Tweak Windows 10 in het Configuratiescherm

© PXimport

Tweak Windows 10 in het Configuratiescherm

Geplaatst: 19 november 2019 - 04:12

Aangepast: 24 november 2022 - 13:45

Ronald Smit

Het inmiddels stevig verstopte Windows 10 Configuratiescherm is toch met enige regelmaat best handig. Natuurlijk, tegenwoordige hebben we Instellingen, maar dat is heeft lang niet zoveel mogelijk

Vanaf Windows 95 kennen we het Configuratiescherm. Microsoft probeert dat om een of andere onduidelijke reden tegenwoordig krampachtig te verbergen. Want (zo is de redenering) vrijwel alles is terug te vinden in Instellingen. Vaak blijkt dat Instellingen voor de wat dieper liggende settings uiteindelijk alsnog overschakelt naar een onderdeel van het Configuratiescherm. Want jawel: dat bestaat nog gewoon! Het is te vinden in het menu Start onder Systeem. Of, mocht het daar nou niet (meer) staan, door simpelweg het woord Configuratiescherm in het zoekveld van Windows 10 te tikken, gevolgd door een druk op Enter. Hét grote voordeel van het Configuratiescherm is dat alle configureerbare zaken netjes geordend zijn. Het meest praktische is om via het selectiemenu rechtsboven voor Grote pictogrammen achter Weergeven op te kiezen.

Het Configuratiescherm van Windows 10 in volle glorie, in de weergave Grote pictogrammen

© PXimport

Mogelijkheden Windows 10 configuratiescherm

Je vindt nu allerlei pictogrammen voorzien van een link. Een klik volstaat om je naar de configuratiemogelijkheden van zo'n onderdeel te brengen. Praktisch is bijvoorbeeld Programma's en onderdelen. Hier tref je al je 'echte' geïnstalleerde software aan, minus die vermaledijde Store-apps. Dat houdt het overzichtelijk en zorgt ervoor dat je snel overzicht krijgt op wat er zoal aan software geïnstalleerd is op je systeem. Ook verwijderen of repareren van programmatuur is hiermee snel gedaan.

Verder is er is zelfs nog een oude back-up tool in het Configuratiescherm beschikbaar, mocht je daar behoefte aan hebben. Hoewel niet efficiënt, kun je hier in geval van nood zelfs systeemimages mee maken, al bestaan daar veel betere oplossingen voor.

Verder zijn diverse hardware-onderdelen terug te vinden in het Configuratiescherm, zoals bijvoorbeeld je muis en vaak ook zaken als een geluidskaart en (of) een videokaart. Je treft er meestal settings in aan die weliswaar elders ook beschikbaar zijn, maar dan vaak via een onhandige omweg die steeds weer even zoeken vereist. Nee, dat aloude Configuratiescherm is echt zo gek nog niet wat ons betreft! Zeker ook niet als je bedenkt dat de app Instellingen na updates of upgrades soms weleens dwars wil liggen. Door bijvoorbeeld slechts een leeg venster te laten zien of gewoon direct na het starten weer te sluiten. Via het Configuratiescherm kun je dan in ieder geval toch nog zaken instellen op je systeem.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000