Asus ZenWatch - Stijlvolle smartwatch

© PXimport

Asus ZenWatch - Stijlvolle smartwatch

Geplaatst: 17 juni 2015 - 04:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Joris Peterse

Ook Asus stort zich op de markt van de smartwatches met een horloge dat Android Wear draait. In tegenstelling tot de meeste concurrenten oogt de ZenWatch van Asus een stuk statiger en juist minder sportief. Het is in ieder geval geen horloge dat je liever onder je mouw verbergt.

De afwerking van de ZenWatch is prima. Toegegeven, het bruinlederen horlogebandje zal niet iedereen kunnen bekoren. Het bruine van het horlogebandje loopt subtiel door in het rechthoekige horloge-onderdeel zelf. Het horloge lijkt vooral goed aan te sluiten bij een formele, mannelijke kledingstijl. Mij kan het persoonlijk wel bekoren. Het scherm van het horloge is van prima formaat, alleen zijn de randen rondom het scherm vrij dik, hierdoor heb je alsnog een fors apparaat om je pols hangen. Gelukkig wordt het nog wel een beetje gecamoufleerd door de slankheid van het horloge. Het horloge is ook tevens waterdicht, wat vooral voor horloges erg prettig is. Lees ook: Alles over wearables in ons dossier

Features

Uiterlijk is belangrijk, maar mogelijkheden ook. De ZenWatch draait Android Wear en is daardoor te koppelen aan ieder Androidapparaat dat versie 4.3 of hoger draait. iOS-ondersteuning komt later. Net als alle andere Android Wear apparaten beheer je je horloge via de Android Wear-app. Zo ook bij de ZenWatch, alleen pusht Asus er een extra app bij, ZenWatch Manager, die je net even wat meer instelmogelijkheden geeft. Ontzettend flauw van Asus om dit niet gewoon in de Android Wear app zelf toe te voegen. ZenWatch Manager is gewoon een manier om bloatware op je Android op te dringen, terwijl een smartwatch op zichzelf al z'n tol eist voor de accu van je smartphone.

In de Play Store verschijnen steeds meer apps met Android Wear functionaliteit. Zo kun je via de ING-app snel je saldo checken op je horloge en zijn er meerdere sportprestatie- en weer-apps. Ook is er een hartslagmeter onzichtbaar ingebouwd. Wanneer je een hartslagmeting start hoef je alleen je vinger op de voorkant van het horloge te leggen. Nadeel is dat de meting er in praktijk constant mijlenver naast zat.

Opladen van de smartwatch gaat eenvoudig door het horloge in een kleine cradle te plaatsen. De cradle is verbonden via een micro-usb-aansluiting, die je ook gebruikt om je Android op te laden.

© PXimport

Het horloge is waterdicht afgewerkt.

Hardware

Helaas is het innerlijk van het horloge ook wat minder als het uiterlijk. Qua snelheid zit het wel snor, de ZenWatch reageert soepel op alle aansturingen via het touchscreen en polsbewegingen. Het scherm van het horloge schiet tekort, niet alleen is het beeld korrelig en onscherp, ook is de helderheid niet optimaal zodat je met je ogen moet knijpen om de tijd te lezen in het zonlicht. Tevens gaat de accu teleurstellend kort mee, je moet zuinig omgaan met je horloge om een hele dag met een opgeladen accu te doen.

Conclusie

Hoewel de Asus Zenwatch er aantrekkelijk uitziet, heb ik m'n bedenkingen bij het horloge. Vooral bij cruciale onderdelen als de accuduur en het schermpje laat de smartwatch steken vallen. Ook de ZenWatch app en hartslagmeter zijn missers. Laat je dus niet bedriegen door het uiterlijk, maar weet waar je aan begint als je de ZenWatch overweegt aan te schaffen.

5,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Mooi ontwerp

Waterdicht

Minpunten

Scherm

Accuduur

ZenWatch app

Hartslagmeter onnauwkeurig

Android Wear nog wat beperkt

Conclusie

Specs ----- **Prijs:** € 229,- **Besturingssysteem:** Android Wear 5.1 **Scherm:** 1,63 inch (4,14 cm), 320x320 **Processor:** 1,2 GHz **Geheugen:** 512MB RAM **Formaat:** 5,1 x 4 x 0,9 cm **Gewicht:** 75 gram **Communicatie:** Bluetooth 4.0, wifi, NFC **Overig:** Waterdicht...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000