Zo voorkom je dat Android-notificaties je scherm aan doen

© PXimport

Zo voorkom je dat Android-notificaties je scherm aan doen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 1 augustus 2021 - 09:38

Aangepast: 25 november 2022 - 11:04

Wesley Akkerman

Wanneer je een Android-telefoon gebruikt, dan kan het zijn dat je scherm wel eens aangaat op het moment dat je een notificatie krijgt. Niet elke app doet dat, maar apps als Pokémon Go doen dat bijvoorbeeld wel eens. Heel irritant, om verschillende redenen, maar je kunt er iets tegen doen.

Normaliter is het zo dat wanneer je een notificatie op je Android binnenkrijgt, je telefoon vibreert en een geluidje maakt. Wanneer je dan ook nog de niet-storen-modus inschakelt, dan gebeurt dat niet eens. Sommige apps kunnen dan nog wel je scherm aanzetten, om zodoende alsnog je aandacht te trekken. We bedoelen dan niet dat er een notificatie in het slapende scherm binnenkomt (als in: alleen wat tekst op een zwarte achtergrond): heel het scherm kan aangaan.

Helaas is het niet zo dat Android hier een kant-en-klare oplossing voor heeft die voorkomt dat álle notificaties en apps dergelijk gedrag vertonen. Als je scherm (constant) aanstaat, dan kost dat extra energie van je accu. Plus, laten we wel wezen, soms kan het ook gewoon irritant zijn.

© CIDimport

Android-notificaties beperken

Gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Twee dingen zelfs. De eerste oplossing heeft te maken met de app in kwestie. Sommige apps laten je namelijk binnen de instellingen aanpassen of het scherm aan mag gaan of niet. Het voorbeeld voor dit artikel is Pokémon Go. Wanneer die app een notificatie stuurt, dan gaat het scherm direct aan. Helaas treffen we de optie niet aan binnen de instellingen voor het uitschakelen van die functie, maar bij andere apps kan dit wel het geval zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het populaire Snapchat. Daar is een Wake Screen-optie. Haal het vinkje daar weg en de app zal voortaan je scherm niet meer aandoen bij een binnenkomende notificatie.

Een andere route heeft te maken met de instellingen van de app, op Android-niveau. Je kunt namelijk alle notificaties op stil zetten. Helaas tref je binnen de algemene instellingen (waar je ook de rechten regelt, bijvoorbeeld) onderdeel ‘Wake Screen’ niet aan. Zoek daarom de app op die je wil aanpassen (voor ons is dat even voor het gemak Pokémon Go). Houd het appicoon ingedrukt en selecteer App-info. Ga naar Meldingen en schuif de schuifregelaar bij ‘Alle meldingen van Pokémon Go’ (of een andere app) naar rechts. Je blokkeert daarmee alle meldingen.

© CIDimport

Als je meer controle wil, dan kun je per type notificatie aangeven wat je wil dat er gebeurt. Open een soort notificatie en tap op Andere (dat is de knop met een streep door het belletje). Nu komen die notificaties ‘stil’ binnen. Dat betekent dat het scherm niet aangaat, er geen geluid en er geen trilling is. Je kunt de notificaties nog wel zien op het moment dat je het snelle menu naar beneden trekt. Met deze omwegen voorkom je dus dat je Android-scherm aangaat op het moment dat er een notificatie binnenkomt, totdat Google er een algemene instelling voor presenteert.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000