Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone

Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone

Geplaatst: 19 september 2022 - 12:50

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Justin Doornekamp

De AirTag van Apple is een ideale gadget om nooit meer je sleutels, tas, portemonnee of andere spullen kwijt te raken. Met een iPhone of iPad kun je de tracker gemakkelijk terugvinden, zelfs als deze gestolen wordt. Met een Android-telefoon is dat wat moeilijker, maar het is wel degelijk mogelijk om een AirTag uit te lezen. Wat kun je doen met een AirTag op je Android-smartphone?

Dankzij de nfc-chip in Android-telefoons kun je een AirTag herkennen en uitlezen. Dit is vooral ideaal als je een verloren AirTag ziet liggen en contact wil opnemen met degene die de tracker is kwijtgeraakt. Door je smartphone tegen de achterkant van de AirTag te houden krijg je een melding op het scherm. Als je hierop tikt dan word je via je browser geleid naar een webpagina met informatie over deze AirTag. Je ziet dan onder meer het serienummer van de tracker.

Overigens moet je er wel voor zorgen dat nfc is ingeschakeld op je Android-telefoon. Dit doe je in de instellingen, meestal in de categorie Draadloos en netwerken. Schakel daar het schuifknopje nfc in. Android toont nu bovenaan in het scherm het nfc-icoontje: een grote N.

Als de eigenaar van de AirTag heeft aangegeven dat hij zijn tracker is kwijtgeraakt, dan zie je de contactinformatie van die eigenaar. iPhone- en iPad-bezitters kunnen dit doen door in de Zoek mijn-app de AirTag in de Verloren-modus te zetten en hun contactgegevens in te voeren.

Eind 2021 bracht Apple de Tracker Detect-app uit voor Android-toestellen, waardoor je trackers kunt vinden die compatibel zijn met het Zoek mijn-netwerk van Apple. Met de app kunnen Android-gebruikers trackers scannen om erachter te komen of er AirTags achtergelaten zijn. Ook is het mogelijk om een geluid af te spelen, zodat je een tracker direct kunt vinden.

Hang een tracker aan je tas zodat je hem niet meer kwijtraakt (of in ieder geval makkelijk kunt terugvinden).

Stalking tegengaan

Apple heeft diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat AirTags gebruikt worden om anderen te stalken. Je kunt in principe namelijk vrij gemakkelijk een tracker in iemands tas stoppen om hem overal te volgen.

Een van de genomen maatregelen is dat een iPhone-gebruiker een seintje krijgt als de AirTag lang bij hem of haar in de buurt is. Ook deze functie werkt in principe alleen op een iPhone, maar als Android-gebruiker kun je eventueel ook controleren of er een AirTag bij jou in de buurt is. Zo kun je een bluetooth scanner-app gebruiken om je omgeving te scannen op Apple-apparaten in de buurt. Maar buiten kijf staat dat de AirTag vooral is ontwikkeld voor iPhone- en iPad-gebruikers.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000