Zo bedien je een pc met je tablet

© PXimport

Zo bedien je een pc met je tablet

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 juni 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Maikel Dijkhuizen

Een tablet ligt meestal ergens op of onder de salontafel, terwijl een pc vaak in een privékantoor is weggestopt. Heb je een bepaald bestand op de computer nodig, maar heb je geen zin om jezelf te verplaatsen? Geen probleem, want je gebruikt je tablet simpel als afstandsbediening.

01 TeamViewer

Veel programma's en apps die gebruikmaken van het VNC-protocol om pc's op afstand te bedienen, zijn alleen tegen betaling verkrijgbaar. Gelukkig is er met TeamViewer een uitstekend alternatief voorhanden. De gebruikersinterface is volledig Nederlandstalig en je kunt het daarnaast gratis gebruiken. Bezoek deze website en download de volledige versie van het programma naar je pc. Lees ook: Zo print je met een iPad.

Zodra de installatie is afgerond, open je TeamViewer. Het programma wisselt steeds automatisch van wachtwoord, waardoor het lastig is om op afstand verbinding te maken. Gelukkig stel je eenvoudig een persoonlijk wachtwoord in dat altijd hetzelfde blijft. Kies voor Verbinding / Toegang zonder toezicht instellen en neem alle stappen in de wizard grondig door. Bedenk een computernaam en wachtwoord. Optioneel maak je een TeamViewer-account aan.

Het ID en persoonlijke wachtwoord dat je zojuist hebt ingesteld, gebruik je om deze pc op afstand te benaderen met een tablet. De pc moet overigens aan blijven staan om er met een ander apparaat verbinding mee te kunnen maken.

© PXimport

Met het ID en persoonlijke wachtwoord van TeamViewer is de pc gemakkelijk op afstand te benaderen.

02 Verbinding maken

Op je tablet bedien je via een speciale app gemakkelijk je pc. In de App Store (iOS) en Google Play Store download je hiervoor de toepassing TeamViewer for Remote Control. Start de app op, vul vervolgens het juiste ID in en bevestig met Op afstand bedienen. Er verschijnt vervolgens een pop-upscherm waarin je het wachtwoord invult. Wacht af totdat de verbinding tot stand is gebracht.

Neem daarna de instructies nauwkeurig door. Omdat er op je tablet geen muis is aangesloten, werkt de bediening anders dan je in Windows gewend bent. Zo zoom je in door een knijpbeweging te maken en scrol je omlaag door met twee vingers het scherm aan te raken. Druk op Doorgaan om je pc op afstand te openen.

© PXimport

TeamViewer laat precies zien met welke acties je de pc op afstand bedient.

03 Bediening op afstand

Op je tablet verschijnt een exacte kopie van het bureaublad. Je kunt hier doen en laten wat je wilt. Gunstig is dat TeamViewer allerlei hulpmiddelen aanbiedt. Druk rechtsonder op het pictogram met het toetsenbordje. Als je iets wilt typen, druk je nogmaals op het toetsenbord om een virtuele tikmachine te openen.

Staan er twee schermen op het systeem aangesloten? Tik op het pictogram met de monitor om te schakelen naar het tweede scherm. Verder loont het de moeite om de instellingen onder het tandwieltje door te nemen. Zo pas je de resolutie aan en wijzig je desgewenst de invoermethode. Druk op het kruisje als je de verbinding wilt verbreken.

© PXimport

In de TeamViewer-app verschijnt een exacte kopie van de gebruikersinterface je pc.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000