Zo integreer je heel Wikipedia in Word

Zo integreer je heel Wikipedia in Word

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 5 november 2022 - 13:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:51

Dirk Schoofs

Waar is de tijd gebleven dat een encyclopedie nog chic stond op de boekenplank, terwijl hij zelden werd gebruikt? Wikipedia is dé online bron voor iedereen die antwoorden zoekt. Bij Microsoft 365 zit die online-encyclopedie standaard ingebakken in Word. Dit kun je ermee.

Wanneer je Word opent en naar het tabblad Invoegen gaat in het lint, dan zie je het pictogram van Wikipedia in het midden staan. Als het daar niet staat, dan kun je het toch nog toevoegen als invoegtoepassing. In het tabblad Invoegen bij de groep Invoegtoepassingen klik je op Invoegtoepassingen downloaden. Hierdoor kom je in de store voor Invoegtoepassingen.

Geef in het zoekvak de term Wikipedia in. Als die gevonden is, klik je op Toevoegen en klaar. Voortaan kun jij ook rechtstreeks vanuit Word Wikipedia aanspreken.

Als je het pictogram van Wikipedia niet ziet, kun je de invoegtoepassing alsnog downloaden.

Wikipedia-info importeren

Eenmaal geïnstalleerd, opent de invoegtoepassing in de rechterbalk van het Word-venster. Via de zoekbalk kun je naar onderwerpen zoeken en onder het zoekvak staan vier tabbladen: Secties, Afbeeldingen, Infobox en Referenties. Plaats in het Word-document de muisaanwijzer waar je de informatie in het document wilt plaatsen. Daarna ga je terug naar de Wikipedia-pop-up en selecteer je de informatie die je graag in je document wilt plaatsen.

Lees ook: Zo gebruik je Office zonder abonnement

Onderaan de selectie verschijnt een plusteken bij de gemarkeerde tekst of afbeelding. Klik hierop om de informatie aan het Word-document toe te voegen. Wil je nog meer informatie invoegen, dan verplaats je de muisaanwijzer in Word en opnieuw klik je op het plusteken bij de geselecteerde gegevens.

Klik op het plusteken om de gegevens rechtstreeks in het Word-document te plaatsen.

Tabbladen

Wanneer je op het tabblad Secties klikt dan krijg je een overzicht van alle informatie verdeeld in hoofdstukken of secties. Als je bijvoorbeeld Napoleon Bonaparte zoekt, dan zijn er de secties: Keizer van Frankrijk, Persoonlijkheid, Vrouwen maîtresses en kinderen enzovoort. Het tabblad Afbeeldingen in de Wikipedia-balk werkt als een afbeeldingsbrowser waarmee je door de afbeeldingen in Wikipedia bladert.

Bij veel artikels staat ook een infobox. Hierin lees je de kerninformatie over het onderwerp waardoor je in een oogopslag weet waarover het gaat. Uiteraard moet de informatie afkomstig zijn van een gezaghebbende bron. Die bronnen vind je in het tabblad Referenties.

Het tabblad Afbeeldingen toont alleen plaatjes die op Wikipedia staan.

Nog meer uit Word halen?

Dan raden we onze cursus Word voor gevorderden aan!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000