Zo kun je lijstjes en opsommingen in Word maken

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Zo kun je lijstjes en opsommingen in Word maken

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 januari 2023 - 11:02

Dirk Schoofs

Opsommingstekens zijn bolletjes, streepjes of symbolen die de onderdelen van een lijst aanduiden. Als je een nieuwe regel begint met een streepje en daarna tekst typt, dan zal Word er automatisch een opgemaakte lijst van maken. Is dat niet de bedoeling, dan kan die overdreven ijver van Word op den duur irriteren. In dit artikel lees je hoe je deze opsommingstekens kunt temmen.

Automatisch opsomming uitschakelen

Een lijst met opsommingstekens volgt geen specifieke volgorde. Bij een lijst met een nummering is de volgorde wel van belang. De functie Automatische opsommingstekens en nummering is standaard actief. Als je zelf wilt zelf bepalen wanneer dit nodig is, dan moet je deze optie in de instellingen uitschakelen. Start Microsoft Word en ga naar Bestand / Opties. In de linkerkolom klik je op Controle, zodat je in het rechtervenster de knop AutoCorrectie-opties kunt aanklikken. Je moet nog een beetje dieper gaan en het tabblad AutoOpmaak tijdens typen selecteren. In de groep Toepassen tijdens typen schakel je twee functies uit: Automatische opsommingstekens en Automatisch genummerde lijst. Klik op OK.

Vanaf nu moet je zelf aangeven waar je een opsomming of een nummering wilt gebruiken.

 

Ander standaard opsommingsteken gebruiken

Het standaard opsommingsteken in Word is een vette punt. En de snelste manier om zo’n opsommingsteken aan de lijst toe te voegen, is door in het tabblad Start bij de groep Alinea op dit opsommingsteken te klikken. Iets naar rechts verschijnt er een zwart bolletje. Typ de tekst die bij dit teken hoort en druk op Enter. Hierdoor kun je een tweede item aan de lijst toevoegen. Behalve het bolletje kun je nog andere opsommingstekens gebruiken. Klik daarvoor op het pijltje naast de knop Opsommingstekens en je krijgt het menu te zien. Je kunt zelfs andere opsommingstekens aan de lijst toevoegen via de opdracht Nieuw opsommingsteken definiëren.

Welk opsommingsteken wil je gebruiken?

 

Automatische nummering omzetten

Een automatische nummering behoudt zijn volgorde vanzelf. Als je bijvoorbeeld item 3 verwijdert, dan zal de nummering zich automatisch aanpassen. Je kunt die automatische nummering eenvoudig omzetten naar een vaste nummering, waarbij de volgorde zich niet automatisch corrigeert. Selecteer de tekst die automatisch genummerd is en kopieer deze lijst. Druk op Delete om de tekst te verwijderen. Daarna klik je met de rechtermuisknop op hetzelfde gebied en selecteer je in het contextmenu bij Plakopties de optie Alleen tekst behouden. Hierdoor is de automatisch nummering omgezet naar een statische nummering.

Een statische nummering corrigeert zichzelf niet.

Om Word te kunnen gebruiken heb je een licentie voor Microsoft Office nodig. Dit komt met een bijbehorend abonnement, waarbij ook andere programma's als Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook gekoppeld zitten. Wil je liever niet vastzitten aan maandelijkse kosten of gekoppelde apps op je pc, dan kun je ook kiezen voor alternatieven als Google Drive of LibreOffice.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000