AMD Radeon RX 5700 XT - Krachtig gamen voor minder

© PXimport

AMD Radeon RX 5700 XT - Krachtig gamen voor minder

Software

Geplaatst: 29 juli 2019 - 11:09

Aangepast: 24 november 2022 - 13:40

Stephan Overbeeke

Met de nieuwe Radeon RX 5700 XT opent AMD het vuur op de Nvidia RTX 2070, de huidige bijna vanzelfsprekende keuze als je een goede videokaart zoekt voor je snelle Quad HD (1440p) Gaming monitor. Een welkome aanval, want Nvidia had al enige tijd niets te vrezen van AMD in dit hogere segment en gebrek aan concurrentie leidt tot hogere prijzen voor de consument.

De dagen dat makers van videokaarten gewoon het meest ultieme denkbaar maken en dat we vervolgens kijken wat mogelijk is liggen achter ons, de meeste moderne grafische chips worden met een bewuste doelgroep gemaakt en slim in de markt gepositioneerd. De Radeon RX 5700 XT is daar een duidelijk voorbeeld van: hij is in praktisch elke benchmark gewoon net een paar procent sneller dan Nvidia-kaarten. Sommige games werken duidelijk beter op Nvidia of AMD, maar gemiddeld pakt AMD de winst met zo’n 5 procent.

Op zich geen schande, want we zien zo’n 60 tot 144 FPS afhankelijk van hoe zwaar de game is op deze hogere 1440p-resolutie; ca. 60 tot 90 voor de zwaarste AAA titels, 120 of hoger voor lichtere esports-titels. Dat kunnen we echt een premium game ervaring noemen. Uiteraard maakt dat hem ook enorm snel in 1080p-gaming, maar de meerprijs boven de Radeon RX 5700 (zonder XT) is voor lagere resoluties lastig te verantwoorden.

© PXimport

Meer uitgeven kan uiteraard wel, maar is simpel niet nodig en gezien de RX 5700 XT een stuk goedkoper is dan zijn Nvidia tegenhanger maakt dat hem erg interessant. Dat Nvidia nog snel een RTX 2070 Super uit bracht die weer iets (5%) sneller is dan deze AMD kaart lijkt niet te deren, want die kost zo 100 euro meer.

Nog positiever is dat AMD voor het eerst in jaren weer een videokaart heeft die ook wat verbruik betreft concurreert, traditioneel een voordeel van Nvidia. Een lager verbruik kost minder op termijn, en scheelt koeling in je pc, en AMD is dankzij hun nieuwe 7nm-producieproces in één klap helemaal bij.

© PXimport

Mits, maar

Nvidia’s paradepaardje is ray tracing, een techniek om de beeldkwaliteit te verbeteren en in theorie een voordeel. In de praktijk zijn er echter maar een handje vol games die het bieden, en vinden we dat nog niet echt een excuus om veel meer te betalen. AMD’s Freesync is wat dat betreft een tastbaarder voordeel.

Toch zouden we niet direct naar de winkel rennen voor een Radeon RX 5700 XT, want de standaard koeler van AMD (model zoals hierboven getoond) is onaangenaam luid in gebruik en we snappen niet dat AMD aan dat design vast houdt.

Conclusie

Zolang hij een stuk goedkoper is dan de RTX 2070 Super is de AMD’s RX 5700 XT de logische aankoop voor gamers met een 1440p scherm. We zouden enkel nog even wachten op de kaarten van bijvoorbeeld Asus, Gigabyte of MSI voor een betere, veel stillere koeloplossing.

9,0

ONS OORDEEL

AMD Radeon RX 5700 XT

Pluspunten

Uitstekende 1440p-prestaties

Goede prijs-prestatieverhouding

Ondersteuning voor Freesync

Minpunten

Referentiekoeling luid

Geen Ray Tracing

Conclusie

**Prijs** Vanaf € 429,- **Kloksnelheid gpu** 1605 – 1905 MHz **Geheugen** 8 GB GDDR6 **Aansluitingen** DisplayPort 1.4, HDMI **Aanbevolen voeding** 600 watt **Website** [www.amd.com]( https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-5700-xt)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000