De beste sneltoetsen voor Chrome en Firefox

© PXimport

De beste sneltoetsen voor Chrome en Firefox

Geplaatst: 1 juni 2018 - 04:51

Aangepast: 24 november 2022 - 13:09

Stefanie Katzenbauer

Sneltoetsen kunnen een echte ‘lifesaver’ zijn. Niet alleen heeft de sneltoets Ctrl+Z ons meerdere keren van de ondergang gered, sneltoetsen besparen ook tijd en helpen je efficiënter te internetten. Daarom zetten wij graag de beste sneltoetsen voor de browsers Chrome en Firefox voor je op een rijtje.

Alles over tabbladen en vensters

Hetgeen dat misschien wel het meest gebruikt wordt zijn de tabbladen en vensters. Helemaal als je met een uitvoerig project bezig bent. Beide browsers hebben natuurlijk sneltoetsen waarmee je gemakkelijk nieuwe vensters en tabbladen opent en sluit. Deze sneltoetsen spreken over het algemeen voor zich maar we zetten ze toch graag even onder elkaar.

Een nieuw venster open je in zowel Chrome als Firefox met de sneltoets Ctrl+N. Ook voor een nieuw tabblad zijn de sneltoetsen hetzelfde. Hiervoor gebruik je Ctrl+T. Je wisselt tussen tabbladen door Ctrl+Tab of Ctrl+page up/down in te toetsen. De tabbladen sluiten doe je vervolgens met Ctrl+W en een venster sluit je met Alt+F4.

Was je te snel met het afsluiten en wil je het laatst gesloten tabblad weer openen? Gebruik dan de sneltoets Ctrl+Shift+T. Een te snel afgesloten venster open je vervolgens met de combinatie Ctrl+Shift+N.

Een venster minimaliseer je makkelijk in Chrome door de WIN knop ingedrukt te houden en met het pijltje naar beneden je venster kleiner te maken. Met het pijltje omhoog vergroot je het venster vervolgens weer.

Wil je in incognitomodus werken? Als je Firefox gebruikt typ je hiervoor Ctrl+Shift+P in. Bij Chrome gebruik je de combinatie Ctrl+Shift+N.

© PXimport

Navigeren in je browser

Stel je wil snel een linkje selecteren en doorsturen. Dat kan soms met een hoop gefrustreerde kliks in de browserbalk gepaard gaan. In Chrome kan je dit makkelijk oplossen door de combinatie Shift+Tab te gebruiken. Hiermee selecteer je automatisch de URL en kopieer en plak je gemakkelijk met Ctrl+C en Ctrl+V. In Firefox werkt dit iets anders. Hier gebruik je namelijk de combinatie Alt+D.

Als je op een website zit te zoeken naar één specifiek onderwerp, dan kun je met de sneltoets Ctrl+F bij zowel Chrome als Firefox een zoekbalk openen. Typ hier vervolgens je zoekwoord in en scan de gevonden resultaten totdat je bij het gewenste stuk uitkomt. Wil je gewoon snel iets Googelen? Gebruik dan Ctrl+E om de explorefunctie in de browserbalk te gebruiken.

Wil je snel navigeren naar een van je opgeslagen bladwijzers? Dan kom je daar bij zowel Chrome als Firefox met de sneltoets Ctrl+I. Een nieuwe bladwijzer toevoegen doe je met Ctrl+D.

© PXimport

Geschiedenis openen, bekijken en wissen

Als je niet altijd in incognitomodus op het internet rondstruint, dan kan het wel eens nodig zijn je browsergeschiedenis wat op te schonen. Ook voor deze acties zijn de sneltoetsen bij zowel Chorme als Firefox hetzelfde. Je opent je geschiedenis namelijk met Ctrl+H.

In Chrome ontvouwt zich dan een grote lijst met al je bezochte adressen van die dag waarbij je makkelijk kan aanvinken welke sites je uit je geschiedenis wil wissen. Firefox opent met deze sneltoets een uitvouwmenu waarbij je met de rechtermuisknop actie kan ondernemen. Wil je gewoon meteen grote schoonmaak houden en alles verwijderen? Dat kan met de sneltoets Ctrl+Shift+Delete.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000