ID.nl logo
9 alternatieven voor de razend populaire Volvo EX30
Mobiliteit

9 alternatieven voor de razend populaire Volvo EX30

De Volvo EX30 heeft zich in korte tijd ontpopt tot de populairste compacte elektrische auto van Nederland. Met 970 registraties in juli 2024 was de EX30 opnieuw de bestverkochte EV, zo blijkt uit cijfers van BOVAG. Maar wat als je Volvo's kleine cross-over niet ziet zitten – wat zijn dan de mogelijkheden?

De Volvo EX30 is een van de populairste volledig elektrische cross-overs die je momenteel kunt kopen. De stijlvolle vijfzitter begeeft zich echter in een zwaarbevochten segment. In dit artikel bekijken we een aantal interessante alternatieven, waaronder de:

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Volvo EX30

Vanafprijs: 37.400 euro
Afmetingen: 4,23 x 1,83 x 1,55 meter
Bagageruimte: 318 liter
Actieradius: 337 kilometer

Voordat we de concurrentie bekijken, leggen we de Volvo EX30 onder de loep. Want wat maakt nu dat men massaal voor juist deze elektrische cross-over kiest? Om te beginnen wordt de EX30 door experts zeer goed gewaardeerd. Voor een scherpe prijs krijg je een modieuze, moderne EV met een uitstekende besturing, een fraai en kwalitatief hoogwaardig interieur, een rijke standaarduitrusting en voorbeeldige technische prestaties.

Het instapmodel van de EX30 heeft één elektromotor op de achteras die maar liefst 272 pk levert. Dankzij het 51kWh-accupakket heeft hij een respectabele actieradius van 337 kilometer. Betaal je 5 mille extra voor de Extended Range-variant, dan haalt hij zelfs 476 kilometer. Wel is de EX30 van binnen wat aan de krappe kant, maar dat valt in het niet bij al zijn positieve eigenschappen.

Alfa Romeo Junior

Vanafprijs: 38.000 euro
Afmetingen: 4,17 x 1,78 x 1,53 meter
Bagageruimte: 400 liter
Actieradius: 408 kilometer

De Alfa Romeo Junior is een van de nieuwste volledig elektrische compacte cross-overs die het grote Stellantis-concern op de markt heeft gebracht. Hij onderscheidt zich in de eerste plaats met zijn bijzondere, typisch Italiaanse stijl en design. De Junior heeft daarnaast een sublieme dynamische besturing waar maar weinig concurrenten aan kunnen tippen. Het interieur laat echter wat te wensen over en de beenruimte achterin is beperkt, maar verder is het een puik autootje. Het prijskaartje is vrij hoog, maar Alfa Romeo zorgt wel dat de standaarduitrusting op orde is.

©MAXSAROTTO

Citroën ë-C3 Aircross

Vanafprijs: 26.400 euro
Afmetingen: 4,39 x 1,70 x 1,63 meter
Bagageruimte: 460 liter
Actieradius: 306 kilometer

De Citroën ë-C3 Aircross arriveert met een knal. Dat heeft vooral met de prijs te maken: het instapmodel is al voor 26.400 euro verkrijgbaar, terwijl de Fransoos met zijn 4,39 meter lange koets bepaald geen ukkepuk mag worden genoemd. Hij is groter en ruimer dan menig rivaal in dit lijstje. Het prijsverschil is vooral te verklaren vanuit de beperkte accucapaciteit en de bescheiden uitrusting. Daarnaast heeft-ie slechts 113 pk, waardoor het niet de rapste elektrische auto is. De ë-C3 Aircross is nauw verwant aan de nieuwe Opel Frontera – en dat kun je ook wel zien als je beide auto's naast elkaar zet.

©Anatol Gottfried

DS 3 E-Tense

Vanafprijs: 38.740 euro
Afmetingen: 4,11 x 1,80 x 1,53 meter
Bagageruimte: 350 liter
Actieradius:  396 kilometer

De DS 3 E-Tense is een interessante keuze als je stijl en comfort boven al het andere verkiest. Dat heeft deze elektrische cross-over namelijk in overvloed. De DS 3 E-Tense is prachtig afgewerkt en voorzien van allerlei mooie materialen om een stijlvol geheel te creëren. Het rijgedrag is zachtaardig en bouwt daarmee voort op de rustige, relaxte omgeving die je bij veel EV's tegenkomt. Helaas is deze cross-over wat aan de kleine kant en dat merk je vooral achterin. Het platte design belet tevens het zicht naar buiten.

Fiat 600e

Vanafprijs: 34.990 euro
Afmetingen: 4,17 x 1,78 x 1,52 meter
Bagageruimte: 360 liter
Actieradius: 409 kilometer

De Fiat 600e ziet eruit alsof de moderne Fiat 500 een SUV-behandeling heeft gekregen. Onderhuids is het een ander verhaal: hij is namelijk gebouwd op het Common Modular Platform (CMP) van Stellantis. De 600e is daarmee gerelateerd aan een veelvoud aan elektrische cross-overs, zoals de Alfa Romeo Junior en DS 3 E-Tense, maar ook de Jeep Avenger Full Electric en Peugeot e-2008. Vandaar ook zijn bekende 156 pk sterke aandrijflijn en 51kWh-accupakket, in dit geval goed voor een actieradius van 409 kilometer. De 600e onderscheidt zich met zijn unieke styling en scherpe prijskaartje.

