Onmisbare sneltoetscombinaties voor Windows

© PXimport

Onmisbare sneltoetscombinaties voor Windows

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 1 april 2019 - 06:41

Aangepast: 24 november 2022 - 13:36

Stefanie Katzenbauer

Iedereen die Windows gebruikt weet dat er handige sneltoetsen zijn, waarmee je met een simpele toetscombinatie direct opdrachten uitvoert die anders een paar muisklikken weg zijn. Praktisch. Maar wat zijn die toetscombinaties ook alweer? Wij geven je handige sneltoetsen voor Windows 10.

Selecteren

Bepaalde stukken tekst of gehele pagina’s selecteren kan een behoorlijk gedoe zijn als je dat doet door je muis ingedrukt te houden en te slepen. Windows heeft hier een paar sneltoetsen voor die dit stukken makkelijker maken. Door Ctrl+A in te drukken, selecteer je bijvoorbeeld alles in één keer. Ctrl+End zorgt ervoor dat je door springt naar het einde van een pagina of document en Ctrl+Home zorgt er dan weer voor dat je weer terugspringt naar het begin. Deze sneltoetsen werken voor zowel websites als PDF- en wordbestanden.

Knippen, kopiëren en plakken

Wanneer je de betreffende tekst geselecteerd hebt, zijn er een aantal toetscombinaties die het bewerken en herorganiseren van je tekst een stuk makkelijker maken. Knip je  tekst met Ctrl+X, plak hem vervolgens op de plek waar je hem hebben wil met Ctrl+V óf kopieer hem met Ctrl+C, waarna je hem weer kan plakken met Ctrl+V. Heb je iets geknipt, geplakt of gekopieerd wat niet de bedoeling was? Je herstelt je fout makkelijk door de sneltoetscombinatie Ctrl+Z.

© PXimport

Win-toets combinaties

De bovenstaande sneltoetscombinaties zijn vrij bekend en werken niet alleen in Windows of wordbestanden maar ook in webbrowsers als Chrome en Firefox. Maar er zijn natuurlijk ook sneltoetscombinaties die binnen Windows zelf heel handig zijn. De windowsknop vind je op je toetsenbord met het standaard windowsicoon. Dit zijn enkele handige sneltoetsen die in combinatie met de windowsknop gebruikt kunnen worden:

Win+D – terug naar je bureaublad

Win+I – Sneltoets naar de Windows instellingen

Win+Q – openen van de Windows zoekfunctie

Win + + - Inzoomen en Win+- is uitzoomen

Win+E opent de verkenner, vervolgens kun je met Alt+ de pijltjestoetsen wisselen tussen de aanwezige mappen.

Printscreens maken

Ook printscreens maak je met een sneltoets op je toetsenbord. Om een standaard printscreen te maken, druk je óf alleen de PrntScrn knop in, óf je gebruikt de toetscombinatie Fn+PrntScrn, afhankelijk van je toetsenbord. Let er op of de PrntScrn een andere kleur heeft, in dat geval kies je namelijk de laatste sneltoetscombinatie.

Heb je meerdere schermen openstaan en wil je maar van één actief scherm een printscreen maken? Gebruik dan de combinatie Alt+PrntScrn. Een schermopname gelijk opslaan als PNG-bestand doe je door de toetscombinatie Win+PrntScrn te gebruiken.

© PXimport

Andere handige shortcuts

Heb je je hele taakbalk volstaan met openstaande programma’s? Met de sneltoetscombinatie Alt+Tab spring je makkelijk heen en weer tussen je programma’s en behoud je het overzicht.

Met Alt+F4 sluit je vervolgens het geopende programma af.

Wil je een bestand een andere naam geven? Dit doe je simpelweg door één keer op het bestand te klikken en de F2 toets te gebruiken. Natuurlijk heeft Windows veel meer sneltoetscombinaties om je handelingen makkelijker te maken. Alle mogelijke sneltoetsen van Windows vind je op een speciale pagina van Microsoft. In een ander artikel vertellen we je meer over sneltoetscombinaties in je webbrowser zoals Chrome.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000