AMD Radeon RX 5500 XT - Budget videokaarten zijn weer spannend!

© PXimport

AMD Radeon RX 5500 XT - Budget videokaarten zijn weer spannend!

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 12 december 2019 - 13:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Stephan Overbeeke

Lang moesten we wachten op wat nieuws, maar met hun Radeon RX 5700 (XT) zette AMD afgelopen zomer uit het niets weer een echt uitstekende, en daadwerkelijk nieuwe videokaart neer. Althans, als je minimaal 350 euro aan een videokaart te besteden hebt. Met de Radeon RX 5500 XT die vandaag officieel lanceert, opent AMD nu ook de aanval op het budget segment. Het idee is eenvoudig: een videokaart die op de populaire 1080p resolutie alle games aan kan, maar dan niet meer kost dan 200 euro.

Als je de laatste jaren zo’n sub 200 euro videokaart overwoog was de kans groot dat je AMD al op het oog had. Hun Radeon RX 570 en RX 580 boden prima prestaties voor gamers met een 1080p-monitor waar de Nvidi- tegenhangers zoals de GTX 1050 Ti en GTX 1650 het prestatietechnisch toch-net-niet waren. Maar van binnen waren deze AMD kaarten gebaseerd op jaren oude technologie, met een flink hoger stroomverbruik tot gevolg. Een hoger verbruik betekent meer kosten, meer warmte om af te voeren, en meer lawaai.

Dankzij AMD’s nieuwe RDNA-architectuur en een 7nm-productieprocédé is de RX 5500 XT in de eerste plaats een enorme vooruitgang wat stroomverbruik betreft; een even dure en grofweg even snelle RX 580 verbruikt eenvoudig het dubbele, zo’n 100 Watt meer. En even positief: Nvidia’s directe concurrent van deze chip, de GTX 1650 Super, is niet significant zuiniger zoals vroeger.

Prestaties first!

Verbruik maakt natuurlijk niet veel uit als de prestaties niet kloppen. Echter zoals je mag verwachten bij een nieuwe videokaart heeft de fabrikant die kundig afgesteld op de huidige markt. Zo heeft AMD ervoor gezorgd dat de RX 5500 XT gemiddeld net wat sneller is dan de Nvidia GTX 1650 Super, die normaliter voor ongeveer hetzelfde bedrag over de toonbank zal gaan. Kleine verschillen zijn saai, maar nemen echter niet weg dat de prestaties objectief uitstekend zijn: met deze kaart kan je alle grote titels op 1080p uitstekend (60 FPS of hoger) spelen, al zal je de zwaardere titels op ‘high’ moeten zetten en niet op Ultra. Gamers die graag snelle esports titles spelen op een snel scherm worden ook goed voorzien: games als Fortnite en CS:GO kan je prima 144 FPS of meer mee halen, ook op hoge instellingen.

AMD brengt deze kaart met 4GB of 8GB uit, en waar het extra geheugen in sommige games wat verschil maakt zal deze ook duurder zijn. Ons advies: Overweeg de 8GB versie als de meerprijs gering is, en zolang hij significant goedkoper is dan de overwegend flink snellere GTX 1660 Super.

Conclusie: Iets meer voor minder

Kleine verschillen in prestaties en verbruik betekenen echter ook dat de beste koop wordt bepaald door de straatprijs. De AMD Radeon RX 5500 XT is een prima budget videokaart en één die je serieus moet overwegen als je er één zoekt. Zolang hij op moment van aanschaf marginaal duurder is dan een GTX 1650 Super heb je er een prima koop aan.

9,0

ONS OORDEEL

AMD Radeon RX 5500 XT

Pluspunten

Laag stroomverbruik

Iets sneller dan de GTX 1650 Super

Goede prestaties op 1080p-monitoren

Minpunten

Mist kracht voor serieus 1440p-gamen

Conclusie

**Prijs** Vanaf ca € 170,- **Website** [www.amd.com](https://www.amd.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000