Kunstgras of echt gras: wat past beter bij mij?
Gras maakt een tuin mooi af. Kinderen en huisdieren kunnen er lekker ravotten, het ruikt heerlijk als het net gemaaid is en biedt beestjes onderdak. Maar het heeft ook onderhoud nodig. Je kunt natuurlijk ook kunstgras overwegen. Lees de voor- en nadelen en bepaal wat bij jou en jouw tuin past: kunstgras of echt gras.
- Kunstgras en echt gras hebben een ander prijskaartje: kunstgras is duur om aan te leggen, maar kost daarna vrijwel niets. Echt gras is goedkoop in het begin, maar kan later nog wel wat nodig hebben.
- Echt gras is meer werk dan kunstgras. Je moet het onderhouden.
- Daarentegen is de geur van pas gemaaid gras natuurlijk heerlijk… Tenminste, als je geen hooikoorts hebt.
- Wil je wel gras, maar ben je niet zo’n fan van tuinieren? Lees dan over handige tuingadgets: Slimme tuinspullen om je leven makkelijker te maken.
De voordelen van kunstgras
Eén van de grootste voordelen van kunstgras is dat het bijna geen onderhoud nodig heeft. Je hoeft nooit meer te maaien, te sproeien of onkruid te wieden. Eén keer leggen en verder heb je er geen omkijken meer naar.
Kunstgras is supersterk en blijft mooi egaal. Je hebt dus nooit meer lelijke kale plekken in je gazon. Zelfs als je hond graag een kuil graaft (dat kan namelijk niet), of de kinderen er dagelijks op voetballen. En dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijkheden. Kunstgras is er in allerlei kleuren en lengtes, dus je kunt het helemaal naar jouw smaak aanpassen.
Kunstgras is ook waterdoorlatend is. Als het goed gelegd is, heb je geen plassen meer in je tuin na een flinke regenbui. Ideaal voor als je van een opgeruimde tuin houdt, zonder modderpoelen.
Een ander voordeel, zeker in het begin: kunstgras is direct groen. Je hebt meteen een onderhoudsvriendelijke tuin zonder dat je hoeft te wachten tot het gras begint te groeien. Dat oogt wel prettig.
Overigens kun je kunstgras overal leggen: ook op een balkon of dakterras. Er hoeft geen aarde onder te liggen.
©Yuriy Chertok - stock.adobe.com
De nadelen van kunstgras
Was je al om? Wacht nog heel even, want aan kunstgras zitten ook wat nadelen.
Een belangrijk punt is de grote ecologische voetafdruk die kunstgras achterlaat. Het blijft enorm lang in het milieu en is dus niet de meest klimaatvriendelijke optie voor je tuin. Maar, echt gras heeft water nodig en sommige mensen gebruiken kunstmest of pesticiden, die ook niet goed zijn voor de omgeving.
Daarnaast is het leggen van kunstgras niet zo heel makkelijk. Om het mooi te krijgen moet de ondergrond namelijk eerst geëgaliseerd worden. Dat is een klusje dat je niet zomaar even doet en waarvoor je wel wat handigheid en ervaring nodig hebt. Zeker als het om een flinke kunstgrasmat gaat, dan zul je het waarschijnlijk moeten uitbesteden.
©Jürgen Hüls
Ook kan kunstgras behoorlijk heet worden in de zomer. Dat kan door de zon, maar ook door bijvoorbeeld de BBQ of een vuurkorf. Die laatsten kunnen schroeiplekken achterlaten, de zon kan het te heet maken om op blote voeten over kunstgras te lopen op warme dagen. Daarnaast is kunstgras flink duurder dan echt gras. Het is een investering die je goed moet overwegen.
Laten we eerlijk zijn, kunstgras kan soms ook gewoon nep ogen. Het mist de charme van echt gras en het natuurlijke gevoel dat daarbij hoort. Bovendien trekt kunstgras geen insecten aan, zoals bijen en vlinders. Dat kan een gemis zijn voor de biodiversiteit in je tuin.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat vallen op kunstgras flink pijn kan doen. Het is niet zo zacht als echt gras en dat kan een risico zijn, zeker als je kinderen hebt die graag buitenspelen. Het kan brandwonden veroorzaken na een flinke sliding. Overigens wordt kunstgras wel steeds beter, dus dit wordt al minder.
Wat is kunstgras precies? Kunstgras is gemaakt van grassprieten van kunstgrasvezels en een onderlaag die ook wel backing wordt genoemd. De kunstgrasvezels zijn vaak gemaakt van polyethyleen of polypropyleen. Deze materialen zijn sterk, duurzaam en weerbestendig, waardoor kunstgras lang meegaat. De onderlaag is meestal gemaakt van rubber of een vergelijkbaar materiaal dat waterdoorlatend is. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen plassen op het kunstgras blijven liggen.
