De sportieve e-bike: ideaal voor uitdagende fietstrips

© helivideo - stock.adobe.com

De sportieve e-bike: ideaal voor uitdagende fietstrips

Elektrische fiets

Geplaatst: 10 januari 2023 - 11:32

Aangepast: 5 februari 2023 - 19:24

Redactie

Nu de e-bike bij fietsend Nederland helemaal is ingeburgerd, gaan fietsers steeds meer op zoek naar een e-bike die past bij hun fietsactiviteiten. Ben je een fanatiek fietser, of vind je het lekker om op vakantie of tijdens weekendjes weg lange fietstochten te maken? Dan is een sportief uitgeruste e-bike echt iets voor jou. Voor zo’n e-bike is geen helling te steil en geen berg te hoog.

Ook interessant voor jou: Tips voor veiligheid onderweg op een e-bike.

Een sportieve e-bike is een allrounder

Een sportieve e-bike is breed inzetbaar. Hoewel de fiets zich minder leent voor dagelijkse ritjes naar de supermarkt is hij wel geschikt voor toeristische dagritten, meerdaagse fietstochten en fietsvakanties. Daarnaast oogt een sportieve e-bike vlotter dan de meeste normale e-bikes en ligt het gewicht ook vaak lager. Over het algemeen zijn sportieve e-bikes rijkelijk uitgerust met kwalitatief goede onderdelen; de aanschafprijs ligt daardoor iets hoger. Die kwaliteit betaalt zich echter uit in bediening en rijplezier.

De Koga E-World Traveller.

Een stevig frame vormt de basis voor meer rijgenot

In de basis moet een sportieve e-bike standaard aan meer eisen voldoen. De belangrijkste eis vormt de stabiliteit van het frame. Een stijf frame zorgt voor meer rijgenot, je stuurt scherper en bij snelle afdalingen in het gebergte voelt de fiets een stuk veiliger aan dan een doorsnee e-bike. Ga je de e-bike gebruiken voor een meerdaagse fietsvakantie, dan wil je extra tassen met bagage op de fiets vervoeren. Ook dan is een stabiel frame een vereiste.

Een sportieve zitpositie went snel

Bij een e-bike met een sportieve geometrie is de zit op de fiets iets meer voorover. Wellicht ben je dit al gewend van een vorige fiets. Zo niet dan is het een kwestie van gewenning. Goede handvatten en handschoentjes helpen daarbij. Zeker als je langere tochten gaat maken, is een sportieve zitpositie zeer comfortabel. Er ligt minder druk op het achterwerk en zadel waardoor je met gemak meer kilometers kunt afleggen. Wie in het begin toch moeite heeft met de sportieve zit, kan de afstand zadel-stuur iets inkorten of de hoogte van het stuur aanpassen. Eventueel kun je na verloop van tijd in kleine stapjes weer terug naar de basisinstelling.

De Cube Kathmandu Hybrid One 750.

Meer schakelopties voor afwisselend landschap

Bij een sportieve e-bike verwacht je voldoende opties in versnellingen. Zeker als je in heuvelachtig terrein met veel hoogteverschillen gaat fietsen, is het verstandig om voor minimaal 10 versnellingen te kiezen. Daarbij heb je de keus uit een derailleur- of naafversnelling. Bedenk daarbij wel dat een derailleurversnelling meer onderhoud vergt. De meeste e-bikes met een derailleursysteem bieden 10, 11 of 12 opties. Dit zijn niet zoveel versnellingen als op een normale toerfiets, maar in combinatie met de motorondersteuning heb je hier ruim voldoende aan voor ieder landschap. De echte diehards kunnen nog een treetje hoger gaan richting de bekende Rohloff-naaf met 14 versnellingen. Een andere optie uit de keuken van Shimano is de Afine-naaf met 11 versnellingen.

Bekijk en vergelijk alle e-bikes op Kieskeurig.nl

En check meteen de winkelvoorraad!

Meer motorvermogen en accucapaciteit is erg prettig

Aangezien je met een sportieve e-bike meer uitdagingen aangaat, vraag je automatisch meer van de motor en de accu. Het motorvermogen bij e-bikes wordt uitgedrukt in newtonmeters (Nm). Kies liever voor te veel power dan te weinig. Voor sportief allround gebruik is het verstandig om minimaal 60 Nm aan te houden. Een mooi voorbeeld hierbij zijn de populaire Bosch Performance Line (65 Nm) en Bosch Performance Line CX (85 Nm) middenmotoren. Aangezien krachtige motoren een hoger stroomverbruik hebben, moet je de accucapaciteit hierop aanpassen. Kies voor een accu met een inhoud van 500 Wh of meer. Tochten van boven de 70 kilometer zijn dan makkelijk haalbaar.

© ellisia - stock.adobe.com

Van brede banden tot een stevige bagagedrager

Welke eisen moet je naast motorvermogen en accucapaciteit aan een sportieve e-bike stellen? Aangezien je grotere afstanden zult overbruggen, wil je dit op een zo comfortabel mogelijke manier doen. De drie-eenheid stuur, zadel en trappers bepaalt het basiscomfort van de fiets. Ergonomische handvatten, een hoogwaardig comfortzadel en speciale trekking- of platformpedalen vormen het uitgangspunt voor veel fietsgenot. Ook banden met een breedte van 50 of 55 mm dragen bij aan het comfort. Om fietstassen veilig en stabiel op de e-bike te vervoeren, biedt een stabiele drager uitkomst. Vormt de drager één geheel met het frame, dan is de stabiliteit optimaal. Heb je een serieuze fietstocht gepland, kijk dan uit naar een e-bike met bevestigingspunten voor een lowrider op de voorvork.

Watch on YouTube

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000