Fietsen op de Waddeneilanden

© CIDimport

Fietsen op de Waddeneilanden

Elektrische fiets

Geplaatst: 20 mei 2019 - 06:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:39

Remmelt Mastebroek

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog: de Waddeneilanden hebben samen ruim 350 kilometer aan fietspaden. Een ideale bestemming dus wanneer je er met je elektrische fiets op uit wilt!

Fietsen op Texel

Het zal je niet verwonderen dat het grootste Waddeneiland ook de meeste fietspaden hebt: in totaal kun je er ruim 135 km fietspad verkennen. Je kunt hier dus met gemak een week doorbrengen. Er zijn veel leuke plaatsjes en schitterende natuur, waardoor je heel uiteenlopende fietsroutes kunt samenstellen. Ook herbergt Texel verschillende bezienswaardigheden, zoals Ecomare (zeehondenopvang), het maritiem- en Juttersmuseum en het Cultuurhistorisch Museum. Online kun je ook al een aantal mooie tochten vinden, van tussen de 20 en 35 kilometer lang. Uitzetten van een route op Texel kan makkelijk met het Fietsknoop-systeem: je fiets van genummerd (witgroen) bord naar genummerd bord. Dat is een stuk makkelijker dan onthouden dat je na die boerderij met het rieten dak naar links moet en bij het derde hectometerpaaltje weer naar rechts.

Fietsen op Vlieland

Zin in een dagje Vlieland? Dit eiland is zeker de moeite waard om te verkennen op je e-bike. Je vindt er 26 km fietspad, die door de meest prachtige natuur voeren. Het eiland is autovrij, wat het fietsen een fijne (en stille!) beleving maakt. Ook prettig: je kunt op Vlieland eigenlijk niet verdwalen. Het is dus niet per se nodig om een route te volgen. Wil je liever wel wat houvast? Fiets dan de tocht naar het Posthuys Vlieland, de bekendste fietstocht van het eiland. Een plek met historie: dit was de verblijfplaats van Vlielands laatste postiljon te paard.

Fietsen op Terschelling

Terschelling is in grootte het tweede Waddeneiland. Geen wonder dat je er ruim 83 km fietspad vindt! Dat maakt het eiland bij uitstek geschikt voor liefhebbers van lange fietstochten, maar ook voor mensen die gewoon lekker een uurtje willen fietsen. Wil je in één keer zoveel mogelijk van het eiland zien? Er zijn verschillende routes waarmee je een ‘Rondje Terschelling’ kunt fietsen. Je komt dan door een aantal dorpjes, zoals West-Terschelling, Midsland en Horn, maar fiets ook stukken door de duinen of pal langs de Waddenzee. Deze route is ongeveer 37 kilometer lang. Zelf fietsroutes uitzetten kan natuurlijk ook. Omdat er op Terschelling veel te zien is, kun je leuke combinaties van fietsroutes en bezienswaardigheden maken. Verken bijvoorbeeld het westelijke gedeelte van het eiland en breng een bezoek aan de wereldberoemde Brandaris en Museum ’t Behouden Huys, of fiets juist in oostelijke richting en ga kijken bij het Kaapsduin (voor een adembenemend uitzicht) of bij het Drenkelingenhuisje. Ook vind je hier het strand van Oosterend, dat zonder overdrijven een van de mooiste stranden van Nederland is.

Fietsen op Ameland

Hoewel Ameland een van de kleinere Waddeneilanden is, heeft het wel ruim 100 km fietspad. Wil je die allemaal ontdekken, dan kun je daar dus rustig een lang weekeind of midweek voor uittrekken. Je kunt bijvoorbeeld één dag het westelijke deel van het eiland verkennen. Je kunt ervoor kiezen om via de plaatjes Ballum en Hollum te fietsen, maar je kunt ook een route door de duinen nemen: je fietst dan door de Zwanewaterduinen, ballumerduinen en Lange Duinen. Iets voorbij Hollum kun je de iconische vuurtoren van Ameland bezoeken. De vuurtoren is in het hoogseizoen elke dag geopend. Heb je een beetje conditie, beklim hem dan (236 treden). Je hebt dan een schitterend uitzicht over het eiland en het Waddengebied. Ga je voor het oostelijke deel van het eiland? De plaatsjes Nes en Buren zijn een bezoekje meer dan waard. Na Buren kom je geen dorpjes meer tegen, maar alleen prachtige natuur. Je kunt helemaal doorfietsen tot ’t Oerd, een natuurgebied met veel verschillende bijzondere planten, dieren en vogels. Onderweg vind je een uitkijkplateau (mét fietspomppaal) en uitzichtpunt Oerdblinkert, het hoogste duin van Ameland (24 meter), met weidse vergezichten.

Fietsen op Schiermonnikoog

Een ideale bestemming voor een dagje fietsen is Schiermonnikoog: de 30 km fietspad voeren door pittoreske dorpjes, over mooie landweggetjes en door schitterende duingebieden. Bijzonder is dat je op Schiermonnikoog onderweg geen richtingsborden en/of gekleurde routepaaltjes tegenkomt. De plaatselijke VVV heeft wel fietsroutes uitgezet, maar die zijn alleen op papier verkrijgbaar. De routes worden verkocht in het VVV-kantoor, maar je kunt op dezelfde site ook een aantal routes downloaden. Wil je vooral veel natuur zien, verken dan het oostelijke deel van het eiland; kies je voor het westelijke deel, dan kies je min of meer automatisch voor het enige dorp dat het eiland rijk is: Schiermonnikoog. Plaatselijk wordt het trouwens ook wel Aisterbun (Oosterburen) of Darp (Dorp) genoemd.

Fietsen met knooppuntenHeb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het

-

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000