Dell XPS 13 - Indrukwekkend compact

© PXimport

Dell XPS 13 - Indrukwekkend compact

Geplaatst: 17 juli 2015 - 05:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen Boer

Een ultrabook kan niet compact genoeg zijn en het is daarom prettig dat Dell met de XPS 13 de grenzen opzoekt van wat er met een 13 inch-notebook mogelijk is. Hoe goed is de ultrabook die volgens Dell een randloos scherm heeft?

Dells XPS 13 kun je het beste omschrijven als een 13 inch-ultrabook met het formaat en gewicht van een 11 inch-ultrabook. De schermdeksel en de onderkant zijn gemaakt van fraai aluminium, terwijl de binnenkant van stevig koolstofvezel is gemaakt. De stroeve binnenkant is helaas wel erg gevoelig voor vingerafdrukken. Lees ook: De 8 beste laptops die je in 2015 kunt kopen.

Het toetsenbord heeft een fijne aanslag en is voorzien van toetsverlichting die je kunt instellen op twee helderheidsniveaus. In eerste instantie werkte de ruime touchpad niet zo goed, maar dat werd met een firmware-update opgelost. De XPS bevat een Intel Core i5-5200U als kloppend hart in combinatie met 8 GB RAM en een SSD van 256 GB. Deze hardware staat garant voor prima prestaties. De accu houdt het zo'n tien uur uit, genoeg dus om je werkdag te overleven.

Superdunne rand

De door mij geteste uitvoering bevat een 13,3 inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het matte scherm maakt gebruik van een IPS-paneel en koppelt goede kleuren aan een goede inkijkhoek. Het is een mooi scherm, maar de schermrand van slechts 5,2 mm is eigenlijk nog indrukwekkender. Helaas is de schermrand kennelijk wel zo dun gemaakt dat er geen ruimte was voor de webcam in de bovenrand. Linksonder was er nog wel een plaatje voor de webcam, maar echt handig is dat niet. Je bent in beeld vanuit een rare hoek, je vingers komen regelmatig in beeld en afhankelijk van de schermpositie is je hoofd soms niet eens zichtbaar. Geen laptop voor fervente Skypers dus.

Conclusie

Dell zet met de XPS 13 één van de mooiste ultrabooks van dit moment op de markt. De laptop combineert krachtige hardware met een prima scherm in een indrukwekkend compacte behuizing waar je met gemak heel de dag op kunt werken.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Goed scherm

Compact formaat

Mooi ontwerp

Lange accuduur

Minpunten

Positie webcam

Gevoelig voor vingerafdrukken

Conclusie

Dell XPS 13 ----------- **Prijs**: € 1199,- **Processor**: Intel Core i5-5200U **Grafische kaart**: Intel HD Graphics 5500 **Geheugen**: 8 GB **Opslag**: 256 GB SSD **OS**: Windows 8.1 **Aansluitingen**: 2x usb 3.0, mini-DisplayPort, SD-kaartlezer, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting **Draadloos**: Bluetooth 4.0, 802.11a/b/g/n/ac **Afmetingen**: 30,4 x 20 x 1,5 cm **Gewicht**: 1,18 kg **Accu**: 52 Wh **Website**: [www.dell.nl](http://www.dell.nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000