Windows 10-sneltoetsen waarmee je tijd kunt besparen

© PXimport

Windows 10-sneltoetsen waarmee je tijd kunt besparen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 30 oktober 2019 - 04:08

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Wesley Akkerman

Het Windows 10-besturingssysteem heeft veel sneltoetsen waarmee je specifieke handelingen snel kunt verrichten. Sneltoetsen zijn (combinaties van) knoppen op het toetsenbord. Als je weet welke je moet gebruiken, dan kun een hoop tijd besparen. De combinaties in dit artikel kunnen je al op weg helpen.

Verkenner openen

Via de startbalk van Windows (druk daarvoor op de Windows-toets, hierna Win genoemd) kun je al een hoop applicaties en instellingen vinden. Maar wanneer je Win + E gebruikt, dan opent de Verkenner. Hier kun je snel bestanden terugvinden en gepinde mappen bekijken.

Voorbeeldpaneel Verkenner

Kun je niet snel genoeg vinden wat je zoekt in de Windows Verkenner? Dan hoef je niet per se allerlei bestanden te openen en te sluiten. Binnen een map naar keuze kun je op Alt + P drukken voor een voorbeeldpaneel van het bestand dat je had willen openen. Rechts in beeld verschijnt dan het document of de foto die je had willen openen, zodat je veel sneller dingen kunt checken.

© PXimport

Multitasking en tijdlijn weergeven

Door Win + Tab te gebruiken, open je de multitasking view. Hiermee krijg je te zien welke vensters momenteel openstaan. Per scherm (mits je meerdere schermen gebruikt natuurlijk) krijg je een ander overzicht te zien. Bovendien vind je hier ook de Windows-tijdlijn terug; een overzicht van recent geopende bestanden op deze computer of andere gesynchroniseerde pc’s.

Windows in splitscreen gebruiken

Wil je zo veel mogelijk informatie op het scherm weergeven? Gebruik dan Win + één van de pijltjestoetsen. Door Win + → te gebruiken, klik je een scherm vast aan de rechterkant. De overige pijltjestoetsen zorgen ervoor dat het actieve venster aan die kant wordt vastgeklikt. Wanneer je vier schermen op je display wil weergeven, dan druk je eerst op Win + → of en vervolgens op Win + ↑ of . Het venster in kwestie wordt dan naar de hoek geduwd.

Bestand sluiten

Wanneer je bijvoorbeeld veel bestanden geopend hebt binnen een programma, zoals Word, dan kun je de combinatie Win + W gebruiken om bestanden te sluiten zonder dat je het programma afsluit. Handig voor wanneer je merkt dat je pc ietwat trager is door veel openstaande schermen.

Schermen minimaliseren

Soms heb je heel veel schermen openstaan en wil je snel terug naar de desktopomgeving. Daarvoor kun je voortaan Win + D gebruiken. Niet alleen bereik je dan razendsnel je bureaublad, ook minimaliseer je daarmee alle venster die in beeld staan.

Actiecentrum openen

Rechts op de startbalk tref je het notificatie-icoontje aan. Dit is je actiecentrum. Mochten de batterijen van je muis ineens leeg zijn, dan kun je ook de sneltoets Win + A gebruiken, zodat je toch nog bij je notificaties en snelle instellingen kunt komen.

Deel van een screenshot uitsnijden

Soms wil je een deel van afbeelding gebruiken voor je werk of studie. Dan kun je de Prt Scrn-knop gebruiken en het deel dat je nodig hebt er handmatig uitknippen (met Paint of Photoshop). Maar je kunt ook Win + Shift + S gebruiken. Het scherm wordt vastgezet, waarna je met de muis een gedeelte kunt selecteren en kopiëren. Vervolgens kun je dat deel plakken in een programma.

Screenshot maken van één actief venster

Wil je alleen een screenshot maken van één actief venster? Dat kan natuurlijk ook. Daarvoor gebruik je de combinatie Ctrl + Alt + Prt Scrn. Je kopieert dan alleen het actieve venster en niets anders op je bureaublad of externe monitor.

Wisselen tussen virtuele bureaubladen

Met Windows 10 is het mogelijk een virtueel bureaublad aan te maken. Dat kun je doen voor specifieke projecten, waarbij je bijvoorbeeld je tekstverwerker, een browser en een beeldverwerker open hebt staan. Zo kun je door weinig andere dingen worden afgeleid. Wil je nu wisselen tussen virtuele bureaubladen, omdat het tijd is voor wat anders, dan kun je dat doen door de combinatie Win + Ctrl + ← of .

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000