Hyundai Kona Electric

Vanafprijs: 36.000 euro
Afmetingen: 4,35 x 1,82 x 1,57 meter
Bagageruimte: 407 liter
Actieradius: 377 kilometer

De Hyundai Kona Electric is een bekende speler in het segment van compacte elektrische cross-overs. Het is naar alle begrippen een uitstekende auto. Hij is ruim, betaalbaar en heeft een nette uitrusting. Het rijgedrag is overwegend tam, maar comfortabel en het design is bijzonder, maar zeker niet voor iedereen. Wellicht past de nagenoeg identieke Kia Niro EV wat dat betreft beter in je straatje. Het instapmodel van de Kona Electric heeft een prima actieradius, maar voor 3000 euro extra krijg je niet alleen meer vermogen (217 in plaats van 156 pk), maar ook een rijbereik van 514 kilometer. Best interessant dus.

Jeep Avenger Full Electric

Vanafprijs: 35.000 euro
Afmetingen: 4,08 x 1,77 x 1,52 meter
Bagageruimte: 355 liter
Actieradius: 400 kilometer

De Jeep Avenger Full Electric heeft een stoere, avontuurlijke uitstraling. Dat was dan ook niet de reden dat de Amerikaanse auto's bij ons nooit zo aansloegen. Nee, ze oogden vooral goedkoop en het rijgedrag was niet geweldig. Dat maakt deze Jeep in één keer goed. Dankzij het CMP van Stellantis heeft de volledig elektrische Avenger een solide basis. Hij rijdt erg fijn, biedt een goede zitpositie en levert uitstekende technische prestaties. Onderhuids is er geen verschil met de andere Stellantis-machines in dit lijstje: 156 pk en een actieradius van zo'n 400 kilometer, dat is gewoon top. Als klap op de vuurpijl heeft de Avenger een prettig prijskaartje.

Kia EV3

Vanafprijs: 36.050 euro
Afmetingen: 4,30 x 1,85 x 1,56 meter
Bagageruimte: 460 liter
Actieradius: 429 kilometer

De Kia EV3 is de nieuwste en kleinste telg uit Kia’s volledig elektrische EV-reeks. Het is misschien wel de auto die de EX30 het meest moet vrezen. Hij is groter en voordeliger, en biedt tevens betere technische prestaties. Zo bedraagt de actieradius van het instapmodel 429 kilometer en haalt de Long Range-variant zelfs bijna 600 kilometer. Qua design volgt de EV3 de taal van zijn familie, wat betekent dat ook deze futuristische cross-over thuis lijkt te horen in het Tron-universum.

Peugeot e-2008

Vanafprijs: 38.100 euro
Afmetingen: 4,30 x 1,77 x 1,55 meter
Bagageruimte: 350 liter
Actieradius: 333 kilometer

De designafdeling van Peugeot levert de laatste jaren puik werk. Geen wonder dat ook de Peugeot e-2008 – afgeleid van de e-208 – er zeer geslaagd uitziet. Hij heeft een aantrekkelijk ontwerp, dat niet op overdreven wijze duidelijk probeert te maken dat het een elektrische auto is. Het interieur is mogelijk even wennen: Peugeot hanteert sinds enige tijd de polariserende i-Cockpit, waarbij het dashboard en het stuur op een eigenaardige manier zijn gepositioneerd om een overzichtelijke zitpositie te creëren. Aan de adequate techniek hoeven we geen woorden meer vuil te maken: er staan vier andere auto's in deze lijst met dezelfde accu en elektromotor.

Smart #1

Vanafprijs: 33.835 euro
Afmetingen: 4,27 x 1,82 x 1,63 meter
Bagageruimte: 323 liter
Actieradius: 310 kilometer

Smart blijft met de #1 trouw aan zijn eigenzinnige en speelse karakter. Het is dat hij van levensgroot formaat is, anders zou hij door kunnen voor een speelgoedauto. Het dochtermerk van Mercedes-Benz laat zich duidelijk inspireren door de auto's van het Duitse merk, maar onderhuids is de Smart #1 juist verwant aan de Volvo EX30 (en de Zeekr X). De elektrische Smart komt namelijk voort uit een samenwerking tussen Mercedes-Benz en Geely, het Chinese concern achter Volvo. Laat je dus niet foppen door de joviale uitstraling van de #1. Het is een zeer capabele auto met een fatsoenlijke actieradius en een dijk aan vermogen (272 pk). Voor de meerprijs van 5000 euro kun je bovendien een groter accupakket krijgen, waarmee het rijbereik toeneemt tot 420 kilometer.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.