Vroeger moest je kunstgras altijd bestrooien met kwartszand, anders bleven de grassprieten niet overeind staan. Kunstgras wordt steeds beter (het ziet er ook steeds natuurlijker uit) dus in principe hoeft het niet meer. In de tuin wordt het nog steeds wel vaak gedaan, omdat het gewicht ervoor zorgt dat de kunstgrasmat goed op zijn plek blijft.
De voordelen van echt gras
Echt gras is mooi en voelt heel lekker aan. Het oogt fris en zorgt voor een fijne sfeer in je tuin. ‘s Ochtends staan er dauwdruppels op en in het voorjaar krijgt het een frisgroene kleur. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan echt gras.
Een belangrijk punt is dat echt gras goed is voor het milieu. Het helpt bij het zuiveren van de lucht en het omzetten van CO₂ in zuurstof. Daarnaast trekt echt gras vogels en insecten aan, zoals bijen en vlinders. Dat is goed voor de biodiversiteit in je tuin en draagt bij aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving.
Wat ook mooi meegenomen is, is dat echt gras voordeliger is om aan te leggen of in te zaaien dan kunstgras. Het groeit in feite vanzelf. Dat scheelt flink in de portemonnee.
Voor kinderen en huisdieren is echt gras gewoon prettiger om op te spelen en te ravotten. Het voelt zacht en natuurlijk aan en is dus een fijne plek om te rennen, vallen of met blote voeten doorheen te lopen.
Nadelen van echt gras
Het grootste nadeel is waarschijnlijk het onderhoud. Als je besluit om echt gras te nemen, dan is het belangrijk om te weten dat het onderhoud ervan flink wat werk vereist. Om te beginnen moet je het gras regelmatig maaien, meestal één keer per week in het groeiseizoen (voorjaar en zomer). Overigens heb je daar wel handige robotmaaiers voor!
Daarnaast is het verticuteren van het gras een belangrijke klus om het gezond te houden en kale plekken te voorkomen. Dit is een proces waarbij je met een verticuteermachine de viltlaag in het gras doorbreekt en verwijdert. De viltlaag bestaat uit dood gras, mos en andere materialen die zich tussen de grassprieten hebben opgehoopt. Een verticuteermachine maakt hier als het ware kleine gaatjes in, om weer lucht door te laten. Hiermee voorkom je een ongezonde grasmat en kale plekken. Dit hoeft overigens maar maximaal één keer per jaar.
©Simone - stock.adobe.com
Soms heeft je grasmat wat bemesting nodig, bijvoorbeeld met compost. Ook moet je ervoor zorgen dat het gras water krijgt, vooral tijdens warme en droge periodes. Dit kan betekenen dat je regelmatig moet sproeien, afhankelijk van het weer en de conditie van het gras. Een watersproeier is dan nodig.
Een ander nadeel is dat echt gras hooikoorts kan veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor pollen. In de lente en zomer kan de hoeveelheid stuifmeel in de lucht flink toenemen, wat vervelende klachten zoals niezen, tranende ogen en benauwdheid veroorzaakt als je daar gevoelig voor bent. Dit kan het plezier in je tuin flink verminderen.
Een voordeel van echt gras is dat er allerlei vogels en nuttige insecten op af komen. Maar ook plaagbeestjes worden door gras aangetrokken. Denk aan mieren, die hele kolonies kunnen opzetten in het gras. Of aan de emelt, een larve van de langpootmug die zich voedt met de wortels van het gras en zo kale plekken kan veroorzaken. Het kan een flinke uitdaging zijn om deze beestjes te bestrijden (want je wilt niet alle beestjes wegspuiten) en het gras gezond te houden.
Kunstgras of echt gras: wat past er nu bij mij?
Je hebt de voor- en nadelen van beiden nu gezien. Misschien heb je al een idee wat bij je past. Heb je een broertje dood aan tuinieren, dan is kunstgras voor jou waarschijnlijk de beste keuze.
Kijk daarnaast ook naar het gebruiksgemak en de kosten. Echt gras is goedkoper om aan te leggen, maar vergt wel meer onderhoudskosten. Kunstgras is duurder om aan te leggen, maar vraagt daarna nauwelijks nog kosten.
Tot slot kan ook de uitstraling van je tuin een rol spelen in je keuze. Wil je een strakke en moderne uitstraling? Dan past kunstgras daar misschien beter bij. Maar als je juist een natuurlijke en levendige uitstraling wilt, dan is echt gras een betere keuze.
Wat bij jou past is natuurlijk enorm persoonlijk. We geven je de handvatten om een keuze te maken. Succes!
Kunstgras jarenlang mooi houden?
Even stofzuigen en klaar ben je!