dat je dat niet te vaak doet, want dan kunnen de leidingen aangetast worden.
©Marko Beric
Afvoer verstopt door glas
Het kan gebeuren dat de afvoer verstopt raakt, doordat er stukjes glas in vast zijn komen te zitten, en hij daardoor niet meer goed doorloopt. Als het heel erg is, kan er zelfs een laag water in de vaatwasser staan. Haal dat water eerst weg met een bakje en een paar handdoeken.
Daarna kun je met een tang de stukken glas uit de verstopte afvoer halen. Zitten ze helemaal klem, kun je er niet goed bij, of zie je ze niet zitten? Dan moet er waarschijnlijk toch een monteur langskomen.
Uit de vaatwasser of handafwas: niet alles is meteen goed droog
Laat bakjes en deksels opdrogen in een fijn afdruiprek!
Gebroken glas in de vaatwasser voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als je een beetje nadenkt over hoe je de vaatwasser inruimt, kun je al een hoop problemen voorkomen. Zorg er in elk geval voor dat de glazen stevig staan. Elke vaatwasser is verschillend, maar de meeste hebben schuin aflopende rekjes in de bovenlade, zodat de glazen vanzelf al wat stabieler staan.
Voor wijnglazen kun je het klaprekje aan de zijkant gebruiken dat in veel vaatwassers is ingebouwd. Daar zitten inkepingen in, waarin je de voet van het wijnglas kunt plaatsen. Zo blijven ze tijdens de wasbeurt op hun plek, ook als er water tegenaan wordt gespoten. Let natuurlijk wel op dat de voetjes niet boven de bewegende sproeiarm uitkomen.
©photopixel
Zorg er verder voor dat glazen niet tegen elkaar of tegen andere vaat aan staan. Zelfs de kleinste beweging kan er dan voor zorgen dat de glazen tegen elkaar tikken, en dan bestaat het risico dat ze breken. Heb je niet genoeg ruimte in de vaatwasser? Laat dan een paar glazen staan tot de volgende wasbeurt, of was ze even met de hand af.
Wat je ook kunt doen, is je eigen glazenrekje maken. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Een oud wasrekje, een plaat van de barbecue, een lade uit een oude vaatwasser: als het maar plat en vaatwasserbestendig is. Het rekje kun je op de bovenste lade van de vaatwasser leggen, en daar kun je de glazen weer op zetten. Zorg er wel voor dat het rekje precies horizontaal staat, anders gaan de glazen glijden en wordt het risico op kapot glas alleen maar groter.
Tot slot
Gebroken glas in de vaatwasser is geen fijn idee, maar gelukkig kun je veel doen om het te voorkomen. Zorg dat de glazen stabiel staan, zet ze niet tegen elkaar en doe de vaatwasser niet te vol. Je kunt eventueel zelfs een eigen glazenrekje maken. Is er toch een glas gesneuveld? Haal de grote stukken eruit, zuig of veeg de rest op en draai eventueel een leeg programma om de kleinste deeltjes door de afvoer te spoelen. Daarna kun je met een gerust hart de vaat weer doen.