Zo kun je tekst automatisch vertalen in Google Docs spreadsheets

© PXimport

Zo kun je tekst automatisch vertalen in Google Docs spreadsheets

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 november 2019 - 04:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Martin Gijzemijter

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een spreadsheet gemaakt in Google Spreadsheets, en de meeste lezers zullen ook Google Translate wel eens gebruikt hebben. Maar wist je dat er een manier is om beide diensten tegelijkertijd te gebruiken? Met Google Translate kun je teksten in spreadsheets in Google Docs automatisch vertalen.

Document voorbereiden

Voordat we aan de slag kunnen, moeten we een document voorbereiden. Surf naar https://docs.google.com, log in met je Google-account en maak een nieuwe spreadsheet in. Je kunt nu van alles vertalen, maar we beginnen met een eenvoudig rijtje woorden en zinnen. Zet in het veld A1 het kopje Nederlands, en in A2 het kopje Engels (of een andere taal waarnaar jij wilt vertalen). Typ nu onder het kopje Nederlands alle woorden en zinnen die je wilt laten vertalen.

© PXimport

Taalcodes opzoeken

Voordat je Google Translate kunt loslaten op je materiaal, is het belangrijk dat je eerst weet welke landcodes er bij bepaalde talen horen. Deze codes heb je straks nodig bij het maken van je vertaalformule. Ga je voor Engels en Nederlands, dan is het heel makkelijk: EN en NL. Zo zul je overigens de meeste codes wel kunnen raden (FR voor Frans, ES voor Spaans enzovoort). Wil je niets aan het toeval overlaten, bekijk dan even de lijst met codes door in Google te zoeken op Language Codes (let op het gaat om de variant met twee letters).

© PXimport

Formule toepassen

Nu je alle benodigde informatie hebt, kun je eenvoudig de vertaalformule toepassen. Ga hiervoor in cel B2 staan (oftewel naast het eerste woord dat je wilt gaan vertalen). Typ nu de volgende formule: =GoogleTranslate(A2; "NL"; "EN"). Belangrijk hierbij is dat de eerste parameter (hier: A2) verwijst naar het veld waarin het te vertalen woord staat. De letters NL en EN staan zoals vermeld voor Nederlands en Engels. Deze letters pas je dus aan naar de gewenste bron- en doeltaal. Je kunt in plaats van NL ook AUTO gebruiken, om Google zelf de gebruikte taal te laten detecteren. Zodra je op Enter drukt, zul je zien dat het woord in de betreffende cel wordt vertaald. En, zoals je van Excel en Google Spreadsheets gewend bent, kun je de formule eenvoudig kopiëren naar alle cellen daaronder, om de formule op die cellen toe te passen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000